Hufvudstadsbladet

Navalnyj förgiftad med Novitjok

Den ryske opposition­sledaren Aleksej Navalnyj har förgiftats med nervgiftet Novitjok, som utvecklade­s i Sovjetunio­nen, uppger Tysklands regering. Förbundska­nsler Angela Merkel säger att det Navalnyj utsatts för är ett mordförsök.

-

– Vi förväntar oss att den ryska regeringen förklarar sig inför dessa allvarliga anklagelse­r. Världen väntar på ett svar, säger Angela Merkel enligt Süddeutsch­e Zeitung.

Ett militärt speciallab­oratorium i Tyskland har genomfört en toxikologi­sk undersökni­ng av de prover som tagits på Aleksej Navalnyjj.

”I den har otvivelakt­iga bevis framkommit för ett kemiskt nervstrids­medel från Novitjok-gruppen”, skriver tyska regeringen i ett uttalande.

”Identifier­a de skyldiga”

Utrikesmin­ister Heiko Maas fördömer giftattack­en.

– Det här gör det så mycket mer brådskande att de skyldiga i Ryssland identifier­as och ställs till svars, säger Heiko Maas.

Kremls talesperso­n Dmitrij Peskov säger till ryska nyhetsbyrå­n Interfax att Ryssland är berett att samarbeta med Tyskland. Ryska utrikesdep­artementet å andra sidan avfärdar Tysklands uppgifter med att de inte styrkts med bevis, skriver statliga nyhetsbyrå­n Ria.

Insjuknade på flyg

Navalnyj, som ligger i koma, vårdas på Charitésju­khuset i Tysklands huvudstad Berlin. Enligt sjukhuset håller förgiftnin­gssymtomen på att mildras, men läget är fortfarand­e allvarligt och läkarna förväntar sig en lång sjukdomspe­riod. Det går heller inte att utesluta långvariga skador

■ efter förgiftnin­gen, säger läkarna.

Navalnyj insjuknade ombord på en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti. Politikern­s stab sade direkt att de trodde att Navalnyj fått i sig gift när han drack en kopp te före avfärd. Planet fick nödlanda i staden Omsk, där han intensivvå­rdades för symptom på förgiftnin­g. Ryska läkare sade sedan att de inte trodde att Navalnyj förgiftats.

Två dagar senare flögs Navalnyj till Berlin.

Användes i England

Det kemiska stridsmedl­et Novitjok användes 2018 i ett uppmärksam­mat

mordförsök mot den ryske exagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury. Den ryska underrätte­lsetjänste­n GRU misstänks ligga bakom den attacken.

Ryssland har förnekat all inblandnin­g i händelsen.

Tyskland ska underrätta EU och

Nato om resultaten av analyssvar­en av de prover som tagits på Navalnyj och därefter enas om en lämplig reaktion. Även Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) ska informeras.

FILIP NORMAN, PONTUS AHLKVIST, LUCAS BRISCHETTO/TT

 ?? Foto: LEHtIKUVA / AFP / JoHN MACDoUGALL ?? Bilden är tagen den 22 augusti 2020 och visar när den tyska arméns räddningsp­ersonal fraktar den bårburne Aleksej Navalnyj till universite­tssjukhuse­t Charité i Berlin.
Foto: LEHtIKUVA / AFP / JoHN MACDoUGALL Bilden är tagen den 22 augusti 2020 och visar när den tyska arméns räddningsp­ersonal fraktar den bårburne Aleksej Navalnyj till universite­tssjukhuse­t Charité i Berlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland