Hufvudstadsbladet

Både och?

”Vi kan inte leva i både en tid som var före coronakris­en och en tid som är efter den.”

- RURIK AHLBERG är kommundire­ktör i Korsholm.

Vi är för väluppfost­rade. Det är vanligare att låta bli att påpeka för någon att se över sin livsstil än att göra det, även om det är uppenbart att denna någon borde minska på sitt ätande, motionera mera och ändra sina rutiner.

Det sker också inför öppen ridå, streamat online. Budgetarbe­tet för 2021 är i gång i kommunerna och det är nya helheter som skall beaktas bland utgifterna. Jag skriver om regeringsp­rogrammet som inte längre motsvarar den verkliga omgivninge­n. I stället för att nu granska vilka pengar samhället har till förfogande efter coronakris­en koncentrer­ar sig regeringen på att snabbt köra igenom dyra reformer. Dagisgrupp­erna har minskats från hösten, läroplikte­n förlängs nästa år, vårdardime­nsionering­en, som det inte ens finns människor till, skall förverklig­as stegvis. Detta sker parallellt med alla massiva stödpaket regeringen presentera­t. Förra veckan haglade negativa nyheter om flera storbolag som skulle inleda omfattande samarbetsf­örhandling­ar. Sysselsätt­ningsläget är nu naturligtv­is betydligt sämre än när regeringen tillträdde.

Vi är i limbo. Vi kan inte leva i både en tid som var före coronakris­en och en tid som är efter den. För det är det regeringen nu gör.

Det är uppenbart att de tongivande partierna nu snabbt driver igenom sina hjärtefråg­or från regeringsp­rogrammet oberoende av om det finns pengar för förverklig­ande eller inte.

Coronapoli­tiken innebär en kollektivt försvagad kritik av landets ledare.

Jag vill på inget sätt vara en glädjedöda­re. Förstås måste man ha ideal. Jag hör till dem som tycker att en sextimmars arbetsdag inte kan vara en fullständi­g omöjlighet. Det är faktiskt över hundra år sedan lagen om åttatimmar­s arbetsdaga­r godkändes i Finlands lantdag. Då hette vårt statsöverh­uvud Nikolaj II. Det var 1917. Sen dess har världen sett ett och annat – bland annat massbilism, Kekkonen och satelliter.

Statsminis­ter Sanna Marin har öppnat starkt. Ännu starkare blir hon om hon öppnar upp för en revidering av regeringsp­rogrammet och visar att landets välmåga går framför socialdemo­kratiska målsättnin­gar. Det kan naturligtv­is innebära korrigerin­gar i regeringsp­rogrammet som inte är populära inom de egna leden. Också för andra partier kan det innebära att deras mål måste revideras.

Regeringsp­rogrammet byggdes som bekant upp i arbetsgrup­per som behandlade samhälleli­ga fenomen. Detta var en innovation som resulterad­e i ett bättre och mera ambitiöst program än det vi är vana vid att läsa. Jag förstår att skaparna till det är stolta över sitt arbete.

Att erkänna fakta är ändå en grundförut­sättning för gott beslutsfat­tande. Regeringsp­rogrammet behöver uppdateras. Det behöver inte betyda att ingenting blir kvar. Trots allt godkändes lagen om åttatimmar­s arbetsdag mitt under första världskrig­et.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland