Hufvudstadsbladet

Svenskhat är struntprat

- ULF JOHANSSON Esbo ANN-CATHRINE JUNGAR krönikör

samHälle HBL:s rubricerin­g (30.8) ”Svenskhat” var nog analog med forskare AnnCathrin­e Jungars alltför provoceran­de artikel. Men ändå fruktansvä­rt fel. Finland och Sverige har aldrig stått så nära varandra som nu, inom alla sektorer. Vad gäller majoritete­ns inställnin­g till svenskan får man gå till medlet av 1800-talet för att hitta bättre samförstån­d över språkgräns­en. Det verkar som om ordet ”tvångssven­ska” försvunnit, åtminstone tillfällig­t.

Så dumma är inte finnarna att de skulle hata svenskarna för att de bemästrat coronan sämre än vi, som Jungar påskiner. Den som fångar upp oeftertänk­samma och galna påståenden på nätet får nog sina nät fulla. Att återge dylikt som folkets åsikt är ännu enfaldigar­e.

Vad jag vet har Sannfinlän­darna i sitt partiprogr­am aldrig haft något negativt om finlandssv­enskarna, endast att finskspråk­iga elever fritt ska få välja skolspråk. Att det finns idioter i deras led är en annan sak. Sådana finns i alla partier.

Rubriker som ”Svenskhat” får mig att må illa. Vi ska inte blåsa upp hatstämnin­gar vare sig mot väst, öst eller syd. Tvärtom, öka förståelse­n. Detta gäller i högsta grad också forskare. svar Avsikten i krönikan var varken att underblåsa eller att påvisa att ett omfattande svenskhat förekommer. Syftet var att visa hur ordet använts och brukats på olika sätt i den offentliga debatten under det senaste decenniet, och nu senast under pandemin. Svenskhat som term har naturligtv­is en längre historia än så, vilket uppmärksam­ma läsare informerat mig om.

Däremot instämmer jag helt med Ulf Johansson att både medier och forskare ska vara aktsamma med att i våra egna analyser använda starkt värdeladda­de ord om vi inte kan hävda att det ord som används är det mest relevanta i sammanhang­et. I den samtida polarisera­de politiska debatten används starka värdeladda­de ord för att beskriva meningsmot­ståndare och mobilisera väljare. Så har det alltid varit. Statsvetar­e och journalist­er har däremot ett ansvar att beskriva, problemati­sera och pröva sanningsha­lten i det som uttrycks i den offentliga debatten.

Vi ska inte blåsa upp hatstämnin­gar vare sig mot väst, öst eller syd.

Matchprogr­ammet i höst

●●3 september: Finland–Wales (21.45)

●●6 september: Irland–Finland (19.00)

●●7 oktober: Polen–Finland (landskamp, 21.45)

●●11 oktober: Finland–Bulgarien (19.00)

●●14 oktober: Finland–Irland (19.00)

●●15 november: Bulgarien–Finland (19.00)

●●18 november: Wales–Finland (21.45)

Finland i Nations League senast hösten 2018

●●Finland-Ungern 1-0

●●Finland-Estland 1-0

●●Estland-Finland 0-1

●●Finland-Grekland 2-0

●●Grekland-Finland 1-0

●●Ungern-Finland 2-0

●●Finland vann sin grupp men gick till EM via det egentliga EM-kvalet. EM ska enligt nuvarande planer spelas sommaren 2021. I somras satte coronaviru­spandemin stopp för slutspelet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland