Hufvudstadsbladet

Inställda tävlingar blir dyra

Det första Ironman-loppet i Finland blev flyttat till nästa år.

- MARCUS LINDQVIST

I slutet av augusti stod Vierumäki värd för FM på olympisk distans i triathlon. Trots ett rekordanta­l deltagare, cirka 750 anmälda, blir det ett tungt år för bakgrundso­rganisatio­nen Ironman Finland.

Tahko skulle stå värd för det första fullånga Ironman-loppet i Finland i augusti, men precis som många andra evenemang blev Ironman Kuopio-Tahko inställt. Halvdistan­sloppet Ironman 70.3 Lahti i juni blev först flyttat till september, senare inställt. Ironman Finland ordnar också Finntriath­lon-tävlingarn­a i Vanajanlin­na och Jorois, som blev inställda.

– En del av avgifterna gick att flytta till nästa år, men det finns löpande utgifter som oavsett måste betalas, som löner till personalen, säger Juuso Kutvonen, evenemangs­chef för Ironman Finland.

– De direkta förlustern­a överstiger säkert 100 000 euro.

Förra året var det totalt 5 500 deltagare i Finntriath­lonoch Ironman-evenemange­n i Finland. Tahko förväntade­s dra ytterligar­e fler deltagare.

Ironman är det största varumärket i triathlon med tiotusenta­ls deltagare i olika evenemang runtom i världen. Covid-19 har förstås ställt till det ordentligt. Nästan alla tävlingar har blivit inställda.

I vintras blev det dock klart att Ironman Group-koncernen köper Finntriath­lon, som ordnat tävlingarn­a i Vierumäki, Jorois, Vanajanlin­na samt Lahtis.

Det innebär att den finansiell­a risken inte längre är hos de finländska grundarna, utan hos den internatio­nella Ironman Group-koncernen, som i sin tur ägs av ett amerikansk­t investment­bolag. Advance köpte Ironman Group av kinesiska Wanda Sports Group tidigare i år för 730 miljoner dollar.

– Utan Ironman-affären hade vi antagligen gått i konkurs, säger Kutvonen.

– Tur att vi åtminstone kunde ordna en tävling, i Vierumäki. Förhoppnin­gsvis kan vi nästa år igen återgå till att ordna tävlingar som vanligt.

De direkta förlustern­a överstiger säkert 100 000 euro. Juuso Kutvonen Evenemangs­chef, Ironman Finland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland