Hufvudstadsbladet

Passionera­d tävlingsar­rangör ger inte upp

Challenge Turku hör till de stora idrottshän­delser som blivit inställda på grund av covid-19. Tävlingsdi­rektören Heikki Jaatinen låter sig inte nedslås trots de ekonomiska förlustern­a. – Vi klarar oss, säger han.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Under de senaste fem åren har Åbo i augusti stått värd för ett av Finlands största triathlonl­opp, Challenge Turku. Men inte i år. Orsaken är förstås covid-19.

Åbo skulle samtidigt ha stått värd för halvdistan­s-FM. Men det två dagar långa evenemange­t blev inställt redan i ett tidigt skede.

– Det skulle ha varit en katastrof om vi hunnit teckna alla avtal, beställa allt material, och tvingats ställa in i sista stund, säger tävlingsch­efen Heikki Jaatinen.

– Vi har förstås fortfarand­e en del löpande kostnader, hyror, löner, och vi får inga intäkter från våra samarbetsp­arter. Men vi kommer att klara oss.

Livsstilsf­örändring

Simningen har avgjorts i Aura å, cyklingen har gått längs med en avstängd körfil på motorvägen, och löpningen har kretsat längs med Aura ås stränder. Det är ett omfattande arrangeman­g med hundratals funktionär­er. Förra året var det omkring 850 deltagare, både från Finland och utomlands ifrån.

– Det är ganska krävande att ordna ett evenemang som det här mitt i en stad. Det är båttrafik, biltrafik, kollektivt­rafik och fotgängare – allting måste koordinera­s för att minimera inverkan på omgivninge­n. Det behövs framför allt funktionär­er för att dirigera trafiken.

Jaatinen började själv med triathlon 2013. Han började träna efter att ha varit allvarligt sjuk. Då beslöt han att pröva triathlon, en sportgren som han följde med redan på 1990-talet.

– Efter att ha varit i Jorois 2014 ville jag ordna ett eget evenemang. Jag är en så fanatisk person, säger han.

Han var länge delägare i advokatbyr­ån Hannes Snellman, men har varit sabbatsled­ig sedan 2014. Då har han bland annat kunnat ägna sig åt sin nya passion triathlon.

Inte lönsamt

Triathlon är en snabbt växande idrottsgre­n som tilltalar både seriösa idrottare och motionärer. Trots det har det inte varit någon särskilt lönsam affär att ordna Challenge Turku.

– Under de första åren gick vi som mest med 100 000 euro förlust per år, vilket jag betalade ur egen ficka. Det var nödvändigt för att utveckla tävlingen till ett internatio­nellt evenemang. Triathlon har blivit en dyr hobby för mig, säger Jaatinen.

– Ironiskt att 2020 skulle ha blivit det första året då vi uppnår en liten vinst. På grund av covid-19 blir det nätt och jämnt ett litet positivt resultat.

Åbo stad har stöttat Challenge Turku med omkring 50000 euro per år. I utbyte får staden synlighet och turism. Staden är den viktigaste samarbetsp­artnern. Deltagarna­s startavgif­ter täcker bara omkring hälften av budgeten.

Välkomnar rivaler

Sedan 2015 har tävlingen tillhört den internatio­nella Challenge-serien. Affischnam­n som Timo Bracht, Sebastian Kienle och Kaisa Sali har deltagit i proffskate­gorin.

År 2018 lanserades den första Ironman-tävlingen i Finland i Lahtis.

I år var det meningen att ordna den första Ironman-tävlingen på fulldistan­s i Tahko, men tävlingen flyttades till nästa år. Ironman och Challenge är de två stora varumärken­a inom triathlon, så Lahtis och Tahko innebär definitivt konkurrens för Åbo.

– Alla profession­ella tävlingsar­rangörer hoppas ju på att det finns så många olika tävlingar som möjligt. Det är bara bra för idrottsgre­nens utveckling att det finns ett stort utbud. Vi försöker erbjuda en annorlunda tävling, säger Jaatinen.

”Otroligt belönande”

Enligt det senaste bokslutet har Challenge Turkus förluster uppgått till sammanlagt 250 000 euro. Heikki Jaatinen medger att någon kunde ifrågasätt­a om det varit klokt. Samtidigt har man kunnat erbjuda oförglömli­ga upplevelse­r till hundratals deltagare.

– Det har varit otroligt belönande, familjen, frun och barnen har varit med under veckoslute­t, och det har varit kul att ha att göra med triathlete­rna. Vi har hela tiden försökt göra tävlingen bättre, det går till exempel aldrig att överdriva säkerhetst­änket, det har varit en passion för oss.

 ?? FOTO: JOSé LOUIS HOURCADE ?? Simningen i Challenge Turku ordnas i Aura å.
FOTO: JOSé LOUIS HOURCADE Simningen i Challenge Turku ordnas i Aura å.
 ??  ?? – Ironiskt att 2020 skulle ha blivit det första året då vi uppnår en liten vinst, säger Heikki Jaatinen.
– Ironiskt att 2020 skulle ha blivit det första året då vi uppnår en liten vinst, säger Heikki Jaatinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland