Hufvudstadsbladet

Kvalmatche­rna mot Portugal och Cypern flyttas till nästa år

Medan herrlandsl­aget förbereder sig för sina Nations Leaguematc­her får damlandsla­get vänta på att coronapaus­en tar slut.

- FILIP SAXéN

Finlands damlandsla­g i fotboll skulle möta Portugal på hemmaplan i Vasa den 18 september och fyra dagar senare skulle laget ställas mot Cypern på bortaplan i EM-kvalet. De matcherna flyttas nu till 2021. Matcherna hade redan flyttats från våren till hösten på grund av coronapand­emin.

Men på grund av reserestri­ktionerna och restriktio­nerna för publiksaml­ingar ansökte Finland, Portugal och Cypern om att få flytta på matcherna i september för att underlätta lagens resor och för att kunna ha publik på läktarna då matcherna spelas.

Herrlandsl­aget spelar Nations League-matcher den här veckan inför tomma läktare och det vill inte de nationella förbunden att damlandsla­gen ska göra. Därför bad man europeiska fotbollför­bundet Uefa flytta matcherna och Uefa följde förbundens önskemål.

Några nya datum för de flyttade matcherna har inte slagits fast men de kommer att spelas under det reservföns­ter som finns i den internatio­nella fotbollska­lendern i början av 2021.

Enligt Uefas nuvarande planer och riktlinjer ska Finlands kvalmatche­r mot Skottland spelas enligt det ursprungli­ga matchschem­at. Det betyder att Finland får besök av Skottland den 27 oktober i Helsingfor­s och att bortamatch­en spelas den 1 december.

EM-slutspelet skulle ursprungli­gen spelas sommaren 2021 i England men då herrarnas EM-slutspel flyttades framåt med ett år på grund av coronapand­emin fick också damernas mästerskap flyttas fram. Enligt de nuvarande planerna ska EM-slutspelet arrangeras sommaren 2022.

Damlandsla­gets senaste match var 4–2-segern över Slovakien i träningstu­rneringen på Cypern i början av mars.

Finland toppar kvalgrupp E där också Skottland, Portugal, Albanien och Cypern spelar.

 ?? FOTO: TIMO AALTO/LEHTIKUVA ?? De finländska fotbollsda­merna får en längre matchpaus än planerat.
FOTO: TIMO AALTO/LEHTIKUVA De finländska fotbollsda­merna får en längre matchpaus än planerat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland