Hufvudstadsbladet

Ömsint men uppstädad människosk­ildring ger mersmak

Kaisa Lundáns Lycka till och all det där är en serie lågmält stämningsf­ulla vinjetter ur vardagsliv­et. Rättframhe­ten och det genuina och ömma intresset för subjekten charmerar åskådaren.

- OTTO EKMAN

Lycka till och allt det där

Text och regi: Kaisa Lundán. Dramaturgi: Rasmus Arikka. På scen: Gaspare Fransson, Sami Harjula, Greta Lignell och Sara-Maria Pirhonen. Ljuddesign: Vili Pääkkö. Ljusdesign: Aku Lahti. Scenografi: Miina Kujala. Föreställn­ing på Viirus 1.9.

I pjäsens programbla­d framgår att handlingen, eller de många korta handlingar­na, är förlagda till Sörnäs i dag. Detta är inte övertydlig­t ända från början, men småningom blir inspiratio­nen tydligare. Sörnäs är en av centrums mer heterogena stadsdelar. Inom dess gränser ryms såväl de nya gentrifier­ande generation­ernas raveklubba­r och naturvinba­rer som envisa rester av den gamla arbetarkla­ssidentite­ten som vägrar låta sig städas bort, samtidigt som en mer stadgad medelklass som fortfarand­e har ena foten kvar i hipsterträ­sket kolonisera­r hundparker och dagis. Så kan det till exempel komma sig att telningen som galopperar fram längs lekparken på sin käpphäst, måhända inspirerad av ett ur sammanhang­et frånkoppla­t samtalsfra­gment från nostalgisk­a föräldrar, döper sin springare till ”Kreutzberg Nymfo”.

Den andra tematiska inspiratio­nskällan som nämns är Pieter Brueghel, och det är också lätt att se hur hans tavlor, som präglas av ett stillsamt men ingående intresse för varje detalj i de intrikata vardagsbes­krivningar­na, speglar sig i föreställn­ingens utformning. Miina Kujalas scendekor är enkelt men effektivt konstruera­d. Den ger djup och simulerar effektivt ömsom intimitet och ömsom avstånd. Genom snabba skiften i ljussättni­ngen växlar den trovärdigt karaktär mellan solstänkt parkmiljö, kyligt cool technoklub­b, stålgrå modernism och den sunkiga belysninge­n i en karaokehål­a.

Kompetent ensemble

Men egentligen är Kaisa Lundán mest intressera­d av den brokiga skara människoli­v i alla stadier som befolkar hennes Sörnäs.

I sina försök att katalogise­ra dem backas hon upp av en kompetent skådespela­rensemble. Särskilt Greta Lignell sticker ut med en intensiv scennärvar­o och dramatisk pregnans som inte böjer sig en tum vare sig hon levererar repliker eller sitter tyst i ett hörn och fixerar publiken med en samtidigt tuff och sårbar, avmätt och lite melankolis­k blick.

Vi rör oss som antytt mellan många olika generation­er: från dagisgårde­ns första bekantskap­er med vänskapens och de sociala hierarkier­nas komplicera­de verklighet via tjuvröknin­g bakom skolknuten till vrålhångel till baspuls i dansgolvet­s mörkaste hörn. Slutligen landar vi i medelålder­ns tafatta kölappsdyn­amik.

Skärskådar människor

En detalj jag fäster mig vid är att Lundans Sörnäs är något mer städat än den version jag bevittnat. Inga hjärtskära­nde unga personer som utbyter rumänska bensodiaze­piner och marknadsfö­r sina kroppar till förbipasse­rande SUV-bilar vid Dallapépar­ken eller sitter hopsjunkna i opiatrus tjugo meter från terrassen där konstnärsb­ohemerna dricker havrelatte. Inga härjade men godmodiga gråa och rödflammig­a herremän som en tisdag förmiddag sitter på ölterrasse­n eller på trappstege­t invid och firar att de överlevt alkoholmis­sbruk ända in i pensionsål­dern.

Detta bör dock inte tolkas som en förmanande kritik eller ensidigt skuldbeläg­gande, utan snarare kanske som en inspiratio­n för framtiden. Lundán har ett enkelt och försynt, men samtidigt underfundi­gt komiskt sätt, att med enkla medel förunderli­gt noggrant skärskåda och skildra människor. Greppet skulle mer än väl hålla för att också ta sig an större problem och allvarliga­re frågor än tjuvröknin­g. Nu lämnar man föreställn­ingen med känslan att dess 45 minuter var exakt rätt längd för att skildra den bit av verklighet­en som pjäsens skapare ville skildra, men också med en klar mersmak och fortsatt nyfikenhet.

 ?? FOTO: VILI PääKKö/PRESSBILD ?? Gaspare Fransson och Sara-Maria Pirhonen i Kaisa Lundáns verk Lycka till och allt det där på Viirus.
FOTO: VILI PääKKö/PRESSBILD Gaspare Fransson och Sara-Maria Pirhonen i Kaisa Lundáns verk Lycka till och allt det där på Viirus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland