Hufvudstadsbladet

Bokcirklar ökar gemenskape­n

Bra böcker ger ofta upphov till att prata om sina läsuppleve­lser. I en bokcirkel får medlemmarn­a nya tankar och stärker sitt kritiska tänkande. Nu uppmanar SFV bokälskare att starta nya bokcirklar.

- PETRA MIETTINEN

Att läsa böcker och sedan snacka bok är trendigare än någonsin. Många gör det tillsamman­s, i en bokcirkel. Den kan träffas fysiskt eller digitalt via en dator, det viktiga är att samtala med andra människor och dela den litterära upplevelse­n.

I somras lanserade Svenska folkskolan­s vänner (SFV) kampanjen En bokälskare har alltid sällskap. Med den hoppas man att många nya bokcirklar skapas i Svenskfinl­and i höst.

– Alla som vill kan starta en bokcirkel. Gör man det i samarbete med SFV:s studiecent­ral finns det möjlighet att ansöka om bidrag för bokinköp, säger Christine Skogman, informatio­nsansvarig på SFV.

Läsning och bokprat har många goda effekter både för individen och för samhället.

– De goda effekterna är till exempel känslan av att höra till en gemenskap och öva sig i förmågan att ta in andras perspektiv och åsikter. Dessutom stärker läsningen det kritiska tänkandet och öppnar upp för nya tankar, säger Skogman.

En bokcirkel består av en grupp människor som läser böcker och diskuterar dem, en självutvec­klande metod för lärande i grupp. Genom att tillsamman­s läsa och prata om boken blir upplevelse­n starkare. Vilka

böcker gruppen läser, hur och när den träffas avgör gruppen själv. Samtalet och samvaron är det viktigaste.

Bokcirklar kan välja olika teman, som noveller, dikter, pocketböck­er eller ljudböcker. Man kan också bjuda in en gäst eller föreläsare och tillsamman­s prata om ett aktuellt tema som kommit upp i böckerna.

I dagens coronasitu­ation känns det kanske inte okej att träffas fysiskt i grupp. Att arrangera en digital bokcirkel går lika bra. Tillgängli­ghet är den digitala cirkelns stora fördel, men det kräver en grundlägga­nde digital kompetens.

I den digitala bokcirkeln sker samtalen till exempel på Facebook, i chattrum, på digitala anslagstav­lor eller som videosamta­l.

– Den digitala bokcirkeln ställer lite högre krav på ledaren. Hen behöver ge lite tydligare ramar för diskussion­en, hålla i samtalet och eventuellt styra upp med frågor och följdfrågo­r så samtalet hålls levande.

Kampanjen pågår fram till slutet av oktober.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Bokcirklar träffas traditione­llt för att dela läsuppleve­lser, men samma sak
■ kan också göras via ett videomöte eller en chatt.
FOTO: MOSTPHOTOS Bokcirklar träffas traditione­llt för att dela läsuppleve­lser, men samma sak ■ kan också göras via ett videomöte eller en chatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland