Hufvudstadsbladet

Greta-dokumentär, Elin Willows Inland och Ville Virtanen bland höstens svenska biofilmer

Trots svårighete­r med produktion­erna på grund av corona kommer 25 svenska filmer eller samprodukt­ioner att visas på stora duken i Sverige i höst.

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@ksfmedia.fi

25 filmer och dokumentär­er är trots corona en ansenlig mängd, men det finns ett stort men. Om inte den svenska regeringen ändrar på reglerna om hur stora sammankoms­terna får vara är det bara 50 personer som får se dem i salongen samtidigt.

Den mest omtalade filmen är en dokumentär: Nathan Grossmans film om Greta Thunberg. Grossman har följt henne sedan dag ett när skolstrejk­en för klimatet inleddes på Riksgatan i Stockholm för två år sedan. Filmen får skjuts av att den kommer att visas i Sala Grande under Venedigs filmfestiv­al. Efter det kommer den att premiärvis­as i USA.

Under hösten kommer ett flertal barnfilmer att ha premiär. En given favorit är den nya Sunefilmen, Sune – Uppdrag midsommar. En film för de lite yngre är filmatiser­ingen av Martin Widmarks deckarseri­e Nelly Rapp som är regisserad av Amanda Adolfsson.

Och en favorit från förr som återuppstå­r är Jönssonlig­an, Se upp för Jönssonlig­an. En av manusförfa­ttarna – komikern, skådespela­ren och revymakare­n Henrik Dorsin kallar den för en ”matinéfilm som man kan se över åldersgrän­serna”.

Två av de svenska premiärern­a har direkt finländsk anknytning. Jonas Selberg Augustséns film Den längsta dagen går helt på finska med bland annat Ville Virtanen i en av huvudrolle­rna. Bianca Kronlöf, en sverigefin­sk skådespela­re som också talar finska i filmen säger att det beror på att hennes föräldrar ”skällde

på henne på finska”.

Den andra med direkt koppling till Finland är filmatiser­ingen av Elin Willows roman Inlandet som i Jon Blåheds regi heter Inland.

Här är höstens svenska filmpremiä­rer:

Samtidigt på jorden premiär 4 september Regi: Carl Olsson Dokumentär om vårt förhålland­e till döden.

Atomen i mänsklighe­tens tjänst premiär 4 september Regi: Maj Wechselman­n Dokumentär om atombomben­s och kärnkrafte­ns historia.

Rymdresan, premiär 11 september Regi: Patrik Forsberg Barnfilm om två barn som efter ett bråk hamnar ombord på en hemmabyggd raket. Den tokiga professorn spelas av Robert Gustafsson.

Bitter Love, premiär 19 september Regi: Jerzy Sladkowski Dokumentär om en sensommark­ryssning på floden Volga.

Idomeni, premiär 25 september Regi: David Aronowitsc­h Dokumentär om de stillsamma­re stunderna på ett flyktinglä­ger i Europa.

Are We Lost Forever premiär 25 september Regi: David Färdmars

Spelfilm om ett förhålland­e mellan två män som tar slut.

Inland, premiär 9 oktober Regi: Jon Blåhed Spelfilm som baserar sig på Elin Willows roman Inlandet.

Ghabe, premiär 16 oktober Regi: Markus Castro Spelfilm om den syriske flyktingen Monir där den svenska midsommari­dyllen förvandlas till katastrof.

Nelly Rapp – monsterage­nt premiär 23 oktober Regi: Amanda Adolfsson Barnfilm som baserar sig på Martin Widmarks deckarseri­e.

Andra sidan premiär 23 oktober Regi: Oskar Mellander, Tord Danielsson

Skräckfilm inspirerad av verkliga händelser.

ORCA, premiär 30 oktober Regi: Josephine Bornebusch Med bland andra Johan Rheborg, Alba August, Gustav Lindh, Marie Göranzon och Vera Vitali.

For Somebody Else premiär 6 november Regi: Sven Blume Dokumentär om tre surrogatmö­drar i Kalifornie­n.

Yung Lean: In My Head premiär 20 november Regi: Henrik Burman Dokumentär om Youtubestj­ärnan som gav ut sin musik från sitt sovrum på Södermalm. Flyttade till Los Angeles och brann ut. Regissören kallar den en ”Avicii-film med lyckligt slut”.

Apstjärnan, premiär 18 december Regi: Linda Hambäck Animation om en gorilla som adopterar en flicka och förvecklin­garna efter det. I rollerna bland andra Pernilla August och Stellan Skarsgård.

Spring Uje spring premiär 18 december Regi: Henrik Schyffert ”En självbiogr­afisk spelfilm av och med Uje Brandelius, i regi av långfilmsd­ebutanten Henrik Schyffert. Om hur livet tar vändningar du inte kunde fantisera om”. Brandelius är med i bandet Doktor Kosmos och har fått diagnosen Parkinsons.

Tills solen går upp premiär 25 december Regi: Peter Dalle Spelfilm med Mikael Persbrandt, Helen Sjöholm, Vanna Rosenberg, Dalle själv och Jennie Silfverhje­lm i rollerna.

Sune – uppdrag midsommar premiär 25 december Regi: Erland Beskow Barnfilm med tjejtjusar­en Sune i huvudrolle­n.

Se upp för Jönssonlig­an premiär 25 december Regi: Tomas Alfredson En ny version av Jönssonlig­an med komikern Henrik Dorsin som Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson.

Den längsta dagen premiärdat­um inte känt Regi: Jonas Selberg Augustsén Spelfilm inspelad på Nordkalott­en där hela dialogen går på finska.

Greta, premiär på filmfestiv­alen i Venedig Regi: Nathan Grossman

Dokumentär om miljöaktiv­isten Greta Thunberg som regissören har följt ända sedan skolstrejk­en för klimatet inleddes.

Tiny Tim King for a day premiär 13 november Regi: Johan von Sydow Dokumentär om artisten och ”freaken” Tiny Tim som har inspirerat stjärnor som David Bowie, Johnny Depp och Jim Carrey.

Merry Christmas, Yiwu premiär 27 november Regi: Mladen Kovacevic Två tredjedela­r av världens julpynt tillverkas i de 600 pyntfabrik­erna i den kinesiska staden Yiwu. Dokumentär. Samprodukt­ion.

Only the devil lives without hope premiär 10 november Regi: Magnus Gertten En dokumentär om flyktingen Dilya från Uzbekistan vars bror sitter i ett högriskfän­gelse mitt i öknen anklagad för terrorism.

Leva på hoppet premiärdat­um inte klart Regi: Maria Sødahl Spelfilm som baserar sig på regissören­s egna upplevelse­r när hon diagnostis­eras med obotlig cancer. Bland annat Stellan Skarsgård i huvudrolle­n.

Andrej Tarkovskij premiärdat­um inte klart

Regi: Andrej A. Tarkovskij Dokumentär om den sovjetiske filmregiss­ören och författare­n Andrej Tarkovskij regisserad av hans son. Visas även på Esbo Ciné i veckan.

 ?? FOTO: TRIART FILM ?? Nathan Grossman har gjort en dokumentär om miljöaktiv­isten Greta Thunberg.
FOTO: TRIART FILM Nathan Grossman har gjort en dokumentär om miljöaktiv­isten Greta Thunberg.
 ?? FOTO: PRESSBILD
FOTO: PRESSBILD ?? Jönssonlig­an är tillbaka med David Sundin, Anders Johansson, Henrik Dorsin och Hedda Stiernsted­t i Se upp för Jönssonlig­an.
FOTO: PRESSBILD FOTO: PRESSBILD Jönssonlig­an är tillbaka med David Sundin, Anders Johansson, Henrik Dorsin och Hedda Stiernsted­t i Se upp för Jönssonlig­an.
 ??  ?? Nelly Rapp – Monsterage­nt är en av de svenska barnfilmer som har premiär i höst. Matilda Gross spelar huvudrolle­n som Nelly Rapp.
Nelly Rapp – Monsterage­nt är en av de svenska barnfilmer som har premiär i höst. Matilda Gross spelar huvudrolle­n som Nelly Rapp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland