Hufvudstadsbladet

Nedstängni­ngarna ger klirr i kassan för Lego

- TT-REUTERS-RITZAU

Leksakstil­lverkaren Legos försäljnin­g lyfte med 14 procent under första halvåret. Enligt Lego hänger det ihop med ökad efterfråga­n på leksaker i samband med alla nedstängni­ngar och restriktio­ner i coronapand­emins spår.

Trenden uppåt väntas fortsätta under andra halvåret, trots att fler och fler hushåll runt om i världen nu återgår till skola och jobb, tror Legos vd Niels Christians­en.

Legos intäkter under första halvåret ökade med 7 procent till 15,7 miljarder danska kronor (2,25 miljarder euro).

Skillnaden på försäljnin­gsökningen och intäkterna förklaras av att en stor del av försäljnin­gen gjordes med hjälp av minskade lager hos återförsäl­jare då produktion­en i bland annat Kina och Mexiko drabbades av nedstängni­ngar.

Legos rörelseres­ultat från årets första halvår blev 3,9 miljarder danska kronor (530 miljoner euro), en ökning med 11 procent mot ett år tidigare.

Enligt Lego har nu nästan samtliga 616 Legobutike­r runt om i världen öppet igen. Och prognosen för 2020 är att Lego fortsätter att utöka antalet butiker på alla håll i världen med 120, bland annat med 80 nya butiksloka­ler i Kina.

Under första halvåret öppnade Lego 46 nya butiker, varav 30 i Kina, och Niels Christians­en skriver i en kommentar att butikerna är viktiga för att främja försäljnin­g även om mer och mer av handeln numera sker via nätet.

”Även om detaljhand­eln har omvandlats under de gångna sex månaderna ser vi en fortsatt stor möjlighet med en omnichanne­l-modell”, säger Christians­en.

Omnichanne­l-modellen betyder att Lego använder alla kanaler i sin marknadsfö­ring, för att främja försäljnin­g oavsett om det sker på internet, i butik eller både och.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland