Hufvudstadsbladet

Kött- och rotsakspyt­t

Pytt i panna är en svensk klassiker som ibland känns som en restgömma. Med kött och rotsaker blir det något helt annat. fräscht och fiberrikt. för 4 personer, 30 minuter

-

400 g kokt eller stekt kött alt. kassler 10–12 medelstora potatisar, fast sort 1 stor gul lök 3 morötter 200 g kålrot 100 g rotselleri 3–4 kvistar timjan salt och vitpeppar smör och rapsolja

att äta till:

4 ägg 2 msk hackad persilja inlagda rödbetor rårivna morötter

Gör så här:

1. Skär ned kött, lök och rotsaker i bitar med en dryg centimeter­s sida. Koka bitar av morot, kålrot och rotselleri i lättsaltat vatten i 10 minuter och låt dem rinna av i durkslag därefter.

2. Fräs potatis och lök med lika delar smör och olja i en stekgryta eller panna med höga kanter. Rör hela tiden så att potatisen inte bränner fast. När de förkokta rotsakerna runnit av helt, blanda ned dem i potatisgry­tan tillsamman­s med köttet. Krydda med timjan, salt och peppar. Låt allt stå på svag värme, gärna med lock på glänt, tills dess att rotsakerna är lagom mjuka.

3. Stek fyra ägg och hacka persilja. Lägg upp pytten på tallrikar och toppa med ägg och persiljeha­ck. Servera med inlagda rödbetor och rårivna morötter.

 ?? FOTO: TT ?? ■ Hemlagad pytt med inslag av rotfrukter är en vinnare.
FOTO: TT ■ Hemlagad pytt med inslag av rotfrukter är en vinnare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland