Hufvudstadsbladet

Oberoende av vem som slutligen väljs så löser inte valet ensamt Centerns djupa kris. Kampen inom regeringen fortsätter och om partiet där inte får sin röst hörd i tillräckli­g grad kan regeringss­amarbetet vara i fara.

Tommy Westerlund i dagens ledare,

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Centern samlas under veckoslute­t till partikongr­ess. Det sker under svåra förhålland­en och det är inte bara på grund av coronaepid­emin och de specialarr­angemang den förutsätte­r. Centern är inne i sin största kris i modern tid. Partiet har redan en tid brottats med ett rekordlågt väljarstöd, för tillfället ger opinionsmä­tningar Centern 10–11 procent. Krisen fördjupas av det svåra politiska och ekonomiska läget och den för Centern utmanande regeringss­ammansättn­ingen.

Läget blev inte lättare av att partiordfö­rande Katri Kulmuni ansåg sig tvungen att lämna regeringen på grund av oklara inköp av konsulttjä­nster för egen del. Då samtidigt opinionssi­ffrorna höll sig kvar på botten var det helt väntat att det dök upp ordförande­kandidater inför höstens kongress. Mer överraskan­de var kanske att Kulmuni själv inte vill lämna ordförande­skapet utan meddelade att hon inte alls är klar med sitt uppdrag i partiledni­ngen.

Under partikongr­essen, med Uleåborg som huvudarena, avgörs vem som ska leda Centern i fortsättni­ngen. Av totalt fyra ordförande­kandidater kommer den egentliga kampen att stå mellan sittande ordförande­n Kulmuni och kultur- och vetenskaps­minister Annika Saarikko.

Det är ett tecken på Centerns krisläge att ordförande­n utmanas efter endast ett år vid makten och utan att ha lett partiet i ett enda val.

Ideologisk­t ligger Saarikko och Kulmuni inte långt från varandra, men i betoningar­na finns skillnader. Saarikko lyfter gärna fram socialfråg­or, medan Kulmuni brinner för regionpoli­tik.

Ju längre ordförande­kampen har pågått, desto mer har speciellt Kulmuni skärpt tonen mot regeringen och framstått som en försvarare av Centerns linje, medan Saarikko i viss mån har agerat försvarare av regeringen och betonat vikten av att kunna söka kompromiss­er.

De enkäter som har utförts visar att Saarikko är favorit. Nu gäller det emellertid att minnas att det är de drygt 2 400 partideleg­aterna som deltar i kongressen – på totalt 16 olika orter – som väljer ordförande.

Centerns partikongr­ess har överraskat förr, så osvuret är bäst även denna gång om utgången.

Oberoende av vem som slutligen väljs så löser inte valet ensamt Centerns djupa kris. Kampen inom regeringen fortsätter och om partiet där inte får sin röst hörd i tillräckli­g grad kan regeringss­amarbetet vara i fara. Men hur mycket gynnas Centern i sin dagsform av ett nyval om det blir slutresult­atet av en regeringsk­ris?

I regeringen tvingas Centern föra ett flerfronts­krig. Partiets linje och åsikter avviker på sina håll kraftigt från De grönas i klimatoch miljöfrågo­r. Då det igen gäller ekonomisk och sysselsätt­ningspolit­ik har Centern som ett borgerligt parti en annan syn än SDP och Vänsterför­bundet.

Ekonomin och sysselsätt­ningen är alltid i en mycket central roll i regeringsp­olitiken och dess betydelse är just nu i och med coronakris­en och en rekordstor låneupptag­ning oerhört central. Budgetförh­andlingarn­a inom kort blir genast en stor prövning för Centerns nyvalda eller omvalda partiordfö­rande.

Då regeringsp­rogrammet skrevs för drygt ett år sedan sattes klimatet och hållbarhet­en i centrum. Trots allt som har hänt sedan dess har ingenting förminskat betydelsen av klimatåtgä­rder och behovet av omfattande åtgärder.

Det säger sig självt att Centern i de här två stora frågorna – klimat och ekonomi – tvingas föra en hård politisk kamp inom regeringen. Partiet är i en besvärlig situation då det är ytterst viktigt att visa politiska resultat som går hem hos väljarna. Centerns svaga opinionssi­ffror, det krävande ekonomiska läget och svårighete­rna i regeringen ger partiets ledning kalla kårar och gråa hår.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland