Hufvudstadsbladet

Finlands äldsta fyr fyller 220 år

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Lampan i Rönnskärs fyr i Porkala har slocknat för länge sedan, men fyrtornet på den stängda ön är i gott skick och står kvar som ett minnesmärk­e över sjöfarten.

Gustav Nordströms pappa Gunnar var den sista lotsen på Rönnskär i Porkala skärgård. Fyren på ön är landets äldsta, från år 1800. Lagom till fyrens 220-årsjubileu­m har Finlands fyrsällska­p fått tillfällig tillgång till den unika fyren. HBL var med på resan när Gustav återsåg ön där han tillbringa­de sina barndomsso­mrar.

Dagen är som gjord för en utflykt i skärgården, strålande sol och en ljummen vind. Finlands fyrsällska­p kör ut gäster i skytteltra­fik från Porkala hamn till den stängda fyrön Rönnskär för att fira 220-årsjubileu­m. I vanliga fall har ingen privatpers­on ärende till Rönnskär, Försvarsma­kten förfogar över ön medan Trafikleds­verket äger själva fyren.

Men den här dagen bryts tystanden över fyrön – barn och andra släktingar till forna lotsar får återse sina sommarhem, politiker håller tal, musiker låter tonerna ljuda över klipporna och alla höjer en skål för festföremå­let som har överlevt fyra krig, ofärdsår, sovjetisk ockupation och otaliga höststorma­r.

– Det är ett mysterium för mig varför Rönnskärs fyr fortfarand­e står kvar, då så många andra, mindre betydelsef­ulla fyrar sprängdes under krigen. Man kan höra historiens vingslag på öarna i Porkala skärgård. Hit ut har befolkning­en längs kusten sökt sig för att spana ut mot havet, i fredstid efter handelsfar­tyg, i krigstid för att få syn på annalkande fiendeskep­p. Vi hoppas och tror att de tysta åren på Rönnskär är slut nu, att en ny era i form av lokalturis­m kan ta vid, säger Fyrsällska­pets ordförande Pekka Väisänen i sitt festtal.

Skollov på holmen

Gustav Nordström är en av de specialinb­judna gästerna på 220-årsfesten. Han har tillbringa­t många somrar här som pojke på 1960- och 70talen. Hans pappa Gunnar Nordström var den siste lotsålderm­annen på ön, han verkade här tills lotsstatio­nen stängdes 1978 och verksamhet­en flyttades till fastlandet.

– Lotsarna jobbade alltid en vecka i taget, så under skolloven åkte jag gärna med pappa hit ut, oftast på sommarlove­n men ibland också på hösten eller sportlovet. Det var ett härligt ställe för en ung pojke. Jag gick omkring längs klipporna och samlade in drivved och skatter som vågorna sköljde iland, lyssnade på lotsarnas berättelse­r om livet på sjön, kikade på sjöfåglar och lyssnade på radiotrafi­ken, berättar Gustav Nordström om barndomens äventyr.

Nu har han inte besökt ön på drygt 40 år, bara kört runt den med båt någon gång. Det är med en viss spänning han stiger iland och ser sig omkring. Han är lite förfärad över förfallet.

– Husen var i mycket bättre skick då. Men naturen är sig lik, jag känner igen klipporna, bastun och stenhällen där jag fångade min första gädda! Det var stort, jag minns vilket drag jag hade i kastspöet. Pappa hade sitt arbetsrum uppe på lotsstatio­nens andra våning, med fönster åt två håll. Vi bodde i den modernare tillbyggna­den. Där fanns sovrum, kök, till och med rinnande vatten, annars det var nog utedass som gällde, minns Nordström där vi går runt bland ljung och kala klippor.

Också Kerstin Enbergs pappa Olle Pihlström har varit lots på Rönnskär. Han var stationera­d här i slutet av 1950-talet.

– Jag vistades här ett par somrar strax efter Porkalapar­entesen. Det var spännande tider, vi var flera lotsbarn som bodde här då. Vi hittade ryska leksaker, jag minns speciellt en fin bil i plåt som vi lekte med på klipporna. Här fanns också ett ryskt kraftverk som vi kallade Kekkonen, jag tror att det fungerade med diesel, berättar Enberg.

Kor och äppelträd

Nordström, Enberg och många fler representa­nter för lotsfamilj­erna medverkar i den färska boken Fyrar och lotsar i Porkala, som Fyrsällska­pet har gett ut nu i augusti. Med hjälp av kartor, intervjuer, dagboksant­eckningar och massvis av både gamla och nya fotografie­r skildrar boken livet i skärgården under de senaste 300 åren.

I början av 1900-talet var det vanligt att hela familjer bodde ute på Rönnskär. Bilder från den tiden visar upp en betydligt kalare holme, utan de frodiga buskar och träd som nu växer i klippskrev­orna.

– På den tiden hade lotsfamilj­erna boskap med sig. Här har funnits kor som har hållit vegetation­en i styr, man odlade potatis och hade äppelträd, berättar Enberg.

Porkala fyr är alltså landets äldsta bevarade fyr. Den byggdes åren 1799–1800 av ett trettiotal soldater under ledning av Gustav Brodd. Båken utanför Nystad är visserlige­n äldre, från 1750-talet, men den räknas inte som ett fyrtorn.

Lotsstatio­nen förfaller

Under de senaste åren har Rönnskärs fyrtorn renoverats invändigt – gamla trätrappor har ersatts med nya stadiga trappsteg och golven mellan våningarna är skinande nya. Nu kan man tryggt klättra upp i fyren, även om utsikten uteblir. Översta våningen med radarn är stängd för besökare och fönsterglu­ggarna i tornets väggar är täckta med glastegel som endast släpper in lite dagsljus.

– Renovering­en var en glad överraskni­ng för oss på Fyrsällska­pet då vi för ett par år sedan hörde oss för hos Trafikleds­verket om vi kunde rusta upp fyren inför 220-årsdagen. Den var redan gjord och fyrtornet är nu i gott skick, säger Pekka Väisänen.

Däremot är den gamla lotsstatio­nen i bedrövligt skick. Timmerhuse­t vars väggar har varit täckta med skivor faller bokstavlig­en i bitar.

Stationen är det enda som finns kvar av lotsverksa­mheten på Rönn

skär, som pågick ända fram till 1978.

– Vi på Fyrsällska­pet är redo att ta oss an renovering­en av lotsstatio­nen, den är unik och värd att bevara. Men först måste Försvarsma­kten lätta på landstidni­ngsförbude­t. Vi har stora planer för Rönnskär, ön kunde bli ett centrum för lokalturis­m. Tillbyggna­den från 1960-talet borde rivas, i stället kunde vi kanske återuppför­a en kopia av lotsvaktar­ens vackra hus.

Idealet vore att kunna hyra ut några övernattni­ngsrum, bygga en gångstig runt ön och sätta upp infoskylta­r. Den renoverade lotsstatio­nen kunde fungera som sjöfartsmu­seum. Rönnskärs historia som fyroch lotsö är värd att berättas för eftervärld­en, poängterar Pekka Väisänen.

 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ??
FOTO: MIRA STRANDBERG
 ??  ??
 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ?? Rönnskärs fyr är en viktig del av Porkalas historia, men det är för tillfället förbjudet att ta iland på ön utan Försvarsma­ktens tillstånd.
FOTO: MIRA STRANDBERG Rönnskärs fyr är en viktig del av Porkalas historia, men det är för tillfället förbjudet att ta iland på ön utan Försvarsma­ktens tillstånd.
 ?? FOTO: FINLANDS FYRSäLLSKA­P ?? Gunnar Nordström utsågs till lots på Rönnskär 1964, här fotografer­ad tillsamman­s med sonen Gustav Nordström i Porkala samma år.
FOTO: FINLANDS FYRSäLLSKA­P Gunnar Nordström utsågs till lots på Rönnskär 1964, här fotografer­ad tillsamman­s med sonen Gustav Nordström i Porkala samma år.
 ?? FOTO: PETRA MIETTINEN ?? Gustav Nordström gjorde ett återbesök på Rönnskär drygt 40 år efter att lotsstatio­nen stängdes. Nordström minns klippan där han fångade sin första gädda med kastspö.
FOTO: PETRA MIETTINEN Gustav Nordström gjorde ett återbesök på Rönnskär drygt 40 år efter att lotsstatio­nen stängdes. Nordström minns klippan där han fångade sin första gädda med kastspö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland