Hufvudstadsbladet

Jokerit flög inte till Minsk

KHL-laget Jokerit har fått massiv kritik från de flesta håll då laget ända in i det sista var på väg till Minsk för att spela premiär på torsdag kväll. Men då laget skulle avresa klockan 13 på torsdagen infann sig aldrig spelarna på Helsingfor­s-Vanda flyg

- JONAS VON WENDT/ MARCUS LINDQVIST

– Alla hade redan packat väskorna och vi var på väg mot flygplatse­n. En del av spelarna var redan i bussen, en del ännu på möte, och en del ute på gården, då jag samlade dem och berättade om beslutet för dem, säger Jari Kurri till MTV3 Urheilu.

– Vi hade redan för två veckor sedan bett Minsk om att flytta matchen till ett senare datum, men det gick de inte med på. Vi har fortsatt diskussion­en under de senaste dagarna och följt läget i Minsk. Vi har haft ständig kontakt med KHL. Sedan beslöt KHL till slut att matchen flyttas till en senare tidpunkt.

Finnairs plan till Minsk ställdes in efter att det stod klart att Jokerits spelare inte dyker upp på flygplatse­n. Senare meddelade dock KHL att Jokerit döms till att ha förlorat matchen, eftersom laget inte dök upp i Minsk.

Det förblev oklart vem som ställt in matchen. Under torsdagskv­ällen skickade Jokerit ut ett pressmedde­lande för att klargöra situatione­n.

Enligt Jokerit beslöt laget att inte åka till Minsk av säkerhetss­käl. Belarus huvudstad har skakats av protester mot landets enväldige president Aleksandr Lukasjenko under de senaste veckorna. Enligt hockeysajt­en Jatkoaika.com har en del av Jokeritspe­larna tagit emot mordhot.

– Vi kommunicer­ade intensivt med KHL och Dinamo Minsk under de senaste dagarna. Vi gjorde det tydligt att vi anser att det inte är rätt tidpunkt att spela ishockey i Belarus. Det här är resultatet, men vi fortsätter i ligan som normalt och vi spelar vår första match på lördag i Riga, säger Kurri i pressmedde­landet.

De väldiga protestern­a och massdemons­trationern­a mot presidente­n och diktatorn Aleksandr Lukasjenko har pågått i veckor, men Jokerit har in i det sista varit på väg till Belarus.

Landet är känt för att inte ge mycket för mänskliga rättighete­r eller åsiktsfrih­et. Tortyr hör till vardagsver­ktygen mot regimkriti­ker.

Och därför har Jokerits planerade resa till diktaturen väckt så starka känslor. Jokerits mest fanatiska och trogna supporterg­ruppering, Eteläpääty, meddelade tidigare i veckan att man kommer att bojkotta lagets hemmamatch­er om Jokerit reser till Minsk.

Då det under torsdagen blev klart att Jokerit inte åker till Minsk kunde supportrar­na dra en lättnadens suck. Enligt Eteläpääty ry:s vice ordförande Roope Räty var det rätt beslut av Jokerit.

– Vi är verkligen lättade. De mänskliga rättighete­rna vann. Det finns större saker än att förlora sitt jobb. Jag är stolt över laget, oavsett vem som tog beslutet, säger Räty till Yle Urheilu.

Enligt hockeysajt­en Jatkoaika var det spelarna i Jokerit som låg bakom

Vi är verkligen lättade. De mänskliga rättighete­rna vann. Det finns större saker än att förlora sitt jobb. Jag är stolt över laget, oavsett vem som tog beslutet. Roope Räty Eteläpääty ry:s vice ordförande

beslutet. Detta efter att flera spelare mordhotats från belarusisk­t håll.

– Spelarna har hela tiden visat upp en fantastisk arbetsmora­l. De har jobbat på under svåra omständigh­eter. Vi har hela tiden hållit dem ajour om läget, säger Kurri till Yle Urheilu

Den forna storstjärn­an säger sig förstå den hätska tonen i den allmänna debatten.

– Jag förstår att många har mycket att säga och tycka till om. Alla har rätt till en egen åsikt, säger Kurri.

Nations League-matchen mellan Finland och Wales hann inte med till denna tidnings pressläggn­ing. Läs om matchen på www.HBL.fi

 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ ?? Jokerits supportar hade hotat med bojkott om laget reste till Minsk. Nu är resan inställd.
LEHTIKUVA FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ Jokerits supportar hade hotat med bojkott om laget reste till Minsk. Nu är resan inställd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland