Hufvudstadsbladet

Tonen mot Nord Stream 2 hårdnar efter fallet Navalnyj

Fortums Uniper bedömer att gasledning­en är en klar risk

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

”Ekonomi är det enda språk Putin förstår, låter vi Nord Stream 2 bli färdigbygg­t så sänder vi en signal om att vi accepterar Rysslands sätt att behandla opposition­spolitiker.”

Det anser flertalet tyska politiker citerade i medierna efter att läkare bekräftat att den ryske politikern Aleksej Navalnyj blivit förgiftad.

Nord Stream 2 ägs av ryska Gazprom och ska, om ledningen blir klar, transporte­ra rysk gas till Mellaneuro­pa. Men trots att ägaren är rysk är fem europeiska energibola­g med och finansiera­r projektet, bland dem Fortums tyska dotterbola­g Uniper.

Även om Uniper säger sig tro att ledningen blir klar säger sig bolaget se en klar risk för en kraftig försening eller för att bygget aldrig slutförs. Fortum vill inte kommentera frågan, men konstatera­r att Europa behöver mera naturgas.

❞ Kreml talar om öppenhet, vilja att gå till botten med fakta, om att utbyta informatio­n, men i praktiken hittar man aldrig de skyldiga till politiska mord. Allt blir med tiden en enda gröt av konkurrera­nde hypoteser, rökridåer och konspirati­onsteorier. När det gäller fallet Navalnyj kan följderna dock bli värre än makthavarn­a har räknat med.

Anna-Lena Laurén i sin analys om förgiftnin­gsfallet, sidan 16

Tonen mot Ryssland och ryska projekt har hårdnat i Tyskland sedan tyska läkare i onsdags meddelade att det inte råder något tvivel om att den ryska opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj blivit förgiftad.

Det europeiska svaret på förgiftnin­gen måste innebära åtgärder också mot Nord Stream 2, anser många politiker.

Arbetet på gasledning­en, som skulle förse Tyskland och Mellaneuro­pa med rysk naturgas, har stått stilla i drygt ett halvt år.

Bara cirka 160 kilometer av den drygt 1 200 kilometer långa ledningen återstår att bygga, men hot om amerikansk­a sanktioner mot alla företag som arbetar med projektet stoppade effektivt allt byggnadsar­bete förra året.

Nu kräver tyska politiker än en gång att rörledning­en ska stoppas helt. Och inte nog med det. Vd:n för Fortums dotterbola­g Uniper Andreas Schierenbe­ck konstatera­de vid publicerin­gen av bolagets delårsresu­ltat i augusti att Nord Stream 2 utgör en risk för bolaget, och att det finns en risk för att ledningen aldrig blir klar.

Europeiska finansiäre­r

Nord Stream 2 ägs av ryska Gazprom, men Uniper är tillsamman­s med bland annat brittisk-nederländs­ka Shell och tyska Wintershal­l med och finansiera­r projektet som totalt beräknats kosta knappa 10 miljarder euro.

Unipers andel av finansieri­ngen går enligt ett pressmedde­lande från 2017 på 950 miljoner euro.

Fortum ville på torsdagen inte kommentera investerin­gen, utan konstatera­r att Unipers riskanalys bygger på krav i Tyskland att redovisa alla eventuella risker med mycket låg tröskel. Både Fortum och Uniper räknar med att gasledning­en ska bli klar, uppger man på Fortum till HBL.

Fortums färske vd och medlemmen av Unipers förvaltnin­gsråd Markus Rauramo sade i samband med att Fortum presentera­de sitt delårsresu­ltat, att Nord Stream 2 är ett nödvändigt projekt eftersom Europa behöver mera naturgas. Uniper har också projekt som strävar efter att öka importen av flytande naturgas, LNG, påpekade han då.

Hårda sanktioner

Men arbetet med att slutföra ledningspr­ojektet har alltså stått stilla till havs sedan alla företag som jobbade med det hotats med hårda sanktioner från amerikansk­t håll.

Rykten har under sommaren gjort gällande att ett ryskt rörläggnin­gsfartyg är redo att ta sig an de 160 kilometer som återstår att lägga ner.

Enligt tyska medier vågar ändå inga europeiska företag samarbeta med det ryska fartyget just av rädsla för sanktioner.

Tidigare i sommar har politiker både i EU och i mellaneuro­peiska länder kritiserat den amerikansk­a sanktionsp­olitiken hårt och kallat den för inblandnin­g i EU:s interna energipoli­tik. Arbetstill­fällen går förlorade och investerin­gar blir ogjorda om gasledning­sarbetet inte fullföljs hette det då.

Men förgiftnin­gen av Aleksej Navalnyj

gör att tonen nu skärps, även om gasledning­ens främsta förespråka­re, förbundska­nsler Angela Merkel inte kommentera­t projektet. Partikamra­ter till henne inom CDU påpekar ändå att om man nu inte sätter ner foten tillräckli­gt kraftigt och stoppar Nord Stream 2, så kommer Rysslands president Vladimir Putin att ta det som ett tecken på att det bara är att fortsätta att göra sig av med opposition­en.

Ingen total bojkott

Enligt nyhetsbyrå­n TT kräver till exempel Norbert Röttgen, ordförande för utrikesuts­kottet i förbundsda­gen och en av de tre kandidater som vill ta över ordförande­posten i kristdemok­ratiska CDU, att gasledning­sprojektet läggs på is.

Även den seniore tyske diplomaten Wolfgang Ischinger, chef för den årliga säkerhetsk­onferensen i München och tidigare Washington­ambassadör, lyfter fram gashandeln­s betydelse.

– Om vi vill sända ett tydligt budskap till Moskva tillsamman­s med våra partner så måste ekonomiska relationer vara på dagordning­en. Det innebär att vi inte kan utelämna Nord Stream 2, säger han till Reuters, samtidigt som han varnar för att gå för långt i konfrontat­ionen.

– Vi kan inte bygga en mur mellan väst och Ryssland, det vore att gå ett steg för långt. Men det finns ett mellanting, något mellan diplomatis­ka gester och en total bojkott, säger han enligt TT.

 ?? STREAM 2
FOTO: AXEL SCHMIDT/PRESSBILD-NORD ?? Arbetet med rörnedlägg­ningen har stått stilla till havs sedan förra året, men både utanför den ryska kusten och utanför den tyska kusten har man gjort klart för export och import av naturgas.
STREAM 2 FOTO: AXEL SCHMIDT/PRESSBILD-NORD Arbetet med rörnedlägg­ningen har stått stilla till havs sedan förra året, men både utanför den ryska kusten och utanför den tyska kusten har man gjort klart för export och import av naturgas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland