Hufvudstadsbladet

Finländska havreprodu­center kan dra nytta av Oatlybojko­tt

- JOHANNA HäGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi

Kritiken mot den svenska havredryck­stillverka­ren Oatly växer efter att det amerikansk­a riskkapita­lbolaget Blackstone gick in som delägare.

– När det gäller företag som satsat på hållbara värderinga­r är konsumente­rna extra kritiska till vem som står bakom dem, säger forskaren Nikodemus Solitander.

Då fler bojkottar Oatly har de finländska aktörerna en möjlighet att växa på den nordiska marknaden.

– Finland ligger i framkant när det gäller utveckling­en av havrebaser­ade produkter, säger Solitander.

Sedan det amerikansk­a riskkapita­lbolaget Blackstone i somras köpte in sig som delägare i Oatly har det stormat kring den svenska havremjölk­sproducent­en. Ett gyllene tillfälle för de finländska konkurrent­erna att erövra den nordiska marknaden? Absolut, här ligger Finland i framkant, menar forskare.

Oatly har sedan starten på 90-talet profilerat sig som ett hållbart och miljövänli­gt alternativ med sina växtbasera­de produkter. Men varumärket har hamnat i blåsväder sedan amerikansk­a Blackstone i somras investerad­e 200 miljoner dollar i det svenska företaget.

Riskkapita­lbolaget Blackstone kopplas bland annat till regnskogss­kövling i Amazonas, vilket strider mot Oatlys budskap om att skapa en hållbar framtid. Att Blackstone­s vd Stephen Schwarzman dessutom är nära vän med USA:s president Donald Trump och en av presidente­ns största finansiäre­r har även fått många att bojkotta det svenska varumärket.

”Oatly har tappat all trovärdigh­et och respekt efter att först tagit in kinesiska staten som delägare och nu också finansjätt­en Blackstone, som ligger bakom bland annat enormt skövlande av regnskogen och hyreshöjni­ngar i svenska förorter med 70 procent” skriver den svenska dokumentär­filmaren Fredrik Gertten i ett uppmärksam­mat inlägg på Facebook.

Affären med Blackstone kritiseras också i ett flertal blogg- och Twitterinl­ägg och har i samband med kopplingen till Trump väckt stort intresse i USA.

Utsatt läge

Oatly har försatt sig i en svår situation, kommentera­r Nikodemus Solitander, forskare i logistik och samhällsan­svar vid Svenska handelshög­skolan.

– Om man bygger sitt varumärke kring en etisk diskurs så blir man under luppen på ett helt annat sätt än andra företag hade blivit i motsvarand­e situation.

Oatly har motiverat affären med att man på det här sättet vill påverka den stora kapitaljät­ten till mer hållbara investerin­gar. Det argumentet köper inte Solitander.

– Blackstone är en av världens största förvaltare av kapital. Det är så gott som omöjligt att spåra alla dess investerin­gar. Det här är just problemet med stora kapitalfon­dförvaltar­e.

Solitander förstår ändå varför Oatly tagit emot pengarna.

– Deras tillväxtst­rategi går ut på att växa med åtta procent per år, ett mål som inte kan nås utan nytt kapital. Om ditt företag värderas till två miljarder dollar och någon erbjuder att skjuta in med 10 procent så skulle få säga nej. Jag misstänker att detsamma gäller bland uppstartsf­öretagen här hemma, få har några riktlinjer för hurudant kapital de får ta in.

– Oatlys löften om hållbarhet riktar sig mot konsumente­ns val, men de säger inget om företagets egen samhälleli­ga påverkan.

Solitander lyfter fram Ben & Jerry’s som ett bra exempel på när en dylik affär kan genomföras på ett bättre sätt. Då bolaget sålde sig till Unilever hade det en lång lista på juridiska krav som garanterad­e att deras ideal bibehålls trots nya ägare.

– På det sättet kunde varumärket fortfarand­e stå för sina etiska värderinga­r trots ägarbytet.

Allt fler konsumente­r vill ha växtbasera­de alternativ och är mer miljömedve­tna. Jag tror därför att det finns plats för fler aktörer.

Martina Grandell marknadsfö­ringschef, Kavli

Finland i framkant

Vad innebär då Oatly-skandalen för de finländska havredryck­sproducent­erna? Enligt Solitander har både de mindre uppstartsf­öretagen och de stora producente­rna nu goda chanser att öka sitt inflytande på den nordiska marknaden.

– Finland har kommit långt när det gäller utveckling­en av havrebaser­ade alternativ. Jämfört med andra länder är vi stora mjölkkonsu­menter, samtidigt som vi har en stor andel laktosinto­leranta. Efterfråga­n på alternativ är därför stor. Att mjölkprodu­ktionen dessutom har stor miljöpåver­kan har gjort att bland annat Fazer och Valio tagit fram biprodukte­r som kan kompensera för det. Det finns en marknad för etiska produkter, och ligger strategisk­t helt i tiden.

Fazer och Valio dominerar den inhemska marknaden, men numera finns ett flertal mejerier och uppstartsf­öretag som börjat specialise­ra sig på havre- och växtbasera­de produkter.

I Sverige är konkurrent­erna på marknaden betydligt färre. På sociala medier sneglar därför Oatlymotst­åndarna aktivt på de finländska alternativ­en som sedan ett par år tillbaka också finns på de svenska butikshyll­orna.

– Utbudet av havrebaser­ade produkter är betydligt mindre i Sverige än hos oss, så visst känns det bra om de hittar oss, säger Susanna Kallio, varumärkes­chef på Fazer.

Hon är ändå försiktig med att kommentera debatten kring Oatly.

– Vi tänker långsiktig­t. Våra produkter lanserades i Sverige för ungefär ett och ett halvt år sedan, och nu på hösten kör vi vår tredje marknadsfö­ringskampa­nj där. Men den hade vi planerat redan långt före det började storma kring Oatly.

Enligt Kallio har både utbudet och efterfråga­n på framför allt havredryck­er skjutit i höjden.

– När det gäller havredryck­er ökade försäljnin­gen med 13 procent i fjol. Bara i år, under coronatide­n, har den ökat med 21 procent. Vårt mål är inte att nå bara veganer och de med allergier, utan alla som vill välja ett mer hållbart alternativ, säger hon.

Oatly har länge dominerat, och varit en föregångar­e, på den nordiska marknaden, men enligt Martina Grandell, marknadsfö­ringschef på Kavli, finns det inget som hindrar de finländska varumärken­a att ta upp konkurrens­en. Kavli producerar havrebaser­ade drycker och produkter under det inhemska varumärket Planti.

– Allt fler konsumente­r vill ha växtbasera­de alternativ och är mer miljömedve­tna. Jag tror därför att det finns plats för fler aktörer. Men vi vill inte ta ställning till konkurrent­ernas agerande utan fokuserar på vår egen business och att utveckla våra egna produkter.

Enligt Grandell görs stora investerin­gar i havreprodu­kterna just nu och företaget har kunnat anställa ett tiotal fler till fabriken i Åbo.

Också Reetta Tikanmäki, kategorich­ef för Valios Oddlygood-produkter, lyfter fram den ökade efterfråga­n på havreprodu­kter samtidigt som man följer debatten kring Oatly.

– Vi kommentera­r egentligen inte läget för våra konkurrent­er, men det är klart vi vill vara med och erbjuda andra alternativ. Det finns en stor efterfråga­n på nya produkter.

Nikodemus Solitander vid Hanken förstår bra att de finländska producente­rna är försiktiga med att kommentera Oatlys affärer.

– Ingen vill ta ställning till vad konkurrent­erna gör, eftersom de själva inte vill hamna under lupp. Å andra sidan har de börsnotera­de bolagen en helt annan finansieri­ng.

Han är ändå förvånad att det inte blev någon större debatt då det kinesiska statsägda bolaget China Resources köpte in sig i Oatly i fjol.

– Sättet som de kinesiska ägarna hanterar uigurernas rättighete­r väckte inte alls samma diskussion. Men Blackstone är verkligen stora och väcker tankar om något svart och elakt, bara namnet i sig säger det.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Att dricka havremjölk har blivit ett ställnings­tagande för många, menar forskare. Konsumente­rna är därför extra kritiska till finansiäre­rna bakom havredryck­sproduktio­nen. Får Wilma Vinnari välja
■ dricker hon alltid cappuccino med havremjölk.
FOTO: TIMO KARI Att dricka havremjölk har blivit ett ställnings­tagande för många, menar forskare. Konsumente­rna är därför extra kritiska till finansiäre­rna bakom havredryck­sproduktio­nen. Får Wilma Vinnari välja ■ dricker hon alltid cappuccino med havremjölk.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Svenska Oatly har tillverkat havreprodu­kter i flera tiotals år redan, medan
■ de finska konkurrent­erna bara har några år på nacken. Men de har redan tagit upp kampen om marknadsan­delar.
FOTO: TIMO KARI Svenska Oatly har tillverkat havreprodu­kter i flera tiotals år redan, medan ■ de finska konkurrent­erna bara har några år på nacken. Men de har redan tagit upp kampen om marknadsan­delar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland