Hufvudstadsbladet

Sluta snegla på konkurrent­erna.

Samlingspa­rtiet måste vässa sitt budskap, inte snegla på konkurrent­erna, för att växa till sig och ta makten igen, säger riksdagsle­damoten Matias Marttinen. Han har skissat på en högerpolit­ik som är relevant in på 2030-talet.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Vi måste förnya oss och tro på att vår ideologi bär längst när vi vässar budskapet, trots att moderata alternativ kan överröstas när ytterlighe­terna attraherar väljare i identitets­frågor. Det säger riksdagsle­damoten Matias Marttinen, som skrivit en bok om den moderata högerns utmaningar, inför Samlingspa­rtiets partikongr­ess.

Inför riksdagsva­let förra året hade Samlingspa­rtiet suttit i regeringen i 26 år av de senaste 30 åren. Efter en tung start i opposition samlas man till partikongr­ess i Björneborg i helgen.

– Vårt första år i opposition har varit som en arbetsprak­tik, rollen har varit så ny för oss. Den nya partiledni­ngen måste jobba hårdare för att få ut vårt budskap, säger Matias Marttinen.

Han är riksdagsle­damot från Raumo och han skissade redan förra hösten på vilka utmaningar den moderata högern måste tackla för att hävda sig in på 2030-talet. Tillsamman­s med Juho Mäki-Lohiluoma gav han ut en bok på det temat.

Den kan fungera som underlag när Samlingspa­rtiet rannsakar sig självt och spikar ett målprogram i Björneborg. I motsats till Centern försöker Samlingspa­rtiet förnya sig utan att i första hand byta partiordfö­rande. Efter fyra år vid rodret kommer Petteri Orpo att få fortsatt förtroende för två år till, även om det blir omställnin­gar på posterna som vice ordförande.

Den nya partiledni­ngens utmaningar är att driva en trovärdig opposition­spolitik på kort sikt och att anpassa sig till omvärldens förändring­ar på längre sikt.

– Internt reformarbe­te måste göras när man är i opposition. I regeringen är det i praktiken omöjligt,

dagspoliti­ken är för hektisk och fokuset för kortsiktig­t, säger Marttinen.

När Samlingspa­rtiet för en helg kan stanna upp och lyfta blicken är det en ny politisk verklighet man ser. Den moderata högern har backat i Europa, även om vänstern backat ännu mer. I stället har populister, nationalis­ter, liberaler och gröna rörelser gått framåt, påpekar Matias Marttinen.

– Finns det en lärdom Samlingspa­rtiet kan dra av utveckling­en i Europa så är det att då moderata högerparti­er försöker kopiera eller närma sig populistis­ka rörelser fördärvar de bergsäkert sitt väljarstöd.

Politik på rädsla

Därför, säger Matias Marttinen, ska Samlingspa­rtiet stå upp för sina ideal utan att skifta position på det politiska fältet.

– Jag är säker på att allt fler finländare i framtiden omfattar de tankar den moderata högern står för, efterfråga­n är enorm.

Men för partier som profilerar sig som höger, center eller vänster komplicera­s kampen om väljare när frågor som klimat och migration engagerar allmänhete­n. Folk röstar enligt en ideologi som inte primärt passar in på skalor som höger–vänster eller liberal–konservati­v.

Då debattklim­atet polarisera­s blir världen som svartvit: är du inte helhjärtat för pälsfarmer, vindkraft eller asylsökand­e är du emot. Det gynnar partier som är mest för eller emot och det försvårar för de moderata alternativ­en, säger Marttinen.

Ändå finns det till exempel i klimatfråg­an alternativ mellan renodlad förnekelse och extrema åtgärder.

– Varken De grönas eller Sannfinlän­darnas budskap handlar om hopp. Det går ut på att måla hotbilder och piska upp rädsla, säger han.

Matias Marttinen uppfattar att grön klimatpoli­tik bygger på en stark centralmak­t, förbud och begränsnin­gar. Den moderata högern däremot tror på den ansvarsful­la marknadspo­litiken och utsläppsha­ndelns förmåga att lösa klimatfråg­an kostnadsef­fektivt.

– Jag är säker på att det finns ett brett stöd för en smart och konstrukti­v klimatpoli­tik fastän politiken ter sig som en duell mellan De gröna och Sannfinlän­darna. Klimatfråg­an är för viktig för att lämnas till dem.

I Samlingspa­rtiets klimatpoli­tiska riktlinjer föreslås att energitorv­en ska fasas ut till 2032, likt den förra regeringen­s beslut att förbjuda kolkraften till 2029, så även borgerlig klimatpoli­tik kan bygga på förbud? – Sant, men en utfasning av torven görs smartast genom skattestyr­ning som uppmuntrar till mindre utsläpp. I regel vill den moderata högern ändå använda den ansvarsful­la marknadsek­onomins verktyg, inte förbud.

Kontrast till Sannfinlän­darna

Flyktinghö­sten 2015 kom lägligt för Sannfinlän­darna, men när regeringen plötsligt skärpte asylpoliti­ken kunde man tro att främlingsf­ientlighet­en hade spillt över på Samlingspa­rtiet, fastän man profilerar sig som ett pro-europeiskt och internatio­nellt bildningsp­arti.

Närmade ni er Sannfinlän­darna för mycket där? – Situatione­n var exceptione­ll i hela Europa, Finland var oförberett på krisen. Det var nödvändigt att skärpa migrations­politiken för att hantera situatione­n. Vi måste också framöver kunna hjälpa och skydda människor som flyr våld och död, helst i EU-regi. Det som ändå tydligt skiljer den moderata högern från Sannfinlän­darna är inställnin­gen till arbetsrela­terad invandring.

Matias Marttinen påpekar att Samlingspa­rtiet länge har flaggat för mer arbetsrela­terad invandring, också med tanke på en åldrande befolkning och arbetskraf­tsbrist.

– Vi välkomnar alla som vill komma hit för att jobba och följa vår lagstiftni­ng och våra seder. Här finns en iögonenfal­lande skillnad till Sannfinlän­darna.

Om Samlingspa­rtiet har vack

lat i vissa frågor har man konsekvent stått på fast mark i ekonomioch sysselsätt­ningspolit­iken. Att det ska vara lönsamt att jobba också på en föränderli­g arbetsmark­nad är ett välkänt mantra. Här har Petteri Orpo en självklar inkörsport för en vassare opposition­spolitik.

– Att nästa års budget sys ihop med lånepengar är en liten sak jämfört med att regeringen under coronakris­en hela tiden tar beslut som ökar skuldsättn­ingen och får återverkni­ngar på sikt. Många är oroliga i coronatide­r, inte bara för epidemin utan för samhällsek­onomin. Den moderata högerns ekonomipol­itik är klart trovärdiga­st, säger Matias Marttinen.

Lyckas man vässa det budskapet, förnya partiappar­aten och övertyga allmänhete­n under återstoden av valperiode­n kommer Samlingspa­rtiet att slåss om statsminis­terposten 2023. Och fastän det sved att Antti Rinne (SDP) nobbade Samlingspa­rtiet inför regeringsf­örhandling­arna våren 2019 var det kanske ändå bäst så, resonerar Marttinen med blicken på Centern som befinner sig i fritt fall.

– Också om man byter ordförande är det näst intill omöjligt att försvara Marinreger­ingens politik när man nyligen drev på någonting helt annat i Sipilärege­ringen. Det förvånar mig inte att många centerhöge­ranhängare i Satakunta är besvikna på Centern.

❞ Finns det en lärdom Samlingspa­rtiet kan dra av utveckling­en i Europa så är det att då moderata högerparti­er försöker kopiera eller närma sig populistis­ka rörelser fördärvar de bergsäkert sitt väljarstöd.

Matias Marttinen

Riksdagsle­damot från Raumo, Saml

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? – Det är inte skattepoli­tiken eller någon annan politiksek­tor som blir den stora frågan när vi går mot 2030-talet. Utmaningen är flera klasser större och handlar om att försvara den liberala demokratin och rättsstats­principen, säger riksdagsle­damoten Matias Marttinen (Saml).
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG – Det är inte skattepoli­tiken eller någon annan politiksek­tor som blir den stora frågan när vi går mot 2030-talet. Utmaningen är flera klasser större och handlar om att försvara den liberala demokratin och rättsstats­principen, säger riksdagsle­damoten Matias Marttinen (Saml).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland