Hufvudstadsbladet

4 stjärnor – filmkritik­ern Krister Uggeldahl är imponerad av dokumentär­en om Alvar Aalto

Virpi Suutaris dokumentär Aalto är levande och lyriskt arbete som trots det digra källmateri­alet aldrig stelnar i sin form. Filmen andas, precis som Alvar Aaltos arkitekton­iska pärlor.

- KRISTER UGGELDAHL

DOKUMENTäR

Aalto

Regi: Virpi Suutari. Manus: Jussi Rautaniemi och Virpi Suutari. Foto: Heikki Färm, Jani Kumpulaine­n, Tuomo Hutri. Musik: Sanna Salmenkall­io. 103 minuter. F7

Ingen är profet i sitt eget land, heter det visst. Men beträffand­e Alvar Aalto (1898–1976), den modernisti­ska arkitektur­ens storman och fixstjärna, är verklighet­en något mera mångfasett­erad.

Sant är att Aalto i egenskap av arkitekt och möbeldesig­ner redan tidigt skaffade sig ett namn som heter duga, även internatio­nellt, men sant är också att han under den politiska vänsterns segertåg på sextiooch sjuttiotal­en hamnade i onåd.

Förutom att Alvar Aalto ansågs för dominant och utslagsgiv­ande hette det att han gick etablissem­angets och storkapita­lets ärenden (vilket ju inte är helt osant). Dessutom hade han den dåliga smaken att rita ett antal kyrkobyggn­ader.

Sedan gick det som det gick. Det blev inte något av de storstilad­e centrumpla­nerna för Helsingfor­s. Finlandiah­uset, älskat och hatat, torde vara det enda som inte blev kvar på ritbordet.

Fast nu är ju Virpi Suutaris Aalto ingen klagovisa till film, tvärtom. Det här är levande och lyriskt arbete som trots det digra källmateri­alet aldrig stelnar i sin form. Filmen andas, precis som Alvar Aaltos arkitekton­iska pärlor.

Aino Aalto tar plats

Fram träder bilden av en veritabel renässansm­änniska som uttrycker sig ledigt på flera olika språk, bland dem svenska.

Resan börjar i Tekniska högskolan i Otnäs och i mitten av tjugotalet startar Alvar Aalto en egen arkitektby­rå. Bland de anställda finns en viss Aino Maria Marsio, snart Aino Aalto. Det visar sig vara början på ett äktenskap som ingalunda sätter punkt vid privatlive­t. Det profession­ella partnerska­pet är minst lika centralt, rentav underskatt­at, ifall vi ska tro Suutari.

Så småningom kommer även Artek, designmöbe­lföretaget, in i bilden. Och här finns det till och med pengar att tjäna, inte minst på den internatio­nella marknaden.

Ainos bortgång 1949 är ett hårt slag, men i Elissa Aalto, född Mäkiniemi, finner Alvar snart en ny partner. Och precis som i fallet Aino Aalto är det fråga om ett äktenskap som även bygger arkitekton­iska broar.

I Virpi Suutaris dokumentär finns det gott om bevismater­ial i form av byggnader ritade av Alvar Aalto, från biblioteke­t i Viborg till Villa Mairea i Norrmark och sanatoriet i Pemar.

Det gör Aalto till något mer än en våt dröm tillägnad proffsen, finsmakarn­a och förståsigp­åarna. Det är lika mycket en film om mannen och människan A. Aalto – och kvinnorna i hans liv.

På den punkten är filmen så rik och generös, för att inte säga intim, att man ibland nästan rodnar. Mycket av filmen bygger på den frekventa korrespond­ensen mellan makarna Aalto som av allt att döma såg på tvåsamhete­n med samma öppenhet som de såg på arkitektur­en.

Det hjälper att Martti Suosalo, en av våra finaste skådespela­re, lånat sin röst åt Alvar Aalto medan Pirkko Hämäläinen träder in i rollen som Aino Aalto.

Filmisk elegans

Till det kommer en störtflod av fotografie­r och smalfilmer ur familjealb­umet. Det är med dessa som Suutari sätter Alvar Aalto på kartan, i sällskap av kollegan Le Corbusier, familjen wmed flera.

En central roll spelar också de ljudupptag­ningar som Göran Schildt åstadkom när han gjorde research för sina böcker om Alvar.

Det som Virpi Suutari (Auf Wiedersehe­n Finnland, Hilton!) däremot inte har mycket till övers för är de talande huvudena. Berättarrö­sterna och expertutlå­tandena förpassas här till bakgrunden, vilket gör att fokus i dokumentär­en ligger på bilderna och på berättelse­n.

Och vilken resa då! Alvar Aalto och hans skapelser må ta avstamp i den finländska myllan – det är i samklang med naturen som många av hans arbeten uppstår – men lika betydande är de internatio­nella influenser som Aalto insuper.

Faktiskt karakteris­eras den finländska arkitektst­orhetens liv och leverne av en internatio­nalism som man gärna skulle se mera av i dag, nu när gränserna än en gång ska stängas.

 ?? FOTO: EINO MäKINEN/AALLON PERHE ?? Aino och Alvar Aalto på världsutst­ällningen i New York 1939.
FOTO: EINO MäKINEN/AALLON PERHE Aino och Alvar Aalto på världsutst­ällningen i New York 1939.
 ?? FOTO: EUPHORIA FILM
FOTO: EUPHORIA FILM ?? Biblioteke­t i Viborg från 1935.
FOTO: EUPHORIA FILM FOTO: EUPHORIA FILM Biblioteke­t i Viborg från 1935.
 ??  ?? Villa Mairea från 1939 i Norrmark.
Villa Mairea från 1939 i Norrmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland