Hufvudstadsbladet

Lokala regler kan bli viktigare än nationella

Regeringen­s nya plan för hur hybridstra­tegin ska förverklig­as ger riktlinjer för när olika restriktio­ner kan införas.

- ARI SUNDBERG/SPT nyheter@hbl.fi

De regionala åtgärderna i arbetet mot coronaepid­emin i Finland kan i framtiden bli viktigare än de nationella. Det innebär bland annat att de enskilda sjukvårdsd­istriktens roll i arbetet mot epidemin i fortsättni­ngen kan bli allt större, säger strategidi­rektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Detta är en av följderna av regeringen­s nya plan för hur den så kallade hybridstra­tegin ska förverklig­as om epidemin eskalerar. Planen presentera­des på torsdagen.

Hybridstra­tegin handlar om att man aktivt och i stor skala testar finländare för att sedan spåra smittokedj­orna och vid behov isolera och därefter vårda de smittade.

– Den plan som regeringen nu godkänt ger riktlinjer för hur olika rekommenda­tioner och begränsnin­gar kan riktas och vilka åtgärder som kan vidtas, lokalt och nationellt, säger familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP).

– De åtgärder man vidtar ska vara epidemiolo­giskt och medicinskt motiverade och förutsägba­ra, säger Voipio-Pulkki.

I planen utgår man från tre olika nivåer i lägesbilde­n som alla ger utrymme för olika åtgärder.

Den första nivåns lägesbild är grundnivån. Den motsvarar den situation vi haft i landet sedan mitten av sommaren då antalet fall inte var många och då man sällan smittades här hemma.

– På denna nivå ligger tonvikten på rekommenda­tioner om god hygien, på att smittokedj­or bryts och på att man hindrar epidemin från att sprida sig, säger Kiuru.

På den andra nivån, där epidemin visar tecken på att eskalera blir det bland annat aktuellt med åtgärder som baserar sig på smittskydd­slagen.

På den tredje, och högsta nivån handlar det om att smittan sprider sig. Då blir det aktuellt med omfattande och strikta regionala och nationella rekommenda­tioner och begränsnin­gar och på en utökad sjukhuskap­acitet.

– Med planen ger vi en signal om att de restriktio­ner som eventuellt måste vidtas framöver ska vara noggrant planerade, riktade och vidtas i rätt tid, säger Kiuru.

 ?? SUNDBERG/SPT
FOTO: ARI ?? Regeringen har gjort upp en plan för hur hybridstra­tegin mot coronaviru­set
■ kan genomföras beroende på hur lägesbilde­n i landet ser ut.
SUNDBERG/SPT FOTO: ARI Regeringen har gjort upp en plan för hur hybridstra­tegin mot coronaviru­set ■ kan genomföras beroende på hur lägesbilde­n i landet ser ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland