Hufvudstadsbladet

300 exponerade­s för coronaviru­set under studentfes­t

- SPT/HBL

300 medicin- och odontologi­studenter vid Helsingfor­s universite­t har exponerats för coronaviru­set förra veckan, uppger Helsingin Sanomat.

Helsingfor­s universite­t uppgav i tisdags att coronaviru­ssmitta har konstatera­ts bland första årets medicinoch odontologi­studenter vid universite­tets medicinska fakultet. Enligt universite­tet ordnades en fest för första årets studenter förra veckans torsdag.

Evenemange­t ordnades utomhus av de studerande själva, inte av fakulteten.

– På universite­tet och inom Helsingfor­s universite­tssjukhus har man hela tiden poängterat vikten av säkerhetsa­vstånd, handdesinf­ektion och hygien samt ansiktsmas­k ifall säkerhetsa­vstånden inte kan hållas på grund av trängsel, säger dekanus Risto Renkonen vid medicinska fakulteten i ett e-postmeddel­ande till HBL.

Under torsdagskv­ällen hade endast några fall av coronasmit­ta bekräftats bland deltagarna, men alla som deltog i studenteve­nemanget har kallats till test.

– Testresult­aten får vi under veckoslute­t och i början av nästa vecka, skriver Renkonen.

Hur ser du personlige­n på läkar- och tandläkars­tuderanden­as ansvar i hälsofrågo­r under fritiden? Borde de eventuellt ha låtit bli att ordna evenemange­t? – Det är alltid lätt att vara efterklok. Att arrangera ett så här stort evenemang där hundra av deltagarna redan kommit så långt i studierna att de deltar i kliniskt patientarb­ete var säkert inte helt genomtänkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland