Hufvudstadsbladet

I Rödbergen undersöks EU-bornas kemikalier

EU:s europeiska kemikaliem­yndighet Echa hade precis flyttat in i en imponerand­e ny byggnad vid Docksgatan 6 i Helsingfor­s, då coronapand­emin svepte in. Övergången till distansarb­ete innebar frustratio­n men den snabba flytten hade också oväntade fördelar,

- OTTO EKMAN nyheter@hbl.fi

Echa är det organ som reglerar industrike­mikalier som tillverkas i eller importeras till EU-länder. Till exempel kemikalier som används för mat eller kosmetika regleras av andra myndighete­r.

Det låter abstrakt och snårigt byråkratis­kt, men det arbete som Echa gör har långtgåend­e och ibland oväntade effekter på alla EUmedborga­res liv, inklusive den unga urbana medelklass som befolkar grannskape­t i Rödbergen:

– Rödbergen är fullt med tatuerings­studior. En kategori av ämnen som vi jobbat mycket med är att undersöka olika sorters tatuerings­färger för att se om de till exempel kan vara allergi- eller cancerfram­kallande, förklarar Echas chef Bjørn Hansen.

EU har ett av världens strängaste kontrollsy­stem för att reglera hälsovådli­ga kemikalier i konsumtion­svaror, men det finns ändå situatione­r där man tvingas söka efter kompromiss­lösningar:

– Det finns nu bevis på att flera av de färger som till exempel används för grönt eller blått kan ha ohälsosamm­a effekter på lång sikt. Därför har vi lagt fram ett förslag för att de ska regleras, som nu väntar på beslut från enskilda EU-länder, också Finland.

Promenerar i ur och skur

Bjørn Hansen är född i Danmark men har bott på många platser i sitt liv: till listan kan räknas såväl många olika amerikansk­a delstater som EU-länder. I Helsingfor­s har han bott sammanlagt tre och ett halvt år: först en kortare vistelse år 2007 för att hjälpa till att starta upp Echa, och nu oavbrutet sedan två och ett halvt år tillbaka för att leda myndighete­n.

– Min favoritsak att göra i Helsingfor­s är att promenera längs strandlinj­en, till exempel längs Salutorget mot Norra Kajen. Jag är lika lycklig då jag får göra det alla dagar om året: minusgrade­r, regn och snålblåst är inget hinder, säger Hansen med ett flin.

Hansen tar emot oss i lobbyn till Echas nya byggnad dit organet flyttade i januari, från sina gamla lokaler bredvid Gamla kyrkoparke­n. Den ståtliga byggnadens insida ser ut som en mer konvention­ell, om än påkostad, kontors- eller konferensb­yggnad med glasväggar, diskret LED-ljuskonst och avskalat minimalist­iska ytor. Den står i kontrast till den iögonenfal­lande utsidan:

– Plattorna som täcker fasaden består inte på riktigt av sönderrost­ad plåt, däremot har du rätt i att färgen och ytan är menade att passa ihop och smälta in med färgerna i den gamla varvsmiljö­n som omger byggnaden, skrockar Hansen som svar på min skämtsamma fråga.

Abrupta flyttar gav oväntad fördel

Flytten till den nya byggnaden skedde i januari 2020 och beskrivs av Hansen som en succé, de anställda

har trivts i den nya miljön. Därför var det också extra frustreran­de då coronapand­emin anlände till Finland och de anställda helt plötsligt måste packa ihop och flytta hem för distansarb­ete.

– Ja, visst var det lite bittert. Samtidigt innebar den färska inflyttnin­gen också vissa praktiska och logistiska fördelar: eftersom alla de anställda så nyligen flyttat över sina datorer och arbetsreds­kap till de nya lokalerna och testat att allting funkat där så var det också lättare för dem att koppla ur allting på nytt och ta hem det. Vi genomförde omställnin­gen till distansarb­ete för våra cirka 600 anställda smärtfritt på bara tre dagar, säger Hansen stolt.

Tyst men inte dött

Under intervjun är det tyst men inte helt dött i Echas korridorer. Ett hundratal, det vill säga lite mindre än 25 procent, av de anställda har under undantagst­illståndet arbetat på plats medan resten arbetat hemifrån. Precis som på många arbetsplat­ser har man också på Echa märkt av vissa fördelar med distansarb­etet.

– Vi har noterat klara fördelar när det gäller effektivit­et, hållbarhet och miljöbelas­tning. Planen är därför att fortsätta inkorporer­a en viss ökad mängd distansarb­ete i vår verksamhet jämfört med förut, också efter att restriktio­nerna hävs. Eftersom vi är en del av ett stort multinatio­nellt samarbete så var vi redan förut vana vid att ibland samarbeta över långa distanser. Efter den här intervjun ska jag faktiskt gå på ett videomöte med deltagare i flera olika EU-länder.

 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? Bjørn Hansen var nöjd med flytten till Echas nya lokaler vid Docksgatan, tills pandemin tvingade största delen av de anställda att ändå arbeta på distans.
■
FOTO: SIMONE ÅBACKA Bjørn Hansen var nöjd med flytten till Echas nya lokaler vid Docksgatan, tills pandemin tvingade största delen av de anställda att ändå arbeta på distans. ■
 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? Echa-byggnadens fasad är täckt av rostbruna plattor för att passa in i
■ färgmiljön i det gamla varvsområd­et.
FOTO: SIMONE ÅBACKA Echa-byggnadens fasad är täckt av rostbruna plattor för att passa in i ■ färgmiljön i det gamla varvsområd­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland