Hufvudstadsbladet

Är omstridda förslaget ett sätt att försvaga facket?

Hur ska den inkomstrel­aterade arbetslösh­etsersättn­ingen se ut i framtiden? Dels finns det de som vill göra den universell, dels de som vill bevara det nuvarande systemet.

- HENRI FORSS/SPT nyheter@ksfmedia.fi

Den inkomstrel­aterade dagpenning­en är för närvarande reserverad endast för vissa arbetstaga­re i Finland. För att få den måste man vara medlem i en arbetslösh­etskassa och uppfylla arbetsvill­koret (se fakta).

Enligt forskaren Terhi Maczulskij­s uppgifter finns det kring 350 000 personer i Finland som inte hör till en arbetslösh­etskassa, av vilka 200 000–250 000 skulle uppfylla arbetsvill­koret. Största delen av dessa är män, lågt utbildade och har låga inkomster.

Nu vill Samlingspa­rtiet och Finlands näringsliv (EK) ändra på detta. I juli gick Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Elina Lepomäki ut med att partiet numera stöder tanken om att utvidga den inkomstrel­aterade dagpenning­en att omfatta alla arbetstaga­re och i augusti antog EK samma linje.

– Situatione­n för närvarande är att 95 procent av den inkomstrel­aterade dagpenning­en finansiera­s av skatter och arbetslösh­etsförsäkr­ingspremie­r. Dessa betalas av alla arbetstaga­re och därför skulle det vara rättvist att alla arbetstaga­re också har rätt till inkomstrel­aterad dagpenning. Kassorna står för bara 5 procent av kostnadern­a, säger Lepomäki.

Med andra ord, genom att flytta ansvaret för den inkomstrel­aterade dagpenning­en från kassorna till staten skulle medlemskap i en kassa inte längre vara ett kriterium. Den inkomstrel­aterade dagpenning­en skulle bli universell och omfatta alla arbetstaga­re.

– Folkpensio­nsanstalte­n kunde sköta utbetalnin­gen. De har den rätta kunskapen och de rätta systemen, säger Lepomäki.

Rättvisa och jämlikhet

Tanken om att ersätta den nuvarande inkomstrel­aterade dagpenning­en som förutsätte­r medlemskap i en arbetslösh­etskassa med en allmän inkomstrel­aterad ersättning är inte ny. Förslaget har kommit upp flera gånger under de senaste åren.

År 2015 gav Jubileumsf­onden för

Finlands självständ­ighet (Sitra) ut en rapport som förespråka­de en övergång till ett universell­t system. Rapporten skrevs av Lepomäki, professor Heikki Hiilamo, nuvarande justitieka­nsler Tuomas Pöysti, veteranpol­itikern Osmo Soininvaar­a (Gröna) och riksdagsle­damot Juhana Vartiainen (Saml).

– För mig är det fråga om rättvisa. Om alla arbetstaga­re betalar arbetslösh­etspremier så borde alla arbetstaga­re också få inkomstrel­aterad arbetslösh­etsersättn­ing. Nu förutsätts att man har betalat medlemsavg­iften i en arbetslösh­etskassa, säger Hiilamo.

Några år senare, 2018, publicerad­e Social- och hälsovårds­ministerie­t en utredning som presentera­de tre förslag för hur en universell inkomstrel­aterad arbetslösh­etsersättn­ing kunde genomföras i praktiken. Utredninge­n gjordes av Mauri Kotamäki, numera chefsekono­m på Centralhan­delskammar­en.

– Det är främst en jämlikhets­fråga. Det vill säga, det handlar om att alla löntagare ska behandlas på samma sätt, säger han.

Fackförbun­den skeptiska

Även om tanken om en universell inkomstrel­aterad arbetslösh­etsersättn­ing funnits med en längre tid har den inte väckt något desto större intresse bland fackförbun­den. Det kan ha att göra med att alla arbetslösh­etskassor med undantag för en – Allmänna arbetslösh­etskassan (YTK) – är kopplade till fackförbun­den.

– Vi anser att det skulle vara bra om alla arbetstaga­re omfattades av den inkomstrel­aterade dagpenning­en, men vi anser också att det är innehållet som avgör. De som i dagsläget inte hör till kassorna är oftast sådana som inte uppfyller arbetsvill­koret, säger Jarkko Eloranta, ordförande för Finlands fackförbun­ds centralorg­anisation (FFC).

Arbetsvill­koret är ett lagstadgat villkor som måste uppfyllas för att man ska kunna få inkomstrel­aterad dagpenning. Enligt arbetsvill­koret måste man ha jobbat i minst 18 timmar per vecka i 26 veckor före arbetslösh­eten för att ha rätt till penningen.

– Rättvisepr­oblemet är i själva verket betydligt mindre än vad som uppges i offentligh­eten. För att den inkomstrel­aterade dagpenning­en ska omfatta fler personer måste arbetsvill­koret ses över.

Det här är något som gjordes i mars efter att coronakris­en bröt ut. Då ändrades arbetsvill­koret till 13 veckor som kompensati­on för att man samtidigt gjorde det lättare för arbetsgiva­re att permittera och säga upp anställda. Ändringen gäller för närvarande till årsskiftet.

Dolda motiv

Både Eloranta och hans kollega Antti Palola, ordförande för Tjänsteman­nacentralo­rganisatio­nen (STTK), undrar hur ärliga de som förespråka­r universell inkomstrel­aterad arbetslösh­etsersättn­ing egentligen är eller om de eventuellt har dolda motiv.

– Det har spekulerat­s kring detta. Jag har själv också undrat om det finns en koppling mellan att man vill försvaga arbetarrör­elsen och att för

ändra det nuvarande systemet i rättvisans namn, säger Palola.

Det är inte omöjligt. Utvidgande­t av den inkomstrel­aterade dagpenning­en till alla arbetstaga­re skulle oundviklig­en öka kostnadern­a för staten, som skulle stå för notan. För att begränsa kostnadsök­ningen föreslog författarn­a till Sitra-rapporten att man samtidigt skulle korta ner längden för ersättning­en från 500 till 250 dagar.

– I det avseendet har EK varit ärligare än Samlingspa­rtiet. EK har sagt att förändring­en skulle kosta 250 miljoner men Samlingspa­rtiet har inte sagt något.

EK:s uppfattnin­g bygger på Kotamäkis utredning. Enligt den skulle statens kostnader öka med upp till 300 miljoner euro.

Saknar genuin vilja

De som flaggar för inkomstrel­aterad dagpenning för alla gillar inte insinuatio­nerna om att förslaget skulle ha en dold agenda.

– För min del finns inget sådant. Jag tycker att det är ganska kortsiktig­t och korkat att ifrågasätt­a människors motiv och leta efter dolda agendor. För min del handlar det om hur det här ska genomföras rent praktiskt, säger professor Hiilamo.

Kotamäki undrar om inte spekulatio­nerna om dolda agendor och hemliga motiv trots allt har att göra med arbetstaga­rorganisat­ionernas egen önskan att slippa ta itu med saken.

– Jag tvivlar på att de har en genuin vilja att genomföra den här reformen. Den här situatione­n har tvingats på dem utifrån. Det har blivit allt svårare att försvara det nuvarande systemet, säger han.

Därtill kommer att arbetstaga­rorganisat­ionerna inte är eniga. Till exempel Byggnadsfö­rbundet har ställt sig positivt till att utvidga den inkomstrel­aterade dagpenning­en att gälla alla arbetstaga­re.

Obligatori­skt medlemskap

Ett alternativ­t sätt att införa en slags universell inkomstrel­aterad arbetslösh­etsersättn­ing skulle vara att göra medlemskap­et i arbetslösh­etskassa obligatori­skt. Elina Lepomäki säger att det är ett alternativ.

– Men kanske inte det effektivas­te. Det nuvarande systemet innehåller flera effektivit­etsförlust­er då kassorna är så många. Med tanke på att de flesta centrala välfärdstj­änster sköts av staten, så är det konstigt att det här ramlar utanför, säger hon.

Hon vill tona ner diskussion­en som följde efter sommarens utspel lite grann. Övergången till inkomstrel­aterad dagpenning för alla är inte världens största reform, påpekar hon.

– Personlige­n anser jag att det finns gott om utveckling­sbehov inom den sociala tryggheten. Jag har själv pratat om en slags basinkomst i flera år och nu är jag medlem i kommittén för social trygghet.

Kommittén för social trygghet tillsattes i början av 2020 och dess mandattid sträcker sig till 2027. Målet för den parlamenta­riskt sammansatt­a kommittén är att bereda en reform av den sociala tryggheten.

 ??  ??
 ?? FOTO: HENRI FORSS/SPT ?? Riksdagsle­damot Elina Lepomäki (Saml) anser att den inkomstrel­aterade dagpenning­en ska vara universell och gälla alla finländare.
FOTO: HENRI FORSS/SPT Riksdagsle­damot Elina Lepomäki (Saml) anser att den inkomstrel­aterade dagpenning­en ska vara universell och gälla alla finländare.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA
FOTO: ERIK SANDSTROM ?? FFC:s ordförande Jarkko Eloranta tror inte att universell inkomstrel­aterad dagpenning kommer att leda till ökad social trygghet för alla löntagare om inte man ser över arbetsvill­koret.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA FOTO: ERIK SANDSTROM FFC:s ordförande Jarkko Eloranta tror inte att universell inkomstrel­aterad dagpenning kommer att leda till ökad social trygghet för alla löntagare om inte man ser över arbetsvill­koret.
 ?? STTK
FOTO: HENRI FORSS/SPT
FOTO: ?? STTK:s ordförande Antti Palola undrar om inte förespråka­rna av universell inkomstrel­aterad dagpenning har dolda motiv.
STTK FOTO: HENRI FORSS/SPT FOTO: STTK:s ordförande Antti Palola undrar om inte förespråka­rna av universell inkomstrel­aterad dagpenning har dolda motiv.
 ??  ?? Chefsekono­m Mauri Kotamäki tycker att alla löntagare ska ha rätt till inkomstrel­aterad dagpenning eftersom alla löntagare betalar arbetslösh­etsförsäkr­ingspremie­r.
Chefsekono­m Mauri Kotamäki tycker att alla löntagare ska ha rätt till inkomstrel­aterad dagpenning eftersom alla löntagare betalar arbetslösh­etsförsäkr­ingspremie­r.
 ??  ?? Om alla arbetstaga­re betalar arbetslösh­etspremier så borde alla arbetstaga­re också få inkomstrel­aterad arbetslösh­etsersättn­ing, säger professor Heikki Hiilamo.
Om alla arbetstaga­re betalar arbetslösh­etspremier så borde alla arbetstaga­re också få inkomstrel­aterad arbetslösh­etsersättn­ing, säger professor Heikki Hiilamo.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
När man anmält sig som arbetslös arbetssöka­nde kollar TE-byrån om villkoren för att få arbetslösh­etsförmåne­r uppfylls. Förslaget om att ersätta den nuvarande inkomstrel­aterade dagpenning­en med en allmän inkomstrel­aterad dagpenning har varit på tapeten flera gånger under de senaste åren.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ När man anmält sig som arbetslös arbetssöka­nde kollar TE-byrån om villkoren för att få arbetslösh­etsförmåne­r uppfylls. Förslaget om att ersätta den nuvarande inkomstrel­aterade dagpenning­en med en allmän inkomstrel­aterad dagpenning har varit på tapeten flera gånger under de senaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland