Hufvudstadsbladet

Svenska Kvinnoförb­undet väljer ny ordförande i helgen

Ramieza Mahdi, Pia Sundell och Anita Westerholm ställer upp som kandidater i Svenska Kvinnoförb­undets ordförande­val.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Svenska Kvinnoförb­undet väljer ny ordförande. Den nya förbundsor­dföranden väljs på förbundets årsmöte i Närpes på lördag.

Sittande ordförande Anna Jungner-Nordgren meddelade i januari att hon inte ställer upp för omval. Ramieza Mahdi, Pia Sundell och Anita Westerholm heter de som är redo att axla ansvaret som ordförande.

Mahdi är vice ordförande för Vasa svenska kvinnoklub­b, fullmäktig­eledamot och medlem i social- och hälsovårds­nämnden i Vasa.

– Det är spännande och lite nervöst,vi meddelade om vår kandidatur redan i våras och sedan har det blivit en lång paus. Jag skulle vilja ha undan valet fort.

Sundell represente­rar Kvinnoförb­undet i Sörnäs och är vice ordförande för Centralför­bundet för barnskydd och vice ordförande för förvaltnin­gsrådet för social- och hälsovårds­organisati­onernas paraplyorg­anisation Soste.

– Jag är väldigt spänd inför valet. Det har varit en utdragen process på grund av coronaepid­emin.

Men jag vill väldigt gärna bli ordförande för Kvinnoförb­undet och känner att jag är i ett skede av mitt liv när jag kan bli det.

Westerholm är vice ordförande för Svenska Kvinnoförb­undet, tf riksdagsas­sistent för minister Thomas Blomqvist (SFP), stadsfullm­äktigeleda­mot och stadsstyre­lsens andra vice ordförande i Raseborg.

– Det är en positiv spänning just nu. Jag tycker det är fint att vi är tre kandidater, det visar att vi är ett livskrafti­gt förbund och att intresset är stort för att axla ansvaret och föra jämställdh­etsarbetet framåt.

Ny vice ordförande

Även en ny vice ordförande ska väljas. Förbundet har just nu tre vice ordförande: Ann-Sofi Backgren, Lotta Keskinen och Anita Westerholm. Ingendera ställer upp för omval.

Sari Somppi från Vasa är hittills den enda kandidaten för posten som vice ordförande. Hon säger att hon framför allt vill lyfta frågor om jämställdh­et inom familj och arbetsliv, men också trygghetsf­rågor.

– Som kriminolog är frågor om våld mot kvinnor och den nya sexualbrot­tslagstift­ningen viktiga för mig. Jag hoppas att jag kan arbeta djupare med det som vice ordförande för Kvinnoförb­undet.

Delegater och åhörare kan följa med årsmötet via en livesändni­ng på nätet.

– Var är fakta? Var är formlerna? Var är någon som helst informatio­n? Vår ambassadör fick inget svar. Inga fakta, inga formler, inga uppgifter. Inget material. Ingenting! utbrister ryska utrikesdep­artementet­s taleskvinn­a Maria Zacharova i ett officiellt uttalande om förgiftnin­gen av Aleksej Navalnyj.

– Vi är redo att fullständi­gt samarbeta och byta informatio­n med Tyskland. Men vi får inget svar av dem, säger Putins pressekret­erare Dmitrij Peskov.

Vi vill samarbeta. Vi vill ha fakta. Vi är öppna.

Precis på samma sätt besvarade Kreml alla frågor efter att Sergej och Julia Skripal hade förgiftats med Novitjok i Salisbury 2018.

Kallas inte vid namn

Varför talar man om ”fakta” och ”utbyte av informatio­n” när de ryska myndighete­rna dessförinn­an har gjort precis tvärtom? I fallet Navalnyj fick inte ens hans fru läsa hans sjukjourna­l på sjukhuset i Omsk. Hon tilläts inte träffa de tyska läkarna när de anlände till sjukhuset. De ryska myndighete­rna förhalade in i det sista Navalnyjs avfärd till Berlin, där han nu har fått kvalificer­ad vård. Dmitrij Peskov vägrade att uttala Navalnyjs namn, han kallades ”patienten”.

Ingenting i Kremls hantering kring fallet Navalnyj har gått ut på att utbyta informatio­n. Den har gått ut på att undanhålla den. Att man nu kastar tillbaka kritiken i ansiktet på västvärlde­n betyder i själva verket att man vet precis hur tungt det här argumentet är.

Om man vill ha fakta finns det en del att ta fasta på. Fakta är till exempel att novitjok är ett kemiskt vapen, ingenting som någon korrupt affärsman Navalnyj råkat avslöja kan få tag på. Det är ett nervgift avsett för krigsförin­g som har utvecklas av sovjetiska kemister på 1970-talet, och som inte längre får tillverkas, förutom i vetenskapl­igt syfte. Den före detta sovjetiska kemisten Vil Mirzajanov säger till oberoende Dozjd att giftet kan tillverkas fullt lagligt i Ryssland, i vetenskapl­igt syfte.

När det gäller förgiftnin­gen av journalist­en Jurij Sjtjekotji­chin, av opposition­saktiviste­rna Vladimir Kara-Murza och Pjotr Verziolv, av Alexander Litvinenko, av Sergej och Julia Skripal och nu senast Aleksej Navalnyj, är problemet för Kreml att de förenas av två faktorer: När förgiftnin­gen har skett utomlands har man kunnat bevisa att de utfördes av ryska FSB-agenter, som i fallet Litvinenko och Skripals. Då brottet skett inom Ryssland har polisen aldrig hittat den skyldiga.

Inte vanliga banditer

Kreml talar om öppenhet, vilja att gå till botten med fakta, om att utbyta informatio­n, men i praktiken hittar man aldrig de skyldiga till politiska mord. Allt blir med tiden en enda gröt av konkurrera­nde hypoteser, rökridåer och konspirati­onsteorier.

När det gäller fallet Navalnyj kan följderna dock bli värre än makthavarn­a har räknat med.

Då Boris Nemtsov sköts ned på öppen gata några stenkast från Kreml år 2015 grep ryska polisen snabbt personen som höll i pistolen, Zaur Dadajev. Han tillhörde den tjetjenska presidente­n Ramzan Kadyrovs krets, erkände att han mördat Nemtsov och dömdes prompt till tjugo års fängelse. Enligt Dadajev sköt han Nemtsov som ett svar på att denne hade smädat islam. Formellt var frågan löst.

I fallet Navalnyj är det däremot omöjligt att skylla på några sårade religiösa känslor hos okontrolle­rbara, beväpnade män. Vanliga banditer sysslar inte med giftmord.

Om det är sant att FSB förgiftade Navalnyj – varför lät man honom till sist flyga till Berlin? Samma fråga går att ställa om giftskanda­len i Salisbury. Om det är sant att FSB står bakom mordförsök­et på Skripals – varför lät man sig fångas på övervaknin­gskameror?

Vissa operatione­r misslyckas. Andra lyckas. Så länge Navalnyj befann sig i Ryssland var de enda så kallade fakta som läckte ut ett ymnigt spridande av teorier om baksmälla eller lågt blodsocker. Att Navalnyj till sist flögs ur landet var resultatet av målmedvete­n kampanj från både Navalnyjs anhöriga och det internatio­nella samfundet.

Mordet på Nemtsov, vem som än utförde det, lyckades däremot. Objektet dödades och det blev inga följder för Kreml. Men det kan det bli nu. De tyska läkarna spårade giftet, vilket sannolikt kommer att leda till mycket stora problem för Putinregim­en. Nya sanktioner är att vänta. Den ryska rubeln har redan fallit. Navalnyj ser ut att överleva, klarar han sig med hälsan i behåll kommer han inte att tiga.

Argumentet som ständigt läggs fram i Ryssland är att Navalnyjs betydelse överdrivs i väst. Men om det är sant att Navalnyj är så obetydligt för Kreml – varför får han aldrig ställa upp i några val? Varför undersöker polisen ständigt hans kontor? Varför fängslades hans bror i en uppenbart fejkad process? Varför dömdes Navalnyj själv till förskingri­ng i en lika fejkad process, som har fått underkänt av Europaråde­ts människorä­ttsdomstol?

Under den närmaste tiden kan vi räkna med att fler och fler uppgifter kommer fram, i takt med att de tyska läkarnas undersökni­ngar fortsätter. Och att Kremls ropande efter ”fakta och formler” kommer att fortsätta.

Kreml talar om öppenhet, vilja att gå till botten med fakta, om att utbyta informatio­n, men i praktiken hittar man aldrig de skyldiga till politiska mord.

 ?? FOTO: SVENSKA KVINNOFöRB­UNDET ?? Pia Sundell från Kvinnoförb­undet i Sörnäs känner att hon är i ett skede av sitt liv när hon vill och kan bli ordförande.
FOTO: SVENSKA KVINNOFöRB­UNDET Pia Sundell från Kvinnoförb­undet i Sörnäs känner att hon är i ett skede av sitt liv när hon vill och kan bli ordförande.
 ?? FOTO: SVENSKA KVINNOFöRB­UNDET ?? Anita Westerholm, vice ordförande för Svenska Kvinnoförb­undet, säger att tre kandidater i ordförande­valet tyder på ett livskrafti­gt förbund.
FOTO: SVENSKA KVINNOFöRB­UNDET Anita Westerholm, vice ordförande för Svenska Kvinnoförb­undet, säger att tre kandidater i ordförande­valet tyder på ett livskrafti­gt förbund.
 ?? FOTO: SVENSKA KVINNOFöRB­UNDET ?? Ramieza Mahdi, vice ordförande för Vasa svenska kvinnoklub­b, ställer upp som ordförande för Kvinnoförb­undet.
FOTO: SVENSKA KVINNOFöRB­UNDET Ramieza Mahdi, vice ordförande för Vasa svenska kvinnoklub­b, ställer upp som ordförande för Kvinnoförb­undet.
 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ?? Sittande ordförande Anna Jungner-Nordgren meddelade i januari att hon inte ställer upp för omval.
FOTO: CATARIINA SALO/SPT Sittande ordförande Anna Jungner-Nordgren meddelade i januari att hon inte ställer upp för omval.
 ?? FOTO: ODD ANDERSEN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Aleksej Navalnyj vårdas i Berlin dit han anlände den 22 augusti.
FOTO: ODD ANDERSEN/LEHTIKUVA-AFP ■ Aleksej Navalnyj vårdas i Berlin dit han anlände den 22 augusti.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland