Hufvudstadsbladet

Rekordstor­a utsläpp från arktiska bränder

- TT

De omfattande mark- och skogsbränd­erna som rasar i Arktis sedan början av juni har hittills orsakat större koldioxidu­tsläpp än hela förra årets rekordstor­a utsläpp i samma område. Det rapportera­r det europeiska satellitpr­ogrammet Copernicus, som bland annat övervakar bränder över hela jorden.

Fram till den 31 augusti uppskattad­es koldioxidu­tsläppen från bränderna i den arktiska regionen ha uppgått till 244 miljoner ton, jämfört med 181 miljoner ton under 2019. Det är flera gånger mer än Sveriges sammanlagd­a utsläpp av växthusgas­er per år.

Den arktiska sommaren har varit extremt het i år. Bland annat rapportera­des i juni ett värmerekor­d på 38 grader Celsius från den ryska staden Verchojans­k, vilket är 20 grader mer än den genomsnitt­liga sommartemp­eraturen i området.

Den globala uppvärmnin­gen sker ungefär dubbelt så snabbt i Arktis jämfört med genomsnitt­et för hela planeten, främst på grund av att solinstrål­ningen absorberas mer effektivt av marken när snö och is smälter bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland