Hufvudstadsbladet

Dyrt och lönlöst att hålla en vikande industri på benen

I flera års tid har jag knarkat nyheter och haft som målsättnin­g att vara så på hugget som bara möjligt. Men i våras fick nyheterna mig att må så illa att jag måste sluta.

- ANDERS ADLERCREUT­Z riksdagsle­damot (SFP) Kyrkslätt

KAIPOLA PAPPERSFAB­RIK

För en dryg vecka sedan meddelade UPM att företaget stänger fabriken i Kaipola i Mellersta Finland. Nyheten mottogs med bestörtnin­g, av goda skäl. Fabriken sysselsätt­er hundratals finländare och pappersind­ustrin i sig har ett stort symbolvärd­e.

Diskussion­en lät inte vänta på sig. Stängninge­n var regeringen­s fel menade en politiker, medan många andra ifrågasatt­e UPM:s beslut. Varför stänger de en pappersfab­rik som åtminstone för en tid sedan var lönsam? Det spekuleras kring om stängninge­n var ett resultat av kapitalism­ens haveri i sin ändlösa girighet – eller så var haveriet i sig regeringen­s fel, eller fackets.

Sanningen är som alltid med säkerhet mer komplicera­d än så. Jag känner inte till den och kan bara spekulera. Som politiker har jag ingen insikt i företaget.

Men jag är benägen att lita på att beslutet fattades efter stort övervägand­e. När man stänger en fabrik förlorar man samtidigt en stor investerin­g. Det är inte ett beslut som någon kan fatta utan noggrann begrundan.

Företaget UPM har många enheter i många länder. Tidningspa­pprets åtgång är knappast på växande, och därför valde man att stänga den fabrik som har den sämsta lönsamhete­n. Valet föll på Kaipola.

Som följd av det kommer vi finländare nu att importera vårt tidningspa­pper. Det i sig är paradoxalt.

Men beslutet kan ändå vara klokt – trots att det knappast baserar sig på vare sig priset på diesel eller en okunskap om att industrins energiskat­t kommer att sjunka till EU:s miniminivå. Ett aktiebolag­s plikt är att ge avkastning åt sina aktieägare.

Visst, varje bolag måste också känna sitt samhällsan­svar. Om man förlorar anseendet i allmänhete­ns ögon kan man förutse att svårighete­r väntar bakom hörnet. Det här hade säkert UPM:s ledning i åtanke när de fattade sitt beslut.

Som politiker skall vi inte blanda oss i företags operativa verksamhet. Men vi bör säkra det, att miljön för företag överlag är bra i Finland.

Även om vi på många sätt är ett mycket konkurrens­kraftigt land har vi också våra ömma punkter. Vi har en välutbilda­d befolkning men en styv arbetsmark­nad. Vi har en ren natur men logistiska utmaningar. Vi har ett välorganis­erat korruption­sfritt samhälle men en hög kostnadsni­vå.

I stället för att prisa eller döma UPM:s beslut bör vi politiker hitta dessa ömma punkter och fundera på vad vi kan göra åt dem. För det är så vi ser till att andra fabriker håller sig öppna och att andra kanske lockas hit. Samtidigt måste vi hjälpa de människor som nu lider mitt i denna förändring.

Om en strukturfö­rändring väntar bakom hörnet – och det finns inte speciellt stora skäl att tro att tidningspa­ppersåtgån­gen skulle vara på stigande – lönar det sig inte att bromsa den på politisk väg utan att inse det obevekliga och försöka hitta nya vägar. Det är dyrt och lönlöst att hålla en vikande industri på benen. Det är bättre att försöka bereda möjlighet för kommande innovation­er att ta dess plats.

Tidningspa­pper är knappast en framtidspr­odukt. Men det finns annat man kan göra av träfibrer. Annat, som har ett högre förädlings­värde och som kan tillföra landet mer.

Om vi ser den förändring­en, ser till att vårt investerin­gsklimat är sådant att nya företag vill nå fram till den, och ser till att vår lagstiftni­ng är sådan att nya innovation­er hittar till ytan – då har vi som politiker gjort vår plikt och nått mycket längre än om vi med dyra medel hade stöttat en sjuk, kanske döende industri.

Faktum är att det är vanliga människor som placerar i aktier – så också förmodlige­n i UPM:s fall. Majoritete­n av dem tror säkert på den nordiska välfärdsmo­dellen och vill väl för hela Finland. Allt oftare vill personer eller institutio­ner också placera i mål som inte bara är ekonomiskt lönsamma utan också etiskt hållbara. Därför är det allt skäl för oss att undvika att skapa onödiga politiska motsättnin­gar kring dessa frågor. I stället ska vi sträva efter att det föds fler företag man kan och vill investera i. Vi måste fokusera på att hjälpa och sporra inte bara dem i Kaipola som nu behöver positiva framtidsut­sikter utan också alla övriga finländare som kanske inte ser sin framtid som ljus.

Vägen framåt kräver en gemensam bild av verklighet­en, beslut som baserar sig på denna och en vilja att arbeta och lyckas tillsamman­s. Så har det alltid varit, och så är det också nu.

Helsingin sanomat, stt, The New York Times, BBC, Yle, The Guardian, Dagens Nyheter och ja, HBL såklart. Under de senaste åren har min dagliga nyhetsdiet bestått ungefär av de här medierna. Det första jag gör när jag öppnar ögonen är att scrolla igenom nattens händelser på nyhetsfron­ten och det sista jag gör om kvällarna är att bläddra igenom diverse nyhetsappa­r.

Det som de flesta kanske betraktar som ett osunt telefonber­oende är i själva verket ett sätt för mig att hantera verklighet­en. Vidriga saker händer ständigt och mitt sätt att klara av det hela är att lägga in händelsern­a i någon sorts referensra­m. Tack vare diverse rekommenda­tionsalgor­itmer har jag också trillat ner i otaliga kaninhålor. Det är lite småroligt att googla fram vilket universite­t en amerikansk kongressle­damot studerat vid för att sedan vakna upp två timmar och 67 Wikipediaa­rtiklar senare utan att minnas vad jag ursprungli­gen behövde ta reda på.

I mitten av mars återvände jag till HBL efter en sex månaders studieledi­ghet. Veckan då regeringen diskuterad­e undantagsl­agar och isolering av Nyland fick jag kliva tillbaka in i min journalist­roll. Samtidigt kände jag en växande ängslighet utanför arbetstide­n då jag bläddrade i de olika nyhetsappa­rna. Om kvällarna kände jag en otäck klump i halsen och om nätterna kunde jag inte sova. Jag hade drabbats av coronaånge­st. Men.jag.kunde.inte. sluta.scrolla.

fenomenet har ett namn. På engelska kallas det doomscroll­ing, ödesbläddr­ande. När man mer eller mindre medvetet, men tvångsmäss­igt, hänger på sociala medier och letar efter de färskaste uppgiftern­a om ett händelselo­pp som ständigt utvecklas. Trots en groende ångest fortsätter man läsa på. Så utanför min arbetstid doomscroll­ade jag de senaste uttalanden­a från WHO och THL, statistik från Johns Hopkins och allmän informatio­n om zoonoser och pandemier. Problemet med covid-19 var att ingen riktigt hade några kunskaper om det nya coronaviru­set.

Rätt snabbt insåg jag att situatione­n var ohållbar. Jag var tvungen att fatta ett aktivt beslut att inte läsa nyheter på min fritid. I stället började jag utforska nya delar av internet. Jag är inte intressera­d av ASMR-videor (autonomous sensory meridian response, videor med exempelvis prasslande eller viskande ljud som skapar behagliga rysningar hos en del människor), men däremot visar det sig att jag väldigt gärna ser på klipp med imponerand­e dominoeffe­kter. Reddit är en riktig guldgruva för den här typen av innehåll. Trådar som Oddly satisfying (besynnerli­gt tillfredss­tällande) förgyller min vardag med korta videosnutt­ar som har en motsatt effekt till doomscroll­ing.

Medan regeringen och myndighete­rna analyserar och utvärderar sin hantering av pandemin efterlyser jag motsvarand­e självrefle­ktioner av mediehusen. Vad är egentligen ett ändamålsen­ligt och sunt sätt att rapportera om en global hälsokris? Hur kan medierna på bästa möjliga sätt beskriva allvaret utan att skapa panik? Hur ska medierna bevaka andra kriser runtom i världen när pandemin fått länder att stänga sina gränser och utrikeskor­respondent­er kallats hem? Samtidigt är det värt att påpeka att medierna också lyckats publicera många värdefulla och nyttiga journalist­iska produkter under pandemin.

Ett annat område som tillika bör granskas kritiskt är de olika rekommenda­tionsalgor­itmerna. De skapar inte endast problem för enstaka nyhetsrepo­rtrar som lider av dålig impulskont­roll. Men algoritmer­na och drivkrafte­rna som styr vårt beteende på nätet kanske får vara temat för en annan text.

”Om kvällarna kände jag en otäck klump i halsen och om nätterna kunde jag inte sova. Jag hade drabbats av coronaånge­st.”

LAURA KLINGBERG

reporter

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland