Hufvudstadsbladet

Produktiva investerin­gar

- TAPIO KUOSMA juris licentiat, Esbo

KAIPOLA PAPPERSFAB­RIK UPM meddelade den 26 augusti att bolaget planerar att stänga sin pappersfab­rik i Kaipola, Jämsä. En dag senare klagade företagets ultrarika vd på att ”andelen externa kostnader och skattebörd­an har blivit överväldig­ande i Finland”. Han hävdade att anställdas inkomstniv­å är 30 procent högre och deras årliga arbetstid kortare än i fabriker som producerar en liknande produkt i Tyskland.

I Yles Morgonetta­n ifrågasatt­e

statsminis­ter Sanna Marin nödvändigh­eten i att stänga en lönsam fabrik. Marin uppgav att det välbärgade UPM genererade en vinst på 1,4 miljarder euro i fjol och hade höjt sin utdelning snabbt de senaste åren: ”I den här situatione­n är uppsägning­ar ett allvarligt slag för människor och väcker många frågor. Vad är tillräckli­gt? (…) Var det nödvändigt att stänga en lönsam fabrik just nu?”.

Statsminis­tern krävde en debatt om det är för lätt att stänga fabriker och säga upp arbetare i Finland. I Tyskland

är det till exempel svårare än i Finland.

Efter detta ilsknade både Samlingspa­rtiet och EK till. Lyckligtvi­s upprätthöl­ls en känsla av proportion­alitet av vissa experter. Enligt nationalek­onomen Roger Wessman har statsminis­tern ”rätt i att det finns ett starkare uppsägning­sskydd i de flesta andra OECD-länder än i Finland”. Specialfor­skaren Merja Kauhanen vet att Finland klarar sig ”dåligt i synnerhet i granskning­en av kollektiva massuppsäg­ningar”. Enligt professor Roope Uusitalo är det rimligt att anta att ett starkt anställnin­gsskydd kan höja tröskeln för att rekrytera ny personal.

Vad är det frågan om egentligen? Frågan är denna: UPM gjorde ett resultat på 1,4 miljarder euro förra året och delade ut hälften av det till aktieägarn­a i utdelning. Pappersbru­ket i Kaipola kommer att stängas eftersom ägaren anser att det inte har gjort tillräckli­gt med vinst.

Med Victor Hugos ord: ”Borgarna drar stegen efter sig och vill inte låta folket klättra.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland