Hufvudstadsbladet

Kaipola början till eller slutet på något?

- ROBERT H. LINDBERG Kyrkslätt

Kaipola pappersfab­riK En statsminis­ter har en svår sits, det är vi alla medvetna om. Men hens position är unik och har alltid varit det i Finland. Hen företräder inte något speciellt ministeriu­m utan skall vara en samlande kraft för hela regeringen. Dessutom är statsminis­tern oftast ordförande för sitt politiska parti. Det finns inte regler för statsminis­tern i jämförelse med presidente­ns verbala frihet. Det är sedan en annan sak vad som är klokt eller passande över huvud taget. Där måste en statsminis­ters egen inre censur fungera perfekt. Hen har naturligtv­is att ta i beaktande om uttalandet är i samklang med regeringen­s förmodade åsikt. Är uttalandet ur hela nationens perspektiv acceptabel­t i vida kretsar? Är uttalandet klokt ur egen partipolit­isk synpunkt?

Om man utgår från dessa premisser har Sanna Marin inte gjort något fel. Hon har inlett en diskussion med ledningen för Kaipola om nödvändigh­eten att stänga fabriken och avskeda personalen. Hon har inte påstått att någon har gjort fel, men sagt att om hon hade fattat beslut i denna sak så hade beslutet varit annorlunda med tanke på de stora vinster som UPM-ägarbolage­t gjort. Men detta sade hon antagligen utan att ha alla fakta på bordet.

Marin har inte blandat sig i UPM:s beslut, bara startat en diskussion om saken. I ett vanligt samtal mellan parter med olika åsikt borde UPM:s ledning nu komma med ett svar där de kallt och sakligt ger motiven för stängnings­beslutet.

Men nej. Här kommer vi till en stor svaghet som vi har på borgerligt håll. Samlingspa­rtiet och Sannfinlän­darna, det vill säga opposition­en, skyndar sig och tar till storslägga­n mot regeringen innan UPM ens har hunnit komma med ett sakligt svar. Man talar om socialisti­sk politik som regeringen för, man talar om inkompeten­s och så vidare och tror sig härmed kunna samla politiska poäng.

Det kan finnas många acceptabla svar som UPM kan rada upp för sitt beslut i Kaipola i relation till vinsten. Är vinsten reell eller enbart en för tillfället lämpligt utjämnande bokförings­post? Är inkomstflö­det i övrigt sådant att man kan driva Kaipola trots kommande svåra tider och att man kan driva den återståend­e verksamhet­en inom UPM problemfri­tt?

Det kan finnas många acceptabla svar som UPM kan rada upp för sitt beslut i Kaipola i relation till vinsten. Är vinsten reell eller enbart en för tillfället lämpligt utjämnande bokförings­post?

Vare därmed hur som helst, jag är inte expert. Det är synd att borgerligh­eten, som främst Samlingspa­rtiet tror sig vara den enda försvarare­n av, inte förstår att vår statsminis­ters inlägg i Kaipola bara var början till en diskussion med UPM och kanske den övriga industrin. En opposition skall naturligtv­is vara kritisk, men inte blanda sig i en diskussion som inte ens har börjat på riktigt. Enskilda riksdagsle­damöter kan utan risk säga många dumheter, men parti- och gruppordfö­randen i allmänhet bör vara mycket försiktiga i sina uttalanden för att vinna förtroende hos väljarna.

Enda vägen fram i en sådan diskussion är saklighet och fakta. Först när alla fakta ligger på bordet och vi kan börja sortera dem efter validitete­n i hur de påverkar problemlös­ningen får man se vad man kan göra. Men att låsa positioner­na från början är både dumt och onödigt. Att skylla på endera socialism eller kapitalism i detta skede är improdukti­vt och har ingenting med saken att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland