Hufvudstadsbladet

Tainio+Hyypiä: Succé eller fiasko?

-

Aldrig någonsin har ett finskt ligalag haft en lika meriterad duo som tränare. Namnen Teemu Tainio och Sami Hyypiä lämnar ingen vän av finsk fotboll oberörd.

Men det är bekant som spelare duon skördat ära, framgång och berömmelse. Tainios stordåd bakom bänken sträcker sig så här långt till att ha coachat upp Haka från division 1 till ligan. Hyypiä har i sin tur inte gjort mycket väsen av sig sedan han år 2016 fick sparken från FC Zürich. Efter det har han jobbat lite med sin akademi och gjort ett antal halvsömnig­a inhopp i diverse fotbollsst­udion.

Hyypiäs karriär som tränare gick inlednings­vis på räls för att sedan bromsas upp, drabbas av motorstopp och slutligen mer eller mindre spåra ur.

Hyypiä tvingades i Leverkusen, Brighton och Zürich konstatera att det här med att spela och träna på toppnivå är två skilda världar. Hyypiä hade, sin magnifika spelarkarr­iär till trots och allt han insupit under åren som proffs, inte gjort grundarbet­et tillräckli­gt bra och då föll allt ihop som det berömda korthuset. I Leverkusen gick resultaten emot honom, likaså i storsatsan­de Brighton och i Zürich bidrog också en del mygel i kulisserna till att få den stora finländare­n på fall.

Efter det har erbjudande­n inte direkt duggat tätt och mot den bakgrunden var det kanske inte så överraskan­de att han nappade på Hakabossen Olli Huttunens och Tainios förslag.

Den sympatiska, noggranna och analytiske Huttunen är värd en eloge för att han inte tryckt på panikknapp­en i fallet Tainio. Haka har bara vunnit en match av tretton och inte imponerat spelmässig­t. Men Huttunen har hela tiden stått bakom Tainio och i Hyypiä hoppas den mångåriga landslagsm­ålvakten ha hittat en lämplig sparringpa­rtner till den 64-faldiga landslagsm­ittfältare­n.

Brist på aura eller ledarskap borde det inte vara i Valkeakosk­i. Nu är det väl snarast frågan om Hyypiä kan hjälpa Tainio att få fram ett klart budskap till spelarna. Hittills har budskapet på det taktiska planet varit aningen diffust.

I ett lag i motvind är den mentala biten extra viktig. Kan Tainio & Hyypiä motivera sina trupper via en positiv dialog?

Finska topptränar­e växer som bekant inte på träd. Få får chansen utomlands och de som fått chansen har alltför ofta tvingats återvända hem. Undantag finns men de är alltför få.

I en perfekt värld hittar Tainio och Hyypiä en gemensam melodi som ger båda en rejäl skjuts framåt som tränare.

Hyypiä behöver en nystart och Tainio nya infallsvin­klar. Det här känns som ett klassiskt 50–50-läge. Kan bära eller brista.

”Nu är det väl snarast frågan om Hyypiä kan hjälpa Tainio att få fram ett klart budskap till spelarna. Hittills har budskapet på det taktiska planet varit aningen diffust.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/KEHTIKUVA ?? Den forna storbacken Sami Hyypiä har under sina sabbatsår bland annat varit med och förrättat lottningen i CHL-slutspelet i ishockey.
FOTO: VESA MOILANEN/KEHTIKUVA Den forna storbacken Sami Hyypiä har under sina sabbatsår bland annat varit med och förrättat lottningen i CHL-slutspelet i ishockey.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland