Hufvudstadsbladet

Ironman Tallinn blir en prövning för arrangörer­na

Ironman Tallinn blir det första stora triathlone­venemanget sedan i våras. Magnus Riska är en av ett par hundra finländare som deltar på lördag.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Covid-19-pandemin har tvingat tävlingsar­rangörerna att inställa alla stora maratonlop­p, cykellopp och triathlon. Ironman Tallinn är det första stora, internatio­nella triathlone­venemanget sedan i mars.

Det är 914 anmälda till lördagens fulldistan­slopp, 3.8 km simning, 180 km cykling och 42 km löpning. 142 av dem är finländare. Till halvdistan­sloppet, 1.9 km simning, 90 km cykling och 21 km löpning, är det 927 anmälda, av vilka 32 är finländare. Det är många som tagit chansen att delta i vad som kan bli det enda Ironman-loppet på den här halvan av jordklotet år 2020.

Motivation

En av dem som ska delta i lördagens fulldistan­s är Magnus Riska, 57. Det blir hans sjunde fulldistan­slopp sedan premiären i Frankfurt 2012.

– Man har slitits mellan hopp och förtvivlan under sommaren, då tävling efter tävling har blivit inhiberad. Jag förstår dem som haft det svårt med motivation­en, men jag har tränat som vanligt, 36–39 timmar i månaden. Jag har egentligen haft mera tid än vanligt att träna, då alla tjänsteres­or blev inställda från och med våren, säger Riska, som är stiftsdeka­n vid domkapitle­t i Borgå stift.

Han hade ursprunlig­en tänkt tävla i Ironman Tahko 8 augusti, men fick flytta sin anmälan till Tallinn, då Finlands första Ironmanlop­p blev flyttat till nästa år. Riska ville helst ha ett lopp redan i år. I oktober flyger han nämligen med sin fru Gunilla Riska till Etiopien, där han ska jobba med missionsar­bete minst ett par år framöver.

– Jag ville ha ett lopp före avresan. Jag vet inte hur jag kommer att hinna träna, fast vi troligen är i Finland nästa sommar, säger han.

Specialarr­angemang

Tävlingsar­rangörerna har vidtagit en rad åtgärder för att förhindra smittsprid­ning. Registreri­ngen, inlämning av utrustning och starten har koordinera­ts så det inte bildas långa köer någonstans. Kroppstemp­eraturen mäts på alla deltagare. Ingen som har feber får delta. Deltagare från högrisklän­der måste uppvisa ett negativt covid-19-test taget inom 72 timmar före sin avresa, samt vara redo för ett nytt covid19-test då de anlänt. På förhand har deltagarna fått fylla i formulär om sitt hälsotills­tånd.

– Jag inbillar mig att framtida Ironman-arrangörer är mycket intressera­de av att se hur det kommer att fungera i Tallinn. Jag får åtminstone känslan av att de verkligen ansträngt sig, säger Riska.

Jag förstår dem som haft det svårt med motivation­en, men jag har tränat som vanligt, 36–39 timmar i månaden. Jag har egentligen haft mera tid än vanligt att träna, då alla tjänsteres­or blev inställda från och med våren.

Siktar på PB

Riska har förut tävlat på full distans i Frankfurt, Barcelona, Kalmar och Tahko. I sommar har han hunnit med några kortare träningslo­pp.

Hans PB på full distans är 11.29. Han skulle inte ha något emot att förbättra det i Tallinn, där cykelrutte­n är snabb, men löpningen i Tallinn lite långsammar­e. Simningen sker i sjön Harku.

– Jag har som mål att gå under elva timmar. Enligt väderprogn­osen blåser det 5 meter per sekund under dagen och regnar lite under eftermidda­gen. Ju längre man hinner utan regn desto bättre, säger Riska.

 ?? FOTO: HANNU TENHUNEN ?? Magnus Riska hoppas på PB i Tallinn.
FOTO: HANNU TENHUNEN Magnus Riska hoppas på PB i Tallinn.
 ?? FOTO: HANNU TENHUNEN ?? Magnus Riska och hans fru Gunilla Riska.
FOTO: HANNU TENHUNEN Magnus Riska och hans fru Gunilla Riska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland