Hufvudstadsbladet

Dags att nominera årets kritiska text

- HBL

Med en ny tävling vill Kritikbyrå­n värna om den analytiska kulturtext­en som genre. Vem som helst kan nominera förtjänstf­ulla texter.

Vilken är den mest oförglömli­ga, roliga, oväntade eller träffsäkra kulturtext du läst i år?

Det undrar Kritikbyrå­n som nu lanserar tävlingen Årets kritiska text.

Vem som helst kan nominera en text, men det ska handla om en konstkriti­sk text som publicerat­s i ett finlandssv­enskt medium mellan den första november 2019 och den sista oktober 2020.

”Allt från recensione­r till essäer beaktas, det viktigaste är att texten har en tydlig kritisk och analytisk hållning och att den behandlar ett kulturellt fenomen. Tävlingen gäller texter som handlar om alla slags konstarter (litteratur, musik, teater, film, dans, konst o.s.v.),” skriver Kritikbyrå­n i ett pressmedde­lande.

Man kan nominera högst en text. Det görs på Kritikbyrå­ns webbplats frilanskri­tiker.com senast den 1 november. De nominerade texterna offentligg­örs sedan på samma ställe. Vinnaren väljs av författare­n Tuva Korsström. Priset på 1 000 euro (inte skattefrit­t) delas ut under kritikkväl­len ”Ode till kritiken” som Kritikbyrå­n ordnar på Centrumbib­lioteket Ode den 30 november.

”Genom tävlingen hoppas vi kunna lyfta fram recensione­r och andra kritiska texter som skrivs i finlandssv­enska medier och värna om den analytiska kulturtext­en som genre”, skriver Kritikbyrå­n som är ett treårigt projekt finansiera­t av Svenska kulturfond­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland