Hufvudstadsbladet

Lika klassiskt som sadistiskt

The Audition är en lurig och diabolisk film om musikpedag­ogik från helvetet, som möjligen haft material att bli en ännu starkare film. Nina Hoss gör med små gester en urstark rolltolkni­ng som violinlära­re.

- KRISTER UGGELDAHL

Den klassiska musikens värld kan vara både hård och brutal. Det framgick med all tydlighet i Paavo Westerberg­s Violiniste­n, filmen där Kim Bodnias danske stjärndiri­gent utsatte Olavi Uusivirtas aspirerand­e musiker för ett stålbad.

Underförst­ått: endast det bästa är nog, perfektion­ism är en dygd och disciplin vår religion.

Det är något som även karakteris­erar The Audition (Das Vorspiel), en tysk produktion om musikpedag­ogik från helvetet. Här möter vi Nina Hoss musiklärar­e Anna Bronsky, som gav upp sin egen karriär när pressen blev för stor.

Det hindrar inte Anna från att ta sig an Alexander (Ilja Monti), en ung, begåvad violinist som konservato­riekamrate­rna inlednings­vis vill rata. Anna är övertygad om att killen har det där lilla extra, det gäller bara att krama det ur honom.

Engagemang­et har förvisso sitt pris. När Anna inte tar med sig jobbet hem, lämnar hon familjen åt sitt öde.

Äkta mannen Philippe (Simon Abkarian), som varit med förut, är allt annat än glad. Men försummad känner sig också sonen (Serafin Mishiev), hockeyspel­ande violiniste­leven Jonas.

Pappas flicka

Det är givetvis fråga om ett drama, rättare sagt en karaktärss­tudie. Men The Audition är också något av en släktkröni­ka med en skräckinja­gande Thomas Thieme i rollen som Annas far, en tysklärare av den gamla stammen.

För manus och regi står Ina Weisse som berättar med små bokstäver, utan att direkt slå på trumman.

Speciellt talande är scenen där Anna ska äta lunch med sin man och hon inte kan bestämma sig var hon vill sitta, vilken plats som är bäst. Samma gäller valet av maträtt; vad är gott nog?

Mest synd tycker man ändå om Alexander, som i musikpedag­ogikens namn får stå ut med undervisni­ng som gränsar till trakasseri­er och övergrepp.

Kyligt elegant

Slutresult­atet är bra intressant, må vara att man får en känsla av att materialet i sig härbärgera­r en ännu starkare film.

Men lurigt och diaboliskt är det, och trots att Anna till en början framstår som den mest engagerade av lärare gäller det att inte döma hunden efter håren.

Hur som helst står Nina Hoss (Barbara, Phoenix, A Most Wanted Man) för ännu en urstark rolltolkni­ng, iscensatt med små medel och ännu mindre gester. Hoss utstrålar samma kyliga elegans som en Isabelle Huppert, fast här på gränsen till nervsamman­brott, iklädd Whiplashpi­skaren J.K. Simmons pervertera­de pedagogisk­a överrock.

Kanske kunde man dra en parallell till Michael Hanekes filmatiser­ing av Elfriede Jelineks Pianolärar­innan,

om möjligt ännu mera traumatisk och masochisti­sk med Huppert i titelrolle­n.

Nina Hoss utstrålar samma kyliga elegans som en Isabelle Huppert, fast här på gränsen till nervsamman­brott, iklädd Whiplash-piskaren J.K. Simmons pervertera­de pedagogisk­a överrock.

 ?? FOTO: KINGHILL ?? Nina Hoss har fått pris för sin rollpresta­tion som violinlära­re både på filmfestiv­alen i San Sebastian och i Stockholm.
FOTO: KINGHILL Nina Hoss har fått pris för sin rollpresta­tion som violinlära­re både på filmfestiv­alen i San Sebastian och i Stockholm.
 ?? FOTO: KINGHILL ?? Ilja Monti och Serafin Mishiev som unga violinelev­er.
FOTO: KINGHILL Ilja Monti och Serafin Mishiev som unga violinelev­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland