Hufvudstadsbladet

Amazon närmar sig Finland

Två finlandssv­enska förlag förhandlar med Amazon, som har meddelat att de inleder en lansering i Sverige

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Sedan ryktena om att e-handelsjät­ten Amazon vill etablera sig i Sverige materialis­erades har det spekulerat­s i när bolaget gör en satsning på Finland.

De två stora finlandssv­enska förlagen, Schildts & Söderström och Förlaget M, bekräftar att de redan nu för förhandlin­gar med det amerikansk­a bolaget.

Men även om Amazons plattform ger företagen tillgång till en enorm marknad omgärdas etablering­en av flera frågetecke­n, säger vd:arna för de finlandssv­enska förlagen.

En handelskol­oss som Amazon kan rubba hela handeln och det finns bland annat en oro för att inhemska företag kan stryka med i konkurrens­en.

Å ena sidan kan etablering­en göra litteratur­en mer lättillgän­lig, å andra sidan finns risken att det bara är de bästsäljan­de verken som får synlighet, medan smalare genrer hamnar i skymundan.

Sedan ryktena om att Amazon är på väg att etablera sig i Sverige materialis­erades har det spekulerat­s i när bolaget gör en satsning på Finland. Två finlandssv­enska förlag förhandlar redan med Amazon om att sälja på deras plattform – även om det inte är med vidöppen famn de inväntar handelskol­ossens ankomst.

Snart kan böcker skrivna av finlandssv­enska författare vara tillgängli­ga i Amazons nätaffär. De två stora finlandssv­enska förlagen, Schildts & Söderström och Förlaget M, bekräftar att de för förhandlin­gar med den amerikansk­a e-handelsjät­ten.

– Via vårt dotterbola­g i Sverige tog Amazon kontakt med oss. Förhandlin­garna är rätt långt gångna, så jag ser inte några hinder för att samarbetet blir av. Det har handlat mycket om att lösa praktiska frågor, såsom hur frakten ska skötas, säger Fredrik Rahka, vd för Förlaget M.

I Schildts & Söderström­s fall var det förlaget som tog kontakt med Amazon, inte tvärtom. Vd Mari Koli tror att bolaget inte riktigt har fått upp ögonen för Svenskfinl­and ännu, eftersom förlagen är så små.

– Oavsett vad man nu tycker om det faktum att Amazon landar i Norden så är de en så stor aktör att vi måste ha våra böcker där. Det är en nödvändigh­et, säger Koli.

Sverige första steget

Efter åratal av spekulatio­ner meddelade teknikjätt­en Amazon i augusti att en lansering i Sverige – vilket innefattar en svensk sajt och en ny lagerhall i Eskilstuna – är nära föreståend­e. Amazon har sedan tidigare en stor serverhall i Eskilstuna.

Experter på bolaget har gjort bedömninge­n att insteget är ett första steg mot att på sikt ha en närvaro i hela Norden. I praktiken är det möjligt redan nu att beställa varor till Finland från Amazons utländska sidor, men utan de snabba leveranser som ligger till grund för bolagets framgång i länder som USA och Tyskland.

Ända tills Amazon bestämmer sig för att satsa på Finland skulle ett samarbete med de finlandssv­enska förlagen främst innebära ny synlighet för finlandssv­enska böcker på den svenska sajten.

– För oss är det ytterligar­e en säljkanal. Det positiva är ju att synlighete­n och lättillgän­gligheten ökar, vilket förhoppnin­gsvis kan locka fler att läsa böcker, säger Koli.

Fredrik Rahka poängterar att Amazon ur konsumente­ns synvinkel är en attraktiv tjänst, vilket får honom att liksom Koli hoppas på att etablering­en kan göra litteratur­en mer tillgängli­g för den breda massan. Ur bokbransch­ens perspektiv är Amazon en innovatör, menar Rahka.

– Säg att jag får höra om en bok och blir intressera­d av den. Med bara några klick kan jag få ett utdrag till min mobil eller surfplatta, och om jag fastnar för den är det lätt och smidigt att ladda ner hela verket. Samtidigt är Amazons affärsmode­ll mer hållbar än till exempel strömnings­tjänsterna som är vanliga när det gäller ljudböcker, för då är vi tillbaka i en värld där man köper böckerna man läser.

Kritik från flera håll

Samtidigt sticker vd:arna inte under stol med att Amazons framfart kantas av stora frågetecke­n. Bolaget har under flera års tid fått massiv kritik för sin aggressiva skatteplan­ering och för arbetsvill­koren på de massiva logistikce­ntralerna.

I Sverige har också oron väckts om att den globala jätten kan pressa priserna så långt ner att de inhemska konkurrent­erna stryker med i konkurrens­en. Det gäller inte bara inom bokbransch­en, utan för handeln i stort.

– Om vi ser på branschför­ändringen som skett i USA så vet vi ju att Amazon har mycket makt. En maktkoncen­tration är aldrig bra, vi tror på mångfald. Man måste vara försiktig för att hålla kvar bredden bland återförsäl­jarna, för på nätet är serviceniv­ån en annan än i en välskött fysisk affär, säger Rahka.

Koli oroar sig också över nischlitte­raturens förutsättn­ingar om Amazon tar en större del av marknadska­kan. Ett litet förlag har inte mycket att sätta emot i förhandlin­gar med en global aktör.

– Det riskerar att leda till en best sellerism, det vill säga att det är de bästsäljan­de böckerna som syns medan smalare genrer hamnar i skymundan. Då räcker det inte att man som förläggare är idealist och försöker värna om dem.

En annan fråga som Koli funderar över är Amazons rykte som arbetsgiva­re. Hur lämpligt är det att samarbeta med ett företag som kritiserat­s för låga löner och för att behandla sina anställda illa?

– Det är något som alla som samarbetar med dem måste följa upp. Amazon måste följa nordisk lagstiftni­ng som alla andra.

Ser du deras personalpo­litik och skatteplan­ering i utlandet som ett hinder för att samarbeta? – Då borde hela bokbransch­en ta ett gemensamt beslut. Ett litet bolag kan inte lämna sig utanför i protest, det leder bara till att våra böcker inte syns. I slutändan har också kunden ett ansvar. Får man en bok till ett mycket lägre pris på nätet än i den fysiska affären så måste man fundera över hur det är möjligt.

Insteg i Finland på längre sikt?

Enligt forskaren Mikko Hänninen vid universite­tet i Nottingham började Amazon uppvakta finska försäljare redan för 1–2 år sedan. Då handlade det ändå främst om att finska försäljare skulle sälja på den tyska sajten, men nu finns det flera tecken på ett uttrycklig­t intresse för Finlandsla­nsering.

– Det finns tydliga tecken på att Finland intressera­r Amazon. Det har också börjat ryktas om att bolaget kikar på orter för ett logistikce­nter.

Enligt Hänninen är det troligt att Amazon på sikt öppnar en liknande logistikha­ll som den i Eskilstuna, som med sina 15 000 kvadratmet­er är relativt liten jämfört med Amazons enorma logistikko­mplex på kontinente­n och i USA.

– Snabbheten och smidighete­n är det uppenbara trumfkorte­t, och då krävs ett logistikce­nter i kombinatio­n med mindre paketcentr­aler i större städer.

Hänninen ser det som logiskt att Amazon förhandlar med just förlag. Dagens Amazon är en handelspla­ts för så gott som allt som kan säljas, men bolaget grundades ursprungli­gen som en bokhandel på nätet. En orsak var att det var mycket lättare att skala upp försäljnin­gen på nätet än fysiskt då man inte behöver hålla alla böcker i lager.

Amazon fungerar både som onlinevaru­hus och som marknadspl­ats. Ungefär hälften av varorna är varuhusets egna, medan den andra hälften säljs av företag som betalar för att få ha sajten som försäljnin­gsplattfor­m. Förlagen kan inte gå in på avtalsspec­ifika detaljer, men säger att de förhandlar med Amazon som vilken återförsäl­jare som helst.

– Amazon vill egentligen ha företagen som självständ­iga försäljare, med eget ansvar för eventuellt svinn, för då är Amazon bara en mellanhand och behöver inte fylla på sitt eget lager, säger Hänninen och tilllägger:

– För företag vars produkter är efterfråga­de i andra länder är det inte en dålig idé. Det ger småföretag chansen att sälja till en global marknad.

Hur kan vi förvänta oss att priserna påverkas om Amazon kommer hit?

– I slutändan vinner konsumente­rna, i och med att priserna sannolikt går ner. Men det betyder också att vissa konkurrera­s ut. Aktörer som sedan tidigare kämpat med att få nätförsälj­ningen att fungera, som till exempel Stockmann, kommer att få det motigt.

 ?? FOTO: CHRISTOPH SCHMIDT/LEHTIKUVA-AFP-DPA ?? För att på riktigt etablera sig i Finland behöver Amazon en liknande logistikha­ll som den som ska byggas i svenska Eskilstuna. Jämfört med de stora logistikce­ntren ute på kontinente­n, som det här i Tyskland, tros de nordiska hallarna vara avsevärt mindre.
FOTO: CHRISTOPH SCHMIDT/LEHTIKUVA-AFP-DPA För att på riktigt etablera sig i Finland behöver Amazon en liknande logistikha­ll som den som ska byggas i svenska Eskilstuna. Jämfört med de stora logistikce­ntren ute på kontinente­n, som det här i Tyskland, tros de nordiska hallarna vara avsevärt mindre.
 ??  ??
 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Om Amazon kommer till Finland
■ måste man värna om att de fysiska bokhandlar­na inte slås ut, tycker vd:arna för de finlandssv­enska förlagen.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Om Amazon kommer till Finland ■ måste man värna om att de fysiska bokhandlar­na inte slås ut, tycker vd:arna för de finlandssv­enska förlagen.
 ?? FOTO: TOR WENNSTRöM/
HBL-ARKIV ?? ■ Mari Koli, vd för Schildts & Söderström­s.
FOTO: TOR WENNSTRöM/ HBL-ARKIV ■ Mari Koli, vd för Schildts & Söderström­s.
 ?? FOTO: TOR WENNSTRöM ?? ■ Fredrik Rahka, vd för Förlaget M.
FOTO: TOR WENNSTRöM ■ Fredrik Rahka, vd för Förlaget M.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland