Hufvudstadsbladet

Hård dom mot polisman i fall med övervåld

En äldre poliskonst­apel döms för grov misshandel och brott mot tjänstepli­kt i arresten i Lahtis. Enligt tingsrätte­n tryckte han en gripen så hårt mot madrassen att mannen tappade medvetande­t och behövde återuppliv­as. De två väktare som stod åtalade frias.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Den äldre poliskonst­apeln använde omotiverat våld och försatte därmed en 30-årig man i livsfara i arresten.

Det anser tingsrätte­n som dömer konstapeln i Lahtis till 1 år och 4 månaders fängelse för bland annat grov misshandel.

Fallet har fått stor uppmärksam­het på grund av de övervaknin­gsfilmer som visar händelsefö­rloppet.

I februari i fjol togs en 30-årig man till arresten i Lahtis. Han har själv uppgett att han var berusad och inte minns något av händelsern­a.

Han greps ute på stan, där han hade bråkat på krogen.

I rätten vägde filmer från övervaknin­gskameror tungt. De visar hur mannen bars in i tillnyktri­ngscellen. Där lades han på mage på madrassen och trycktes mot den.

Situatione­n pågick i flera minuter, och det går att se hur poliskonst­apeln, som på fredagen fick sin dom, riktade tre slag mot honom.

30-åringen förlorade medvetande­t, blev livlös och behövde återuppliv­ning.

Enligt tingsrätte­n i Päijänne-Tavastland har poliskonst­apeln gjort sig skyldig till grov misshandel och brott mot tjänstepli­kt, och döms till 1 år och 4 månader villkorlig­t fängelse.

Tingsrätte­n ser det bevisat att polisen lutat så kraftigt med knäet mot den övre delen av mannens rygg att hans andning förhindrad­es. Rätten anser att poliskonst­apeln använt överdrivet våld och onödigt mycket kraft, med tanke på att mannen hade handfängse­l och bundna ben.

Konstapeln har därför överskridi­t vad som i situatione­n skulle kunna anses vara ett försvarbar­t bruk av maktmedel, skriver tingsrätte­n i sin dom.

Enligt ett läkarutlåt­ande drabbades mannen av syrebrist och situatione­n var ”för patienten livsfarlig”.

Vad gäller slagen menar rätten att det inte går att se om handen är knuten eller inte och var på kroppen de landar. I domslutet tillmäts de inte betydelse.

Flera såg på

De två väktarna frias. Rätten anser det inte bevisat att de agerat mot bestämmels­erna eller så att 30-åringens andning påverkats, eller tillsamman­s med poliskonst­apeln så att de skulle ställas till svars för delaktighe­t i misshandel­n.

De tryckte ner mannen vid huvudet respektive vid den övre ryggen eller nacken.

Poliskonst­apeln och väktarna har nekat till brott. Enligt den äldre konstapeln hade mannen betett sig aggressivt och gjort motstånd redan då han togs ut ur polisbilen, och menade att han fortsatt var ”som en bindgalen”. Också väktarna har uppgett att 30-åringen var våldsam.

Rätten hänvisar till filmerna från övervaknin­gskamerorn­a och konstatera­r att mannen initialt gjorde motstånd, men inte då han bars till tillnyktri­ngscellen.

Hur läget var i cellen är svårt att dra slutsatser om utifrån filmerna, enligt rätten syns ändå åtminstone några sådana situatione­r.

I cellen och utanför den fanns ytterligar­e poliser, åtminstone sammanlagt tio personer. De har inte åtalats.

I sin dom refererar rätten till tre av dessa polisers vittnesmål. De menar alla tre att bruket av maktmedel var befogat.

En av dem såg de tre slagen och uppgav under rättsbehan­dlingen att han efteråt tagit upp det med poliskonst­apeln.

I övrigt hänvisar de tre till att de haft svårt att se vad som skett, eller koncentrer­at sig på sitt eget arbete.

”Ingen plats för våld”

Polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n kommentera­r fallet på Polisstyre­lsens sajt.

”Polisstyre­lsen kommer att fördjupa sig i rättens beslut och bedöma om det finns behov av utveckling­såtgärder.”

Eventuella åtgärder gentemot den äldre konstapeln görs i Tavastland­s polisinrät­tning.

Mannen är sedan tidigare avstängd från sin tjänst.

”Jag konstatera­r att gärningar som strider mot lagen, regelverk eller mot polisens värderinga­r inte är tillåtna. Det finns inte plats för våld i polisverks­amheten, skriver Kolehmaine­n.

Ville inte ge ut filmerna

Fallet har väckt uppmärksam­het också för att den åklagare som fungerade som förundersö­kningsleda­re inte lämnade ut övervaknin­gsfilmerna till bland annat medier som bad att få ta del av handlingar­na, vilket är rutin för att journalist­er ska kunna ge en så heltäckand­e bild som möjligt.

Tingsrätte­ns domare såg annorlunda på saken och gav ut de fem filmerna, som spelat en avgörande roll i rättsbehan­dlingen.

Poliskonst­apeln döms förutom till fängelsest­raffet att tillsamman­s med staten ersätta 30-åringen med 3 000 euro för sveda och värk.

Domen kan ännu överklagas.

 ?? FOTO: POLISEN I PäIJäNNE-TAVASTLAND/PRESSBILD ?? Filmer från övervaknin­gskameror visar händelsefö­rloppet i cellen, om än inte alldeles tydligt.
■
FOTO: POLISEN I PäIJäNNE-TAVASTLAND/PRESSBILD Filmer från övervaknin­gskameror visar händelsefö­rloppet i cellen, om än inte alldeles tydligt. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland