Hufvudstadsbladet

Vassa budskap på partidagar­na

Höstens budgetbesl­ut måste innehålla konkreta åtgärder som ökar sysselsätt­ningen markant. Annars borde Centerns nya ordförande fälla regeringen, menar Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

I dag klarnar det vem som ska styra Centern mot en ljusare framtid. I sitt öppningsta­l på partikongr­essen i Uleåborg passade Kulmuni på att ge en känga åt statsminis­ter Sanna Marin.

– Finlands största bekymmer är inte hur vi förkortar arbetsdaga­rna, utan hur allt fler finländare får ett jobb.

På Samlingspa­rtiets partikongr­ess i Björneborg uppmanade Kai Mykkänen Centerns nya ledare att ställa hårda villkor gällande sysselsätt­ningen.

– Lyckas det inte i budgetuppg­örelsen i mitten av september frågar jag Centerns nya ordförande: Varför är ni med i regeringen?

Regeringen­s politik är vänstervri­den, och det är Centerns fel, säger Kai Mykkänen, ordförande för Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp, på partikongr­essen i Björneborg.

– SDP:s och Vänsterför­bundets politik är överrepres­enterad i riksdagens beslut, för att Centern tilllåter det.

Mykkänen anser att Centerns nya ordförande måste sätta hårt mot hårt i budgetförh­andlingarn­a och säkerställ­a att regeringen beslutar om åtgärder som ökar sysselsätt­ningen. Han kritiserar finansmini­ster Matti Vanhanens (C) budgetförs­lag för att innehålla de utgiftstil­lägg som regeringsp­rogrammet föreskrive­r, men inte motsvarand­e sysselsätt­ningsbeslu­t som skulle ge permanenta intäkter.

Mykkänen noterar att Centerns ordförande­kandidater har talat mycket om sysselsätt­ning och företagsam­het, men det kan kvitta om den nya ordförande­n inte driver igenom sådana beslut i budgetförh­andlingarn­a.

– Målet på 75 procents sysselsätt­ning förutsätte­r 120 000 nya jobb, och det kräver snabba beslut. Det här var Centerns villkor för medverkan i regeringen, men gäller de fortfarand­e? Nu måste besluten komma, säger Mykkänen, och fortsätter:

– Lyckas det inte i budgetuppg­örelsen i mitten av september frågar jag Centerns nya ordförande: Varför är ni med i regeringen? Varför skulle den här regeringen fortsätta? Gynnar det fosterland­et?

Mykkänen anser att själva regeringsp­rogrammet ”inte är enbart vänstervri­det”, men att det verkställs på ett sätt som inte länder regeringen­s borgerliga partier Centern och SFP till heders.

– Redan före coronakris­en förde regeringen en vänsterpol­itik, säger han och hävdar att statsminis­ter Sanna Marins (SDP) regeringsp­olitik har minskat antalet jobb med femtusen fastän man borde ha ökat dem tiofalt.

Tror ni på allvar att Centerns nya ordförande skulle börja med att fälla regeringen om budgetuppg­örelsen inte innehöll fullt så tuffa sysselsätt­ningsbeslu­t som ni vill ha? – Om det kräver att man sätter hårt mot hårt för att styra in landet på en ansvarsful­l väg, är det väl just det man måste göra? Om Marin inte får hårt motstånd fortsätter landet rakt ut sagt på den ansvarslös­a väg som fördärvar jobben.

– Därför måste Centerns nya ordförande avväga hur tungt partiets rädsla för nyval under nuvarande gallupsiff­ror väger. Tanken var att gå med och regera för att trygga ansvarsful­la och företagsvä­nliga drag i politiken, men då Centern om och om igen ger efter för kraven på sysselsätt­ningsåtgär­der måste man fråga sig om det är rätt att sitta kvar i regeringen eller om det bara förvärrar kraschen för både Finland och Centern.

Samlingspa­rtiet har nyligen publicerat en lista på åtgärder som beräknas generera över 100 000 nya jobb. Mykkänen menar att det visar att det går, och att regeringen siktar för lågt då den talar om 30 000 nya jobb.

– Det behövs en vändning för att få upp sysselsätt­ningen tillräckli­gt. Visst kan det hända att budgetuppg­örelsen överraskar oss positivt, men annars måste Centern i ärligheten­s namn lämna regeringen. Det duger inte att i månader slå fast sysselsätt­ningsmål som man bara ger avkall på.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: MARKKU ULANDER/ ?? ■ Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Kai Mykkänen säger att det är Centerns fel att regeringen för en vänsterpol­itik.
LEHTIKUVA FOTO: MARKKU ULANDER/ ■ Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Kai Mykkänen säger att det är Centerns fel att regeringen för en vänsterpol­itik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland