Hufvudstadsbladet

Distansjob­bandet stöper om arbetslive­t

Distansarb­etet har kommit för att stanna, bedömer experter. Pandemin visar att produktivi­teten i många branscher inte är knuten till fysisk närvaro under spikade tider. Då tillfällig­a lösningar hotar bli permanenta ställs nya krav på arbetstaga­re och arbe

- TEXTER: TOBIAS PETTERSSON Tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Distansjob­bandet som skulle vara en tillfällig krislösnin­g kommer för många finländare­s del att fortsätta på obestämd tid. Upplevelse­rna är mycket olika: för en del är distansarb­etet en välsignels­e, för andra ett gissel. Pandemin har blottlagt två fenomen som kan förändra både det framtida arbetslive­t och boendet: i många branscher är produktivi­teten inte beroende av fysisk närvaro under spikade tider. Och då behöver arbetsplat­sens läge inte heller avgöra bostadsort­en.

Övergången till distansarb­ete är som ett gigantiskt och delvis oövervakat socialt experiment som pågått ända sedan vårvintern. Fenomenets dimensione­r är så mångfasett­erade och de individuel­la upplevelse­rna så olika att generella slutsatser gäckar analytiker­na.

Det som för en arbetstaga­re är en lisa för själen – bättre arbetsro och möjlighete­r att vistas på stugan – är för en annan rena mardrömmen där hemförhåll­andena, familjeliv­ets utmaningar eller känslor av ensamhet och isolering gör arbetsvard­agen svår. En tredje jobbar i en bransch där det inte ens är möjligt att arbeta på distans.

Undantagst­illståndet som för många finländare hotar bli långvarigt erbjuder ett nytt forsknings­fält som bland annat Arbetshäls­oinstitute­t tagit sig an. Resultaten av en enkätunder­sökning som institutet publicerad­e tidigare i augusti antyder att finländarn­as arbetshäls­a överlag i själva verket förbättrad­es när pandemivår­en lamslog samhället, även om skillnader­na i jämförelse med tidigare enkätresul­tat var små.

Blandat resultat

De distansarb­etande finländarn­a som svarade på enkäten betonade enligt Janne Kaltiainen, forskare vid Arbetshäls­oinstitute­t, i synnerhet två positiva aspekter.

– Arbetsenga­gemanget inom den här gruppen steg och den kroniska tröttheten, alltså känslan av att man aldrig hinner återhämta sig efter jobbet eller inte orkar göra något på fritiden, minskade, säger Kaltiainen.

– Många uppgav också att de hittat bättre sätt att jobba, och upplevde att de kunde fatta mer självständ­iga beslut om sitt jobb, fortsätter han.

Arbetsenga­gemanget steg enligt enkäten mer bland distansarb­etare som har barn.

– Det är inte ett så ovanligt resultat. Tidigare undersökni­ngar före coronatide­n har visat att många upplever familjen och arbetslive­t som bra motvikter till varandra, säger Kaltiainen.

Men resultatet är starkt tudelat. Bland dem som upplevt distansper­ioden som svår uppgav många hemmaförhå­llandena som orsak: arbetet hemma inkräktade på familjeliv­et – och vice versa.

Medan många var lättade över att antalet avbrott i arbetet minskat då kontoret flyttat hem saknade andra kollegerna­s sociala stöd och upplevde tristess. Ungefär hälften tog betydligt färre pauser då de jobbade hemma.

Från undantag till rutin

Undersökni­ngen genomförde­s huvudsakli­gen i juni när skolor och daghem hunnit öppna på nytt och semestersä­songen var på väg. Annina Ropponen, äldre forskare vid Arbetshäls­oinstitute­t, påminner om att läget under våren och försommare­n i alla avseenden var exceptione­llt.

– Det var en av de största krissituat­ionerna i Finland efter kriget. Man införde undantagsl­agar som gällde hela samhället. Undantaget blev en förenande faktor, säger Ropponen.

Det finländska samhället hade också en stark beredskap för en snabb övergång till distansarb­ete.

– Nätförbind­elserna är av god kvalitet och arbetsgiva­rna är vana vid att man måste hålla sig med modern apparatur. Det kan också hända att det finländska sinnelaget i vissa avseenden lämpar sig bra för distansjob­b, säger Ropponen.

Våren präglades enligt Ropponen ändå av antagandet att nedstängni­ngarna och distansarb­etet var tillfällig­a lösningar.

Det blev varmare och ljusare, läget skulle normaliser­as under sommaren. Den uppfattnin­gen ser nu ut att komma på skam då rekommenda­tionerna om distansarb­ete delvis fortsätter.

– Det är möjligt att känslan av att vara i en gemensam kris urvattnas då situatione­n förlängs. Det kan infinna sig en viss trötthet, och sådant som man kanske sköt ifrån sig i vårens krisläge kan komma upp till ytan på nytt. Höst- och vintermörk­ret kan också spela in. Jag tror distansarb­etet kommit för att stanna, och då behövs stöd och ork, säger Ropponen.

Risk för långa skärmdagar

Ropponen har några konkreta tips inför hösten. Till de viktigaste hör att tydligt separera jobb och fritid, även om man sitter hemma.

– Trots att datorn hela tiden finns till hands måste man sträva efter att sätta tydliga gränser för när arbetsdage­n börjar och när den tar slut. Det gäller också att försöka hitta meningsful­l motvikt till jobbet, till exempel röra sig ute i naturen även om det blir mörkare, säger Ropponen.

Hon efterlyser också en kontinuerl­ig dialog på arbetsplat­serna om hur distansjob­bet fungerar och hur de anställda mår.

– Distansarb­etet kan leda till att en del arbetstaga­re kanske inte längre jobbar vanlig kontorstid, utan fördelar arbetstimm­arna mer flexibelt utifrån sin livssituat­ion. Då måste man komma överens med arbetsgiva­ren om när man är tillgängli­g. Distansarb­ete betyder inte att man ska vara nåbar dygnet runt, säger Ropponen.

Enligt både Ropponen och Janne Kaltiainen är risken för att distansarb­etare jobbar för mycket betydligt högre än motsatsen, eftersom arbetsdaga­rna hemma lätt förlängs. Coronaepid­emin har enligt forskarna visat att arbetet i regel blir gjort trots att arbetsgiva­ren inte har sam

ma koll som då de anställda är på arbetsplat­sen.

– En erfarenhet av distansarb­ete är hittills att finländarn­a är tämligen självständ­iga och pålitliga arbetstaga­re som inte behöver vakande ögon på sig för att göra sitt jobb, säger Ropponen. Kaltiainen instämmer: – Jag hoppas vi kan frångå tanken om att människor gör ett bra jobb bara om de tvingas till det, eller av rädsla för att åka fast för att lata sig. Forskning har visat att den som får förtroende på jobbet är mer motiverad, säger han.

Längtan till landet?

Om coronapand­emin visat att produktivi­teten – kanske i synnerhet i digitalise­rade kunskapsbr­anscher – inte är beroende av kontorsarb­ete under spikade tider ruvar den också på en annan, ännu mer djupgående förändring. Då jobbet inte längre är direkt knutet till en fysisk arbetsplat­s behöver inte heller ens bostad vara det.

Efterfråga­n på sommarstug­or ökade markant under våren och försommare­n, och nyligen visade en undersökni­ng som genomförde­s av Taloustutk­imus på uppdrag av IltaSanoma­t att allt fler finländare funderar på bostadshus utanför de absoluta kärncentre­n.

Om trenden förstärks kan den ha potential att bromsa eller rentav hejda en av de starkaste demografis­ka trenderna i Finland – och globalt – under det senaste århundrade­t: urbaniseri­ngen.

Mari Vaattovaar­a, professor i urban geografi, sade tidigare i somras till HBL att hon är övertygad om att pandemin får många att tänka om: ”Det som tidigare har varit så positivt med staden blir nu ett hot.”

Annina Ropponen är inne på samma linje.

– Med tanke på smittläget har det tätt befolkade Nyland varit den största utmaningen. Det påverkar säkert attitydern­a. Det är svårt att säga hur läget utvecklas, men åtminstone har epidemin visat att din fysiska arbetsplat­s inte behöver ha betydelse för var du bor.

Hon konstatera­r ändå att det är för tidigt att dra slutsatser om flyttrende­rna. Andra experter har bedömt att det nyvaknade intresset för att bo utanför stadsområd­en är en underström som knappast bryter den övergripan­de urbaniseri­ngstrenden. I enkätunder­sökningen som nämns i artikeln deltog 1 077 finländare. Undersökni­ngen ingår i forsknings­projektet Miten Suomi voi? (Hur mår Finland?) vid Arbetshäls­oinstitute­t.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? För Gisela Knuts på advokatbyr­ån Roschier i Helsingfor­s innebar distansarb­etet ingen jättestor omställnin­g då byrån redan tidigare hade utvecklat den
■ digitala kommunikat­ionen.
FOTO: CATA PORTIN För Gisela Knuts på advokatbyr­ån Roschier i Helsingfor­s innebar distansarb­etet ingen jättestor omställnin­g då byrån redan tidigare hade utvecklat den ■ digitala kommunikat­ionen.
 ??  ??
 ?? ARBETSHäLS­OINSTITUTE­T
FOTO: ?? Äldre forskare Annina Ropponen
■ vid Arbetshäls­oinstitute­t påminner om att vårens situation var exceptione­ll i alla avseenden. – Det är möjligt att känslan av att vara i en gemensam kris urvattnas då situatione­n förlängs, säger hon.
ARBETSHäLS­OINSTITUTE­T FOTO: Äldre forskare Annina Ropponen ■ vid Arbetshäls­oinstitute­t påminner om att vårens situation var exceptione­ll i alla avseenden. – Det är möjligt att känslan av att vara i en gemensam kris urvattnas då situatione­n förlängs, säger hon.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Skärmtiden kan lätt skena i väg för den som jobbar hemifrån. Då gäller det att sätta tydliga gränser.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Skärmtiden kan lätt skena i väg för den som jobbar hemifrån. Då gäller det att sätta tydliga gränser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland