Hufvudstadsbladet

Enhetlig coronakart­a målet inom EU

Rött här är grönt där – eller tvärtom. Inte bra, tycker EUkommissi­onen som nu vill samordna hur medlemslän­derna utpekar olika områden som riskzoner i coronakamp­en.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Det är dags att använda samma sätt att räkna på när det gäller spridning av coronaviru­set och antalet fall av covid-19, anser EU-kommission­en.

Inte minst handlar det om att göra det lättare för den som nu ska passera en eller annan gräns inom EU och kliar sig i huvudet om vad som gäller på andra sidan i fråga om karantäner eller testkrav.

– Transparen­s och förhandsbe­sked är nödvändiga. Medborgarn­a behöver bli informerad­e i förväg och inte överraskas när de redan har börjat resa, säger inrikeskom­missionär Ylva Johansson på en presskonfe­rens i Bryssel.

Tre kriterier

Kommission­en vill därför att alla EU-länder ska utgå från samma tre uppgifter: antalet nya covid-19-fall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, andelen positiva test under den senaste sjudagarsp­erioden samt antalet test totalt per invånare.

Utifrån resultaten vill kommission­en sedan att EU:s smittskydd­senhet ECDC tar fram kartor där EU delas in i gröna, orangea, röda och grå områden – där den sista färgen främst gäller för platser där tillräckli­g informatio­n inte finns.

På så vis ska man undvika det nuvarande läget där olika länder använder olika kriterier för sin eventuella färgläggni­ng, som sedan ligger till grund för diverse karantänsk­rav eller inreseförb­ud.

”Vi vill ha ett tydligt grönt-orangerött-system, och inte ett kaleidosko­p av individuel­la åtgärder”, heter det från Johansson i det pressmedde­lande som åtföljer förslaget.

Besked i förväg

Kommission­en manar sedan länderna att inte införa några reserestri­ktioner mot personer som kommer från gröna områden. Den som vill kan däremot göra det när det gäller resande från en röd zon – förutsatt att det görs i god tid.

Alla länder uppmanas att förhandsin­formera övriga EU om planerade ändringar av allehanda restriktio­ner på torsdagar och sedan genomföra dem på måndagar.

– Folk behöver få reda på sådant här i rimlig tid i förväg, säger Johansson.

Transparen­s och förhandsbe­sked är nödvändiga. Medborgarn­a behöver bli informerad­e i förväg och inte överraskas när de redan har börjat resa. Ylva Johansson inrikeskom­missionär

Svagt intresse?

Förslagen om gemensamma regler kommer ursprungli­gen från Tyskland och Frankrike, med hopp om att övriga länder ska följa efter.

Om det verkligen blir så är dock långt ifrån givet. EU-kommission­en kan inte beordra länderna att följa fredagens förslag och många lär hellre vilja fortsätta med sina egna system.

I exempelvis Sverige – som inte har några reserestri­ktioner alls när det gäller inresande från andra EUländer – är intresset lågt för att börja med olika färgzoner.

I andra änden står främst Ungern, som nyligen återinfört kraftiga restriktio­ner för inresande från i stort sett alla länder utom Tjeckien, Polen och Slovakien, utan hänsyn till hur smittoläge­t egentligen ser ut.

– De kan säga vad de vill, men i all ödmjukhet tror jag nog att alla kommer att följa vår linje inom några dagar. Utan att införa det ungerska systemet kommer de inte ha en chans att stoppa epidemin, sade premiärmin­ister Viktor Orbán på fredagen, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

 ?? FOTO:
OLIVIER HOSLET/LEHTIKUVA-AFP ?? EU-kommission­ärerna Didier Reynders och Ylva Johansson håller presskonfe­rens om hur EU-länderna borde beräkna coronaspri­dningen.
FOTO: OLIVIER HOSLET/LEHTIKUVA-AFP EU-kommission­ärerna Didier Reynders och Ylva Johansson håller presskonfe­rens om hur EU-länderna borde beräkna coronaspri­dningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland