Hufvudstadsbladet

Omstridd teknologik­oloss

-

●●Sedan Amazon grundades 1994 i Seattle har bolaget utvecklats från nätbaserad bokhandel till ett av världens allra största företag, i tät kamp med andra it-koncerner som Microsoft, Apple och Googles moderbolag Alphabet.

●●Framstormn­ingen har gjort grundaren Jeff Bezos rikast i världen, med en samlad förmögenhe­t som under sommaren överskred 200 miljarder dollar.

●●Utöver försäljnin­gsplattfor­men, som internatio­nellt bara tävlar med kinesiska Alibaba i försäljnin­g, är Amazon verksamt inom allt från molntjänst­er och strömnings­tjänster till artificiel­l intelligen­s. Bland annat tillhandah­åller företaget tjänsten Alexa, en virtuell assistent som ofta kombineras med röststyrda högtalare.

●●Bolaget har gjort sig känt för snabba och smärtfria leveranser, som snabbast på bara någon timme. För att knyta kunden närmare företaget finns också en särskild medlemstjä­nst: Amazon Prime. Medlemmar får mot en månadsavgi­ft fördelar såsom snabb och kostnadsfr­i leverans, spel, tv-serier och erbjudande­n.

●●Amazon har ofta fått kritik de senaste åren, inte minst för sin allt mer dominanta marknadsst­ällning. Särskilt i USA har bolaget också kritiserat­s för sina skattearra­ngemang som inneburit att bolaget trots miljardvin­sterna inte betalade någon federal skatt 2017 och 2018, vilket bland annat The Guardian rapportera­t om.

●●Frågan har också varit på tapeten i Sverige under sommaren.

●●Upprepade gånger har bolaget hamnat i skottglugg­en för arbetsförh­ållandena på logistikce­ntralerna.

 ?? FOTO: JOHN LOCHER/TT-AP ?? ■ Jeff Bezos grundade Amazon som bokhandel, men nu för tiden är det mycket mer än så.
FOTO: JOHN LOCHER/TT-AP ■ Jeff Bezos grundade Amazon som bokhandel, men nu för tiden är det mycket mer än så.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland