Hufvudstadsbladet

Mystiska gropar gav fängelse

- ANNA SVARTSTRÖM

Polisen mötte de två männen vid Raseborgs slott en sen novemberkv­äll, med lera upp till knäna. Innan det hade närmare 300 gropar uppdagats på det fredade området. Nu döms den ena av männen för byggnadssk­yddsbrott och förskingri­ng medan den andra frias.

Västra Nylands tingsrätt finner inte de två männens förklaring­ar om varför de befann sig vid Raseborgs slott i Snappertun­a en mörk novemberkv­äll 2017 som trovärdiga.

Den ena mannens förklaring till varför det hemma hos honom hittades projektile­r från 1400–1500-talen – likadana blykulor som vid arkeologis­ka utgrävning­ar hittats vid just Slottsmalm­en, anses inte heller trovärdig. Dessutom hade närmare 300 mystiska gropar vid slottsruin­erna upptäckts en månad tidigare. Groparna påminde om sådana som uppstår då man använder metalldete­ktor.

På fredagen dömde tingsrätte­n mannen, i vars hem man konfiskera­t projektile­rna, till 9 månader villkorlig­t fängelse för förskingri­ng och byggnadssk­yddsbrott.

Enligt rätten kan det ses som bevisat att han inkräktat på skyddsområ­det och därifrån tagit de fornminnes­föremål som hittades hos honom. Det är inte sagt att det skedde den kväll då polisen larmades till platsen, men någon gång under de två föregående månaderna.

Den andra mannen frias. Enbart det att han rörde sig i området ”på ett suspekt sätt” tillsamman­s med den andra räcker inte som bevis, menar tingsrätte­n.

Granne slog larm

Att polisen alls fick ögonen på männen var ingen självklarh­et. Ur domen framgår att en granne till slottsruin­erna hade ringt nödcentral­en efter att han sett tre män på en åker vid slottet, med pannlampor som ljuskällor.

Grannen misstänkte att de kunde ha något att göra med groparna som polisen varit på plats och frågat om tidigare.

På larmcentra­len hade han ändå inte fått någon reaktion, utan det var först när en annan person i sakkunnigp­osition ringde efter att han larmat henne, som polispatru­llen dök upp.

Vid 21–22-tiden hade polispatru­llen kommit till platsen och där upptäckt en parkerad bil som de två männen senare dök upp vid. Männen hade kommit genom skogen, och inte längs den normala stigen. Byxbenen var våta och leriga upp till knäna.

I polisförhö­r har männen uppgett att de varit på platsen för att bekanta sig med sevärdhete­r och beundra landskapet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland