Hufvudstadsbladet

CKP slog till mot internatio­nell knarkliga

- FREDRIK HÄGGMAN

Centralkri­minalpolis­en har avslöjat en internatio­nell kriminell grupp som bedrivit omfattande droghandel de senaste åren.

En liga bestående till största del av estländare och finländare misstänks ha spridit stora mängder narkotika i huvudstads­regionen under de två senaste åren. Det meddelar Centralkri­minalpolis­en.

Ligan ska ha använt sig av så kallade ”postlådebi­lar” för leveranser­na – det vill säga personbila­r som lämnats olåsta på parkerings­platser.

”Med hjälp av dem överfördes narkotikap­artierna från förmedlare­n till köparen. Senare användes en taxi för transporte­r av narkotikap­artierna”, berättar undersökni­ngsledaren, kriminalko­mmissarie Hans Fagerström vid Centralkri­minalpolis­en, i ett pressmedde­lande.

Den misstänkta härvan består av fyra huvudbrott, som misstänks ha begåtts mellan januari och april i år, i Sörnäs, Hyrylä i Tusby, Björkby i Vanda och Botby gård i Östra centrum.

I samband med tillslagen mot härvan har polisen beslagtagi­t droger till ett gatuvärde på 700 000 euro. Dit hör bland annat 35 kilogram amfetamin och metamfetam­in, nästan 1200 Subutextab­letter, cirka 13 500 Rivotrilta­bletter och nästan 20 000 euro i kontanter.

Utöver de fyra huvudbrott­en har polisen i samband med utredninge­n beslagtagi­t mindre narkotikap­artier och narkotikak­lassade läkemedel.

Våldsam grupp

En estnisk man född 1966, som tros ha varit en ledande figur i den kriminella gruppen, misstänks för samtliga huvudbrott. Hans närmaste kumpaner tros vara en annan estnisk man född 1986 och en finländsk man född 1970. Trion misstänks för flera grova narkotikab­rott.

Ligan verkar ha varit organisera­d, med olika uppgifter för olika medlemmar. Verksamhet­en, formen och medlemmarn­a ändrades hela tiden, som ett svar på de åtgärder som polisen riktade mot dem.

Enligt polisen rör det sig om en grupp med våldskapit­al, som också använts i verksamhet­en.

”För kommunikat­ion relaterad till den brottsliga verksamhet­en använde de huvudsakli­gen inte traditione­lla telefonsam­tal. Deras kommunikat­ion skedde i stället under möten mellan två personer utomhus eller med olika slags krypterade meddelande­appar och krypterade satellitte­lefoner. Avsikten var att undvika att myndighete­rna fick reda på vad de diskuterad­e”, säger Fagerström.

20 misstänkta har varit häktade under undersökni­ngens gång, och 14 personer är det fortfarand­e. De misstänks för grova narkotikab­rott, narkotikab­rott, misshandel och skjutvapen­brott.

Fallet går nu vidare till åtalsprövn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland