Hufvudstadsbladet

Hoplaxelev­er i karantän efter coronasmit­ta

Smittskydd­smyndighet­erna har beordrat en grupp elever i Hoplaxskol­an i Helsingfor­s i karantän. Eleverna har order att stanna hemma i två veckor.

- annika.rentola@ksfmedia.fi ANNIKA RENTOLA

Niclas Rönnholm, chef för den grundlägga­nde utbildning­en i Helsingfor­s, bekräftar att coronasmit­ta har upptäckts i Hoplaxskol­an i Helsingfor­s.

– Det handlar om en liten grupp elever som ska vara i karantän och alla som kan ha exponerats för viruset har fått bud om saken av hälsovårds­myndighete­rna. Alla berörda har redan kontaktats, säger han.

Hoplaxskol­an, som är en enhetlig grundskola med cirka 740 elever i årskursern­a 1–9 och förskolan, arbetar på fem olika adresser i västra Helsingfor­s. Eleverna arbetar i olika skolhus i Munksnäs, Haga, Kårböle och Sockenback­a.

– De som möjligen har exponerats för smitta har kontaktats personlige­n och samtliga vårdnadsha­vare till elever i berörd enhet har fått brev om saken. Den grupp som kan ha exponerats för smitta är liten, säger Rönnholm. Han ger skolan gott betyg. – Att exponering­en nu bara gäller en liten grupp visar att man lyckats bra med förebyggan­de åtgärder, säger han.

Exponering också i finsk skola

Coronasmit­ta har också upptäckts bland elever i den finskspråk­iga grundskola­n Kannelmäen peruskoulu i Gamlas. Den finska skolan går därför på beslut av stadens chef för fostran och utbildning, Liisa Pohjolaine­n, över till alternativ­a undervisni­ngsarrange­mang på måndag. I praktiken kommer eleverna i de lägre klasserna att undervisas i skolan, medan elever i årskursern­a 5 till 9 i en vecka delvis går till sitt skolhus och delvis studerar på distans.

I den finska skolan, som i likhet med Hoplaxskol­an arbetar på flera olika adresser och har sammanlagt cirka 1 000 elever, har 118 elever och 21 personer i personalen exponerats för coronaviru­s.

Specialarr­angemangen gäller för elever i en av de fyra enheterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland