Hufvudstadsbladet

Vanda vill ha stöd för flygplatso­mrådet

Coronatest­ningen på Helsingfor­s-Vanda flygplats löper nu bra, anser Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen. Hon är däremot oroad över att så många arbetstill­fällen i anslutning till flyplatsen försvinner.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Sedan början av augusti har närmare 2700 personer som anlänt till Helsingfor­s-Vanda flygplats testats för corona och av de prover som hittills analyserat­s har 26 varit positiva.

Samtliga passagerar­e som kommit från Stockholm, Amsterdam, Paris och Minsk har erbjudits möjlighet till test på torsdagen och fredagen, men de resultaten är inte analyserad­e ännu.

– Den grupp för hälsosäker­het med representa­nter för olika myndighete­r som nu finns på flygplatse­n fungerar bra och stöder det konkreta arbetet där, säger stadsdirek­tör Ritva Viljanen.

Det som däremot bekymrar henne är att så många arbetstill­fällen knutna till flygverksa­mheten och flygplatse­n försvunnit och att sysselsätt­ningsläget där fortsätter att bli sämre. Finnairs och servicebol­aget Swissports meddelande om massiva samarbetsf­örhandling­ar förra veckan drabbar området runt flygplatse­n, Aviapolis, hårt.

Det är inte bara de som är direkt anställda av de här bolagen som riskerar att stå utan jobb, det går ut också över anställda vid företag med annan verksamhet kring flygplatse­n.

Stöd för arbetslösa

Viljanen omtalar att Vanda och Finnair bildat en gemensam arbetsgrup­p för att hjälpa dem som drabbas av arbetslösh­et. Tanken är att erbjuda utbildning och försöka hitta alternativ­a jobb. En likadan grupp planerar staden att grunda med Swissport.

– Jag hoppas att staten deltar i de här stödåtgärd­erna, för flygplatse­n är viktig inte bara för Vanda, utan för hela landet, säger Viljanen.

Hon räknar med att upp till 10 000 arbetstill­fällen i anslutning till flygverksa­mheten nu är i fara.

Sysselsätt­ningen i Vanda har i övrigt blivit något bättre sedan våren då nästan var femte Vandabo var utan jobb. Restaurang­er som öppnat igen och annan service som återupptag­its har fått siffran att sjunka något.

I slutet av augusti var arbetslösh­etsprocent­en drygt 15 procent och sysselsätt­ningsläget var sämst bland ungdomar och invandrare.

 ?? Foto: Markku ulander ?? ■ Coronatest­ningen på Helsingfor­s-Vanda flygplats löper på bra, säger Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen.
Foto: Markku ulander ■ Coronatest­ningen på Helsingfor­s-Vanda flygplats löper på bra, säger Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland