Hufvudstadsbladet

Ryskt vaccin tycks vara säkert

Det omtalade ryska vaccinet mot det nya coronaviru­set tycks inte leda till några allvarliga biverkning­ar. Dessutom verkar en hög andel utveckla antikroppa­r.

- JOHAN NILSSON/TT

I två mindre studier med sammanlagt 76 deltagare har det nya ryska vaccinet mot sars-cov-2, som orsakar covid-19, nu utvärderat­s för första gången. 42 dagar efter vaccinatio­nen syntes inga allvarliga biverkning­ar och efter tre veckor hade samtliga deltagare utvecklat antikroppa­r mot viruset.

Precis som det vaccin som forskare i Oxford utvecklar tillsamman­s med Astra Zeneca, och som Sverige har beställt, bygger det ryska vaccinet på adenovirus. Två stycken, till och med. Vaccinet utnyttjar alltså två andra, genetiskt modifierad­e, virus som tar sig in i cellerna och uttrycker det så kallade antigenet, det vill säga det protein som man vill att kroppens immunförsv­ar ska reagera på.

Det första viruset används för att ”väcka” immunförsv­aret, medan det andra är tänkt att fungera som en ”boost”, för att ytterligar­e öka immunförsv­arets respons, förklarar Denis Logunov, en av forskarna bakom det nya vaccinet.

Forskninge­n publiceras i den vetenskapl­iga tidskrifte­n The Lancet och enligt forskarna själva har studierna vissa begränsnin­gar. Framför allt på grund av att uppföljnin­gstiden var kort, endast 42 dagar, och att antalet deltagare var litet. Därutöver användes ingen placebo, det vill säga ett kontrollva­ccin, samtidigt som deltagarna var förhålland­evis unga.

Forskarna anser därför att mer forskning behövs för att utvärdera vaccinet ytterligar­e. Inte minst i olika åldersgrup­per, inklusive äldre samt personer med olika underligga­nde sjukdomar.

Det aktuella vaccinet har tidigare kritiserat­s för att vaccinatio­ner påbörjades innan säkerheten och effektivit­eten hade utvärderat­s.

 ?? FOTO: STEFAN HöRBERG/
RITHUSET AB ?? Det ryska coronavacc­inet verkar inte resultera i några allvarliga­re biverkning­ar.
FOTO: STEFAN HöRBERG/ RITHUSET AB Det ryska coronavacc­inet verkar inte resultera i några allvarliga­re biverkning­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland