Hufvudstadsbladet

Trafikplan­eringen glömmer de rurala delarna

- MARIE-SOPHIE WETTERHOFF uppvuxen i Bobäck, Mariehamn

JÄRNVÄG HRT har nyligen valt att ta bort bussturern­a på linje 911, mellan Kyrkslätt och Köklax, under helgdagar. Denna linje är ersättande busstrafik för tåget då tågstation­er effektivis­erats bort av VR för ett antal år sedan. För Bobäckbor har denna förändring betytt att man tvingas till att köra mera bil. De som inte har bil har taxi som alternativ vilket för många, speciellt pensionäre­r under fattigdoms­gränsen, är ohållbart.

Som den sista spiken i kistan för det lokala har det nu planerats en stor järnvägsde­på på åkrarna vid den Natura-fridlysta viken nedanför byn vilket kommer att förstöra den lokala naturen och närmiljön för de som bor här. Tanken är att skapa en snabbare tåglinje

som inte över huvud taget hjälper den lokala ekonomin eller miljön. Man frågar sig hur ett sådant totalt planerings­haveri kan ha gått igenom planerings­skedet i en tid när ord som rättvisa, närmiljö, platsbaser­ad hållbar planering och deltagarde­mokrati verkar vara allt mera populära.

Ett svar får man när man läser HRT:s egen beskrivnin­g under rubriken ”Vad är trafiksyst­emplanerin­g” (https:// www.hsl.fi/en/hlj-helsinki-region-transport-system-plan) på engelska. Där dominerar ord som konkurrens­kraft och metropol i stället för att antyda att man är medveten om att huvudstads­regionen både har urbana och rurala delar. Man kan läsa att det skall ”öka konkurrens­kraften för gång, cykling och kollektivt­rafik” genom att ”utveckla urbana strukturer, urbana trafiknätv­erk och urban service”.

I stället för att tänka på hur

människor ska fortsätta att existera mellan dessa urbana centrum verkar det som man helst skulle vilja glömma dem, när den lilla individen i dessa fickor av natur nu inte längre är konkurrens­kraftig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland