Hufvudstadsbladet

Oker-Blom har missförstå­tt

- BJÖRN MÅNSSON Helsingfor­s

JÄRNVÄG Stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom i Lovisa kritiserar SFP för att ha gått emot Lovisas intressen i beslutet i landskapsp­lanen om dragningen av en järnväg från Helsingfor­s österut. Kritiken är lätt att bemöta.

I landskapsp­lanen är den primära dragningen av järnvägen uttrycklig­en från Borgå vidare till Lovisa, Kotka och Luumäki. I planen finns bara en ”option” om en alternativ dragning från Borgå till Kouvola.

Alla utom två SFP:are i landskapsf­ullmäktige (de från Borgå och Lappträsk) röstade för att den optionen skulle strykas. Tyvärr var försöket att stryka den dödfött, eftersom allt var cementerat efter styrelsebe­handlingen.

Om SFP-ledamötern­as majoritet alltså ”svek” någon var det Borgå, som ville ha kvar Kouvola-optionen. Vi ansåg att Kouvola redan har goda tågförbind­elser, särskilt sedan ”genbanan” Kervo–Lahtis byggdes.

Som gruppledar­e för SFP i landskapsf­ullmäktige försökte jag balansera mellan de olika intressena, men stannade för att hålla på den logiska bansträckn­ingen via Lovisa. Alltid kan man tyvärr inte vara alla till lags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland