Hufvudstadsbladet

Har inte spelat sen februari – nu siktar HIFK på medalj

Helsingfor­s IFK har lärt sig mycket efter sin första säsong i ligan. Laget litar på en bra sammanhåll­ning och ett självförtr­oende på topp inför kommande säsong.

- LOTTA LINDHOLM

I september inleder HIFK sin andra säsong i ligan efter en relativt bra första säsong. Helsingfor­slaget tog sig i våras ända till kvartsfina­l, men föll där mot ett starkare Kärpät.

– Förstås var det en besvikelse då säsongen slutade i kvartsfina­l. Vi spelade bra och det hängde på så små saker i varje match även om vi förlorade med 3–0 i matcher. Vi gjorde bara ett mål mindre i varje match och jag tror vi spelade två förlängnin­gar också, säger tränaren och general managern Saara Niemi.

– Man måste nog vara nöjd. Som en helhet var det en fin, lyckad säsong. Det går inte alltid att mäta framgång utifrån slutresult­atet, fortsätter hon.

Många spelade sina första ligamatche­r i fjol och laget har utvecklats en hel del sen dess.

– Spelarna fick värdefull erfarenhet och de märkte att vi kan klara oss bra även på liganivå. Vi förlorade ofta med bara ett måls skillnad och vi började ofta spela sämre mot slutet av matcherna. Vi trodde kanske inte helt på att vi kan klara oss, men vi har fått självförtr­oende av förra säsongen. Vi kommer nu att jobba för att spela som ett lag och satsa på att bygga upp vårt självförtr­oende, säger Niemi.

– Vi måste också träna på att spela under press och att sköta vissa delar av matchen med ett mer simpelt spel. Vi lärde oss mycket i fjol och det kommer vi att göra i fortsättni­ngen också, för inte är man ju någonsin helt klar, fortsätter hon.

Lång paus

Stadin Gimmat har nu tränat tillsamman­s i många veckor och allt ser bra ut inför premiären i dag. Laget har satsat hårt på konditions­träning under våren och sommaren då de inte haft möjlighet att träna tillsamman­s på isen. I slutet av juli samlades laget på isen för första gången sen februari. En stor del av spelarna som bor längre bort tränade hemma ännu i det skeder.

Backen Nenna Mehtonen har tränat aktivt, men också njutit av sommaren även om den var lite speciell.

– Jag har hållit på med helt vanliga saker. Jag har tränat, kommit ihåg att vila och varit med kompisar. Det har gått bra att träna själv, men det känns som att tiden med individuel­la träningar varit lång. Bra att vi redan får vara tillbaka på isen, säger Mehtonen.

– Jag har hållit på med aerobisk träning, gymmat och tränat på hockeyfärd­igheter, fortsätter hon.

Också nyförvärve­t Anni Hietaharju har hunnit vila under sommaren.

– Sommaren har varit väldigt annorlunda på grund av coronan, men jag har haft bra möjlighete­r att träna. Det har varit skönt med en paus från ishockeyn så jag har fått helt ny drivkraft för kommande säsong, säger hon.

Enligt Niemi syns den långa pausen inte på isen eftersom spelarna tränat aktivt under pausen.

– Spelarna har jobbat bra självständ­igt och de har tränat enligt deras egna tidtabelle­r. Vi började träna på is vid samma tid som vanligt så coronan har inte påverkat oss på det sättet. Förstås hade vi varit några gånger på isen i juni, vilket inte lyckades nu, men vi har i stället tränat mer på konditione­n, säger trä naren.

Mehtonen tycker inte heller att pausen syns i deras spel.

– Jag tror inte det syns. Vi har jobbat hårt, men kanske jag måste friska upp mitt minne ibland om några grejer som gäller vårt spel. Pausen började ändå bli ganska lång. Jag har lärt mig att uppskatta det att man får spela efter att man plötsligt inte fick träna normalt, säger hon.

Stämningen i laget är bra och förväntans­full. Både tränarna och spelarna är ivriga över att säsongen kör i gång.

Spelarna har jobbat bra självständ­igt och de har tränat enligt deras egna tidtabelle­r. Vi började isträninga­rna samtidigt som vi brukar så coronan har inte påverkat oss på det sättet. Förstås hade vi varit några gånger på isen i juni, vilket inte lyckades nu, men vi har i stället tränat mer på konditione­n. Saara Niemi

– Arbetsgläd­jen syns under våra träningar och sinnesstäm­ningen är bra, säger Niemi. Spelarna håller med tränaren. – Gemenskape­n är bra och även de nya spelarna har kommit in i vår verksamhet. Alla får också vara sig själva, säger Mehtonen.

– Det verkar som att gänget vill vara bättre, mer motiverade och mer entusiasti­ska den här säsongen, säger Hietaharju.

Det unga laget saknar ännu klara mål för säsongen, men tränarna beaktar de personliga mål som spelarna har.

– Vi vill hjälpa varje spelare att komma vidare i karriären. Sen är det ju förstås så att då man sätter på sig IFK-tröjan är man ute efter vinst. Vi siktar på att komma till övre slutserien och vi vill spela om en medalj. Vi kommer att bygga upp mindre delmål utifrån spelarnas individuel­la mål för säsongen, säger Niemi.

Mehtonen och Hietaharju vill utveckla sitt spel och få större ansvar.

– Jag vill få en stor roll i laget och mycket speltid. Jag vill också vara med och avgöra matcher, till exempel genom att göra viktiga mål då det behövs, säger Mehtonen.

– Jag vill ta nya steg i min karriär och hitta en balans mellan jobbet, skolan och hockeyn, säger Hietaharju.

Enligt Niemi vill HIFK vara ett lag som håller tempot uppe och kämpar. Det är också viktigt för henne att spelarna känner sig trygga och kan göra väl ifrån sig på planen.

Viktiga nyförvärv

Anni Hietaharju är inte det enda nyförvärve­t HIFK skaffat åt sig inför sin andra ligasäsong. 16-åriga Olivia Kylliäinen ansluter till Helsingfor­slaget från SaiPas juniorlag. Också Clara Rozier från Frankrike och Michaela Pejzlova från Tjeckien kommer att spela i Helsingfor­s kommande säsong. Både Rozier och Pejzlova har represente­rat sina länder i landskampe­r.

HIFK har fem utländska spelare i sin laguppstäl­lning, vilket är mycket i damligan. Tränaren Niemi tycker att utländska spelare är en styrka för laget.

– Jag har själv spelat i lag med internatio­nell atmosfär och anser att finska spelare får mycket ut av flera nationalit­eter i laget. Vi får med lite annorlunda hockeykult­ur och kan välja vad som passar in i vårt spel. Det är också roligt att se att ligan intressera­r utomlands, säger Niemi.

Spelarna är väl förberedda inför premiären mot Kiekko-Espoo.

– Vi är så klara som vi i den stunden kan vara. Vi behöver inte vara på vår högsta nivå ännu den 5 september, utan vi tar en vecka i taget och utvecklar vårt spel och våra spelare, säger Niemi.

Kiekko-Espoo har varit en svår motståndar­e för HIFK då Esbolaget tidigare vunnit alla möten mellan lagen. Helsingfor­slaget lyckades ändå besegra de regerande mästarna i en träningsma­tch den 7 augusti. Det är ett tecken på att Stadin Gimmat är på väg åt rätt håll och att steget från kvartsfina­ler till medaljspel inte alls är orealistis­k. Damligan inleds den 5 september. HIFK spelar då hemma mot regerande mästarna Kiekko-Espoo.

 ?? FOTO: JUKKA AHOLA/HIFK ?? HIFK tränade i Malm den 6 augusti.
FOTO: JUKKA AHOLA/HIFK HIFK tränade i Malm den 6 augusti.
 ?? Foto: Jukka aHola/HIFk ?? Tränaren Saara Niemi har stort förtroende för sitt lag.
Foto: Jukka aHola/HIFk Tränaren Saara Niemi har stort förtroende för sitt lag.
 ?? Foto: Jukka aHola/HIFk ?? Nenna Mehtonen (till vänster) inleder i höst sin tredje säsong med HIFK.
Foto: Jukka aHola/HIFk Nenna Mehtonen (till vänster) inleder i höst sin tredje säsong med HIFK.
 ?? Foto: Jukka aHola/HIFk ?? Nyförvärve­t Anni Hietaharju kom till Helsingfor­s på grund av sitt jobb.
Foto: Jukka aHola/HIFk Nyförvärve­t Anni Hietaharju kom till Helsingfor­s på grund av sitt jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland