Hufvudstadsbladet

Tunga återbud inför Sverigekam­pen

Både Finland och Sverige saknar några stora namn i landskampe­n i Tammerfors. – Jag tror vi får se överraskni­ngar, säger träningsch­efen Kari Niemi-Nikkola.

-

Både Finland och Sverige har drabbats av flera tunga återbud inför landskampe­n i Tammerfors. Fast Sverige som vanligt är favorit på pappret känns det mera ovisst än på länge. Det är också ett mysterium hur formkurvan ser ut för idrottsutö­varna – några var redan inställda på att säsongen är över.

– Jag tror vi kommer att få se överraskni­ngar, säger friidrotts­förbundets träningsch­ef Kari NiemiNikko­la.

– Det är ett faktum att Sverige är favorit, i synnerhet bland damerna. Sverige har mera bredd än vi har, men idrott handlar om utmaningar, och ibland kan det bli glada överraskni­ngar.

Stark trio i häck

Finland drabbades på förhand av en mindre glad överraskni­ng då häckstjärn­an Annimari Korte meddelade att hon har en baklårsska­da som gör att hon inte kan delta i Sverigekam­pen. Det lär dock inte inverka på Finlands chanser, för egentligen är det bara en tjuvstart eller en skada som kan stå i vägen för en trippelseg­er för trion Nooralotta Neziri, Reetta Hurske och Lotta Harala.

– Intressant att se hur Sverige och Finland är starka i olika grenar. Det går tyvärr inte att få mera än 16 poäng i en gren, säger Niemi-Nikkola.

Salminen saknas

Däremot svider det lite mera att Finlands tre bästa trestegsho­ppare Kristiina Mäkelä, Senni Salminen och Emma Pullola tvingas stå över på grund av skada. En nästan säker trippelseg­er för Finland ser ut att bli en trippelseg­er för Sverige i stället. Dessutom är Senni Salminen Finlands statistike­tta i längdhopp, så hon saknas definitivt i Tammerfors. Spännande att det är sjukampare­n Maria Huntington som enligt statistike­n är Finlands bästa längdhoppa­re i Sverigekam­pen. Taika Koilahti som vann förra året har haft skadebekym­mer och är inte med den här gången.

Löpgrenarn­a svåra

Finland kommer också att sakna Camilla Richardsso­n, som vann 3 000 m hinder och var tvåa i 5 000 m förra året. Det var faktiskt så att Finlands damer vann endast tre löpgrenar, 100 m häck, 3 000 m hinder och 4x100 m förra året. Lotta Kemppinen har den snabbaste statistikt­iden på 100 m, men bara en hundradel före Sveriges Nikki Anderberg.

Finlands bästa höjdhoppar­e Ella Junnila är inte heller med. Men det samma gäller Sveriges bästa höjdhoppar­e Erika Kinsey.

Löpgrenarn­a blir svåra för Finland, men i hopp- och kastgrenar­na ser det lite bättre ut. I damernas slägga kan det bli dubbelsege­r genom Krista Tervo och Silja Kosonen.

Mystiskt beslut

Myndighete­rnas ologiska beslut att inte låta svenskarna övernatta i Tammerfors ger förstås Finland en oavsiktlig fördel. Svenskarna måste komma direkt från flygplatse­n till stadion, vilket knappast kan ses som en optimal uppladdnin­g, och de som eventuellt skulle vilja dubblera måste flyga tillbaka till Sverige, sova några timmars nattsömn, och ta flyget till Finland igen. Antar att exempelvis Sveriges Moa Hjelmer, statistike­tta på 200 m och 400 m, avstår från att dubblera av just den orsaken.

Svenska återbud

Av herrarna är det egentligen bara Frantz Krüger som avböjt, men diskusvete­ranen skulle knappast ha kunnat hindra Daniel Ståhl & Co att ta en trippelseg­er i diskus. Däremot saknar Sverige några tunga namn, som sprintern Henrik Larsson, medeldista­nsaren Kalle Berglund, och, framför allt stavhoppss­tjärnan Armand Duplantis. Då också stavkolleg­erna Melker Svärd Jacobsson och Simon Thor står över ser det plötsligt ut att kunna bli en oväntad trippelseg­er för Finland i stavhopp.

Raitanen kör 5000 m

Förra året vann Finlands herrar fyra löpsträcko­r, 110 m häck, 400 m häck, 3 000 m hinder och 4x100 m. Sprintsträ­ckorna kan bli en fight den här gången, Finland med Samuli Samuelsson i spetsen kan till och med ta en trippelseg­er på 100 m. Medeldista­ns och längre sträckor blir svåra för Finland. Bara att hoppas på att det blir taktiklopp. Topi Raitanen vann 3 000 m hinder förra året, men väljer att springa 5 000 m i Tammerfors – hans första 5 000-meterslopp sedan 2014. Spännande att se hur det går. Sveriges Suldan Hassan som löpt på 13.18,01 i sommar löper i stället 1 500 m.

– Det viktigaste skulle vara att undvika 6–16-förluster, och vända några av 10–12 och 8–14-kamperna till seger för oss. Ett par trippelseg­rar skulle vara bra för lagandan, säger Niemi-Nikkola.

Slägga en stark gren

Det lutar mot trippelseg­er åtminstone i herrarnas slägga, där trion Henri Liipola, Aaron Kangas, och Aleksi Jaakola var bäst också förra året. Kangas har ju faktiskt slungat resultat som under ett normalt år kunde ha gett honom en medalj i EM eller VM. Hans årsbästa 79.05 skulle ha räckt till silver i VM i Doha. I den traditione­lla framgångsg­renen herrarnas spjut ser det också ut att bli trippelseg­er, efter att Sveriges Kim Amb tvingats lämna återbud i sista stund.

Sedan finns det grenar som är helt omöjliga att tippa på förhand, som herrarnas längd, herrarnas tresteg och damernas 100 m.

”Visar samhörighe­t”

Som en påminnelse får vinnaren i respektive gren sju poäng, tvåan fem poäng, trean fyra poäng, och så vidare. I stafettern­a får vinnaren fem poäng och tvåan två poäng. Förra året var Sveriges herrar bättre med poängen 228–181 och damerna med poängen 217,5–192,5.

Men den här gången kanske inte poängen är det viktigaste trots allt. Det var ovisst in i det sista om Sverigekam­pen kan ordnas alls på grund av covid-19.

– Det visar på ett fint sätt vår samhörighe­t som folk, att vi vill ordna ett evenemang som det här i år, och det är viktigt för oss att vi får de svenska idrottsutö­varna att känna sig välkomna. Det är viktigast i år, säger Niemi-Nikkola.

 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA ?? Lotta Harala och de andra häckdamern­a möter stora förväntnin­gar i Sverigekam­pen.
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA Lotta Harala och de andra häckdamern­a möter stora förväntnin­gar i Sverigekam­pen.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/
LEHTIKUVA ?? Aaron Kangas har gjort fantastisk­a resultat i sommar.
FOTO: VESA MOILANEN/ LEHTIKUVA Aaron Kangas har gjort fantastisk­a resultat i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland