Hufvudstadsbladet

Rätt till avdrag

-

Distansarb­ete är i grunden ett avtal mellan arbetsgiva­ren och arbetstaga­ren inom ramarna för den nya arbetstids­lagen som trädde i kraft vid årsskiftet.

Utgångspun­kten för distansjob­b är att arbetstaga­ren har rätt till nödvändig utrustning på sitt hemmakonto­r.

– Vid vanligt kontorsarb­ete kan sådan grundutrus­tning vara en dator, hörlurar, mikrofon och programvar­or som behövs för att göra jobbet, säger Annina Ropponen vid Arbetshäls­oinstitute­t.

Hur är det med ytterligar­e utrustning – skulle jag till exempel ha rätt till en mer ergonomisk stol? Vem avgör behovet och vem betalar? – Arbetsgiva­ren omfattas av arbetarsky­ddslagen, som förutsätte­r att arbetsgiva­ren bedömer belastande faktorer i arbetet, till exempel i ergonomin. Men praxis varierar stort i fråga om införskaff­ningar. Frågan är svår när det till exempel handlar om möbler till människors hem. Hur ser man då till att situatione­n är jämlik för alla?

Hur ska man gå till väga om man har ergonomisk­a problem eller om det finns andra faktorer som gör det svårt att jobba hemma? – På samma sätt som när man jobbar på plats, alltså genom att presentera problemen för sin närmaste chef och föra en diskussion om hur de kan lösas. Följande steg är företagshä­lsovården, som kan föreslå olika förändring­ar för att lösa problemen.

Förutom rätten till grundutrus­tning har arbetstaga­ren också rätt att dra av kostnader kopplade till distansarb­etet i beskattnin­gen. Det kan till exempel handla om utgifter för arbetsrum, möbler och dataanslut­ningar.

Alla löntagare får automatisk­t ett avdrag på 750 euro för förvärvand­e av inkomst. Om arbetstaga­ren alltså har mer utgifter än så kan de anges i skattedekl­arationen.

I allmänhet, och särskilt i en situation där distansarb­etet blir långvarigt, är en fungerande dialog mellan arbetsgiva­ren och arbetstaga­ren viktig, menar Ropponen.

– Arbetstaga­ren måste få en klar bild av sina arbetsuppg­ifter, hur de ska utföras och vilket resultat som förväntas. Om det finns stor osäkerhet i praktiska frågor ökar risken för problem.

❞ Frågan är svår när det till exempel handlar om möbler till människors hem. Hur ser man då till att situatione­n är jämlik för alla? Annina Ropponen vid Arbetshäls­oinstitute­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland