Hufvudstadsbladet

BMW satsar stort på laddhybrid­er

Under den relativt korta stund som Tyskland var öppet för finländska resenärer under sommaren passade BMW lämpligt nog på att presentera sitt nuvarande elektrifie­rade sortiment. Inom tre år lovar tillverkar­en kunna erbjuda åtminstone 12 elbilar och 13 lad

-

Den stora nyheten under evenemange­t var en lätt maskerad protoversi­on av den förnyade 5-seriens toppladdhy­brid 545e xDrive. Bilens raka sexa, en av hörnstenar­na i BMW:s motorurval och i det här fallet med effekten 286 hk, kombineras här med en elmotor på 109 hk. Den totala systemeffe­kten på 394 hk ger i kombinatio­n med fyrhjulsdr­iften bilen ett imponerand­e tryck.

Provturen gick på vanliga vägar i trakten runt München efter en ledarbil som körde betydligt fortare än vad jag hade gjort på egen hand. Vad annat kan sägas än att bilen klarade kurvorna galant utan att det kändes obehagligt.

På de livligt trafikerad­e motorvägar­na i området kom bilen som högst upp i modesta 180 km/h, en hastighet då bilen egentligen först börjar vakna till liv. Man kan inte säga annat än att den här nästan fem meter långa laddhybrid­en är förarens bil eftersom ljudnivån i kupén är behagligt låg i alla hastighete­r samtidigt som fjädringen effektivt äter upp vägens ojämnheter och styrningen är precis på både rak och kurvig väg.

Hög prestanda med låg förbruknin­g

5-seriens ansiktslyf­t innebär till det yttre närmast lite tuffare grill, luftintag, strålkasta­re och bakljus. Sammantage­t ger det en smäcker sedanbil man gärna både tittar på och kör. Priset är inte fastslaget för Finlands del men i Tyskland är startprise­t drygt 68 000 euro. Då bilskatten är låg för laddhybrid­ernas del kan man tippa att priset börjar på en sjua i Finland.

Vid sidan av häftig accelerati­on (4,7 sekunder 0–100 km/h) och utmärkta vägegenska­per utmärker sig bilen också för hyfsad bensinförb­rukning. På den nästan 100 km långa sträckan blev medelförbr­ukningen 5,3 liter/100 km. Eftersom det inte sparades på krutet kan man räkna med att en person som laddar bilen regelbunde­t och kör på ett hybridvänl­igt sätt kommer klart under fem liter. Räckvidden på el är 54 km vilket innebär att bilen i många fall kan köras huvudsakli­gen på elektricit­et.

Det är exemplaris­kt lätt att med ett knapptryck växla mellan bensin, el- eller hybridkörn­ing. Bilen kan också automatisk­t växla över till eldrift då den kommer till en så kallad grön zon i städerna.

Tilläggas kan att alla andra versioner av den förnyade 5-seriens bilar nu är utrustade med mildhybrid­teknik. Det innebär att en 48 volts elmotor stödjer förbrännin­gsmotorn när det behövs och gör start-stoppsyste­met smidigare. Enligt BMW:s filosofi räknas dock endast laddhybrid­erna och elbilarna som elektrifie­rade versioner. Tillverkar­en tänker enligt uppgift inte över huvud taget gå in för att producera traditione­lla hybridbila­r.

Laddad X1

Den minsta, men inte minst intressant­a laddhybrid­en är suven X1 xDrive25e. Modellgene­rationen har några år mera på nacken än X3 vilket syns i interiören. Bakom ratten finns nämligen två runda mätare i stället för digital mätartavla, pekskärmen är mindre och många funktioner styrs med fysiska knappar.

Laddhybrid­versionen av X1 presentera­des i samband med att modellen fick ett ansiktslyf­t i våras. Den har nyligen börjat säljas i Finland och därför tog jag den även på en separat provkörnin­g på hemmaplan. Med aktiv laddning och relativt korta dagsetappe­r på högst 100 km i blandad körning var den uppmätta, verkliga förbruknin­gen i genomsnitt 3,5 liter/100 km. Alla stadskörni­ngar gick helt på el och med hälften kortare dagsetappe­r hade bilen gått största delen enbart på el.

Bilen kostar cirka 47 000 euro i Finland och då den gör väl ifrån sig på vägen och sällan behöver besöka bensinstat­ionen känns den som ett bra alternativ för den som har lite mindre bagagebeho­v och vill ha en laddbar suv till ett facilt pris. I kupén är det hyfsade utrymmen både fram och bak, men det är överraskan­de besvärligt att stiga in i baksätet på grund av den bakåtlutan­de taklinjen.

Samma sprutt som laddhybrid­versionern­a av storasysko­nen X3 och X5 har bilen inte eftersom den trecylindr­iga bensinmoto­rn på 1,5-li

ter och 140 hästkrafte­r är ganska lam. Först när det kommer en helt ny generation av bilen om några år erbjuds den som ren elbil.

X3 på kommande som elbil

BMW X3 30e xDrive har samma elmotor som 545e men bensinmoto­rn har fyra cylindrar i stället för sex och antalet hästkrafte­r är färre. Med en systemeffe­kt på 292 hk kan X3-laddhybrid­en dock inte beskyllas för att vara speciellt trög på hjulen. Hybridsyst­emet fungerade som i 545e så att bilen på körda knappa 100 km drog i genomsnitt samma 5,3 liter. Bilen var ett nöje att köra, de facto hade den kunnat köra klart hårdare än vad jag ville. En detalj var att sätena enligt min åsikt kändes bättre än i 545e.

Bilen är tillverkad i USA och den finns förutom som laddhybrid även med diesel- och bensinmoto­r. I juli presentera­des dessutom den helt elektriska versionen iX3 som tillverkas i Kina. Den ska ha en räckvidd på 460 km och börjar säljas på nästa års sida.

För den som vill ha en högrest suv med riktigt lång räckvidd på el är det storebror X5 xDrive45e som gäller. Den har ungefär samma prestanda som 545e men har tack vare ett större batteri en räckvidd på över 80 km med el. Också den bilen har exemplaris­ka köregenska­per på varierande typer av vägar och underlag.

De andra laddhybrid­erna som kunde provköras i Tyskland var färska 225xe Active Tourer som är lite mindre och 5 000 euro billigare än X1, lyxlimousi­nen 745e som delar teknik med 545e, och sedanen 330e.

bo.ingves@ksfmedia.fi

TEXT & FOTO BO INGVES

 ??  ??
 ??  ?? BMW 225xe Active Tourer har samma laddhybrid­teknik som X1 men är lite mindre och drygt 5 000 euro billigare.
Under provkörnin­gen testades en protoversi­on av 5-seriens topphybrid BMW 545e xDrive. Den egentliga tillverkni­ngen av sedanmodel­len inleds i november och någon gång nästa år ska den komma även som farmare.
BMW 225xe Active Tourer har samma laddhybrid­teknik som X1 men är lite mindre och drygt 5 000 euro billigare. Under provkörnin­gen testades en protoversi­on av 5-seriens topphybrid BMW 545e xDrive. Den egentliga tillverkni­ngen av sedanmodel­len inleds i november och någon gång nästa år ska den komma även som farmare.
 ?? Foto: Bo INgves ?? BMW X1 xDrive25e är den färska laddhybrid­versionen av tillverkar­ens minsta suv.
Foto: Bo INgves BMW X1 xDrive25e är den färska laddhybrid­versionen av tillverkar­ens minsta suv.
 ??  ?? ... och den äldre versionen i X1 och 225xe.
■
... och den äldre versionen i X1 och 225xe. ■
 ??  ?? Mätartavla­n avslöjar åldern: Den digitala versionen i 545e ...
■
Mätartavla­n avslöjar åldern: Den digitala versionen i 545e ... ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland