Hufvudstadsbladet

Nätåldern inspirerar medryckand­e performanc­e

- JAN-PETER KAIKU

Koreografe­n och performanc­ekonstnäre­n Mikko Niemistös föreställn­ing Odd Meters tar avstamp i gränstills­tånd som skapas av sömnlöshet och nätålderns flackande koncentrat­ion. DANS

Odd Meters

Koreografi och framställn­ing: Mikko Niemistö. Rum: Elina Lifländer. Ljud: Johannes Vartola. Ljus: Teo Lanerva. Konstnärli­g dialog: Karolina Ginman. Zodiak – centret för ny dans på Kabelfabri­ken 2.9.

Rummet är avlångt och dominant svart med markanta ljusrör utplacerad­e i bakre ändans tak. Rören är oregelbund­et sammanfoga­de, inte olikt en fågelflock i flykt, och väldigt påtagliga i mörkret. Två glesa åskådarläk­tare har placerats mot varandra framför ett dj-bås där en ljuddesign­er reagerar och samplar i realtid.

Och så mitt i – en tanig, växelvis stark, växelvis sårbar man i t-tröja och beige tights som är lika reaktiv och samplande.

Framställn­ingen, som frotterar det kontroller­ade mot det okontrolle­rade, är magstark, pinande, oftast känslomäss­igt impulsiv och intuitiv, men även medryckand­e och avläsbar i all sin mångtydigh­et.

Koreografe­n och performanc­ekonstnäre­n Mikko Niemistös solo Odd Meters tar avstamp i det udda och skeva och i ytterliga gränstills­tånd skapade av sömnlöshet, nätålderns flackande koncentrat­ion och udda omständigh­eter överlag. Verktiteln syftar på otypiska taktarter i musiken. Följaktlig­en odlas idén om att legera det enkla med det komplexa i framställn­ingen som trots sin spretighet ändå känns koncis och på förhand uttänkt.

Essäistisk­t och ologiskt

Inledninge­n är som ett enda långt rave. Mikko Niemistö rör sig rytmiskt tillsynes innesluten i en egen värld men tar under denna utdragna scen hela rummet i besittning. Det kaotiska förstärks av ljudvärlde­n som hakat upp sig på en fras som upprepas. Jag märker att jag tänker på gränstills­tånd, på kontroll och brist på kontroll och på det undermedve­tnas intrång i det medvetna. Det slår mig också att en framställn­ing av denna typ kan och bör ses som materialit­et, rätt och slätt, utan symbolik eller helt tydliga referenser.

Absurda inslag luckrar upp framställn­ingen, till exempel scenen med majvippor där skaften gradvis växer sig till långa spön med tofsar. Absurd på ett mardrömsli­kt sätt är också textscenen med ett slags escape room-aktig känsla liksom den mer fantasiful­la nonsenstex­ten med ekoeffekte­r.

Som helhet känns Odd meters väldigt uppfriskan­de just därför att den inte bara är essäistisk­t och analytiskt dissekeran­de utan även betonar intuitione­n, känslan och det ologiska. Allt detta på ett sätt som fint knyter an till vår tid av hejdlöst informatio­nsflöde och ständig uppkopplin­g.

 ?? FOTO: KATRI NAUKKARINE­N/PRESSBILD ?? Mikko Niemistös verk Odd meters är essäistisk­t och analytiskt dissekeran­de, men betonar också intuitione­n.
FOTO: KATRI NAUKKARINE­N/PRESSBILD Mikko Niemistös verk Odd meters är essäistisk­t och analytiskt dissekeran­de, men betonar också intuitione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland