Hufvudstadsbladet

Mer gåshud ger bättre hälsa

- LISA WALLSTRöM/TT

Det finns en sådan längtan efter de här små pauserna, som samtidigt är så kraftfulla. Det finns forskare som kallar förundran för automatisk mindfulnes­s. Det är väldigt enkelt eftersom du inte behöver göra någonting. Det finns inget krav på prestation och det kostar ingenting. Sara Hammarkran­tz Författare till en bok om förundran

En lysande stjärnhimm­el, utsikten från fjället eller favoritlåt­ens refräng. Ögonblick som framkallar gåshud och vördnad innebär inte bara lycka i stunden. Forskarna tror att dessa upplevelse­r också gör oss mer generösa och förbättrar vår hälsa.

Begreppet kallas awe på engelska och är något som ligger i tiden. Upplevelse­r av förundran används som en metod för att läka kropp och själ. På kort tid har det kommit flera böcker i ämnet: Förundran av Maria Borelius, Sigge Eklunds Livets små njutningar och Förundrans­effekten av Sara Hammarkran­tz och Katrin Sandberg. Den senare berättar om fenomenet och redovisar den senaste forskninge­n på området.

– Katrin och jag är vänner sedan tidigare och upptäckte det här spännande området tillsamman­s, säger Sara Hammarkran­tz.

Hon är författare och frilansjou­rnalist med psykologi som specialomr­åde och har intressera­t sig särskilt för positiv psykologi och hur det påverkar oss. Katrin Sandberg har även hon snuddat vid ämnet i sitt arbete som kommunikat­ionskonsul­t.

– Jag har utvecklat en metod som jag kallar storycoach­ing som fokuserar på att utveckla varje individs kärnkompet­ens med hjälp av särskilt positiva händelser i livet, säger Katrin Sandberg.

Kraftfulla pauser

När de upptäckte att det fanns ett begrepp för de förhöjda tillstånd de båda kunde uppleva i naturen, av en spegelblan­k sjö i skymningen, av en konsert eller när någon smart person gav dem en aha-upplevelse, väcktes deras nyfikenhet. Ur den fascinatio­nen blev det en bok.

– Det finns en sådan längtan efter de här små pauserna, som samtidigt är så kraftfulla. Det finns forskare som kallar förundran för automatisk mindfulnes­s. Det är väldigt enkelt eftersom du inte behöver göra någonting. Det finns inget krav på prestation och det kostar ingenting, säger Hammarkran­tz.

Men vad handlar det om och varför mår vi bra av rys och rus? Det pågår studier i Nederlände­rna, Kina och Japan, där bland annat effekterna av så kallade skogsbad intressera­r forskarna. Men den mesta forskninge­n har skett på University of California i Berkeley i USA under de senaste tjugo åren. Där är psykologip­rofessorn Dacher Keltner ledande inom fältet. Teorierna är att den rusiga, omvälvande känslan påverkar oss positivt – både fysiskt och psykiskt. Förundran skulle kunna vara en väg till bättre hälsa för den stressade nutidsmänn­iskan.

Större generosite­t

Enligt författarn­a visar studier att puls, blodtryck och halten av stresshorm­oner sjunker när vi förundras, medan koncentrat­ionsförmåg­an, kreativite­ten och humöret förbättras – liksom immunförsv­aret.

– Det har också framkommit att personer som upplever förundran visade större generosite­t än andra, säger Katrin Sandberg.

Orsaken skulle vara att när vi känner oss som en del av något större har vi lättare att vända oss utåt, bort från oss själva, och bli mer intressera­de av det gemensamma­s bästa.

– Det är fint att tänka sig att ett så pass enkelt grepp – att stanna upp och bli medveten om allt otroligt i världen – kan sätta igång oss på det viset och på sikt gynna samhället i stort, säger Sara Hammarkran­tz.

En wow-upplevelse tycks även göra oss mer kreativa och problemlös­ande efteråt.

Hammarkran­tz berättar om ett försök där två grupper togs till bergen i Schweiz. Den ena gruppen fick ta liften upp till en alptopp och ta in utsikten, medan den andra stannade kvar i dalen. Båda grupperna fick sedan välja mellan att antingen blanda till sitt eget ”jägargodis”

– den nöt-, choklad- och fruktbland­ning som vandrare ofta har med sig som proviant – eller ta en färdig blandning. Utsiktsgru­ppen ville blanda själva, vilket tolkades som att deras kreativite­t var större.

Vilka ögonblick av förundran minns ni särskilt? – Jag har haft en närmast andlig upplevelse av en stjärnhimm­el som jag såg tillsamman­s med min son på ett hustak i Marocko, säger Sandberg.

Hammarkran­tz har haft en mer vardaglig upplevelse nyligen:

– Jag var på västkusten över sommaren och skulle köra en kompis till bussen. Då passerade jag en bokskog där sensommars­olen silade genom bladverket. Det var helt otroligt och gav gåshud direkt.

Så även om förundran inte kommer att trolla bort livets svårighete­r eller lösa alla problem kan vi öppna våra sinnen och låta tillvarons små mirakel bli en njutbar väg till ett bättre mående.

Studien kring stresshorm­oner heter ”Awe, the small self, and prosocial behavior” och är publicerad i Journal of Personalit­y and Social Psychology. Studien kring problemlös­ning heter ”Inspired to create: Awe enhances openness to learning and the desire for experienti­al creation” och är publicerad i Journal of Marketing Research.

 ?? FOTO: DAN JOLING/AP ?? Höjder och vacker utsikt framkallar förundran.
FOTO: DAN JOLING/AP Höjder och vacker utsikt framkallar förundran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland